Foci

Megnevezték a korrupcióval vádolt FIFA-tisztségviselőket

fifa-sajtótájékoztató (Array)
fifa-sajtótájékoztató (Array)

Ha káoszba nem is, de a botrányba mindenképp belefullad a FIFA csütörtökön kezdődő kongresszusa, amely tisztújító is egyben.

A FIFA szerdán 11 órától tartott sajtótájékoztatót, amelyet Walter di Gregorio, a szervezet kommunikációs igazgatója prezentált. A Sky Sport riporterének a kérdésére a FIFA kommunikációs szakembere nem nevezte meg a gyanúsítottakat. Arra a kérdésre, hogy kihatással lesz-e az ügy a 2018-as és a 2022-es világbajnokság helyszíneire nemmel válaszolt. Annyit mondott csupán, ezzel kapcsolatban egyelőre minden megjelent más információ csak a média spekulációja.

Mindeközben brit médiaértesülések szerint a Svájci Főügyészség vizsgálatot folytat, hogy kiderítse, befolyásolta-e korrupció a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság odaítélését is.


Heten, mint a gonoszok: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo és Jose Maria Marin

Fotó: AFP/Getty Images

New York Times legfrissebb cikkében ellenben megnevezte azt a 14 embert (lásd alábbi keretes írásunkat), akiket azzal gyanúsít az FBI, hogy több mint 150 millió dollár kenőpénzt mozgattak, fogadtak el a sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait. Már 2011 óta nyomoz ellenük az FBI.

Walter di Gregorio, a Sepp Blatter vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, az elnök nem volt boldog a szerda reggeli hírek hallatán, de üdvözli a megtisztulást. A kommunikációs vezető emlékeztetett, a FIFA kezdeményzete a nyomozást, a belső átvilágítást. Sepp Blatter jelenlegi helyzetére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, ő az elnök, két nap múlva (pénteken) elnökválasztás lesz, és, ha megválasztják, újabb ciklus végéig ő marad a szervezet vezetője.

A feltételezett “Piszkos 14”:

Jeffrey Webb: a hat regionális konföderáció egyikének, a CONCACAF elnöke, FIFA végrehajtó bizottság tagja

Jack Warner: a CONCACAF korábbi elnöke, korábbi FIFA végrehajtó bizottság alelnöke

Eugenio Figueredo: korábbi elnöke a dél-amerikai szövetségnek, a Conmebol-nak,a FIFA leköszönő alelnöke

Eduardo Li: a Costa Rican szövetség elnöke, csütörtökön kezdődő kongresszuson jelölt lett volna a végrehajtó bizottságba

Julio Rocha: a nicaraguai szövetség elnöke 

Costas Takkas: a Kajmán-szigetek szövetségének egykori titkára

Rafael Esquivel: A venezuelai szövetség elnöke 1988 óta, a Fegyelmi Bizottság tagja

José Maria Marin: a brazil szövetség egykori elnöke

Nicolás Leoz: a Conmebol egykori elnöke FIFA végrehajtó bizottságegykori tagja

Alejandro Burzaco: sportmédia vezető Argentinában

Aaron Davidson: a Traffic Sports USA cég elnöke, ők az egyik jeles támogatói a kontinens labdarúgó eseményeinek, továbbá az észak-amerikai Labdarúgó Liga igazgatóságának elnöke

Hugo Jinkis: argentin, a dél-amerikai meccsek közvetítésére szakosodott Full Play elnöke

Mariano Jinkis: argentin, a dél-amerikai meccsek közvetítésére szakosodott Full Play vezérigazgatója

José Margulies: közvetítő, aki segítette az illegális kifizetéseket

A keretes írásunkban felsorolt 14 fő közül tartóztatott le hatot szerda hajnalban a zürichi rendőrség. A beszámoló szerint a több mint egy tucat civil ruhás rendőr, a Zürichi-tó partján álló, ötcsillagos Baur au Lac Hotelben felvette a kérdéses kulcsokat a recepción, majd elindultak az emeletre, a hivatalnokok szobái felé. A műveletet sikerült békésen végrehajtani, a hat gyanúsított nem tanúsított ellenállást. A vád ellenük az elmúlt 20 évben folytatólagosan elkövetett pénzmosás, zsarolás és csalás. Az akciót az FBI kérte a svájci rendőrségtől és az előállítottak kiadatását az USA kérte. Erre a két ország közötti megállapodás értelmében minden jogi lehetőség adott.

Úgy tűnt, a FIFA rendre átvészelte a korrupciós vádakat a múltban. Igaz, egyik sem ért fel az Egyesült Államok bíróságáig. Eddig.

Az Egyesült államok főügyésze Loretta E. Lynch, a múlt hónapban lépett hivatalba. Korábban az Egyesült Államok Igazságügy Minisztériumában dolgozott Brooklynban, és ő felügyelte a FIFA-vizsgálatot. Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium, a F.B.I. és a FIFA még nem commentálta az esetet. Ms. Lynch és F.B.I. vezető James Comey szerdán délelőtt tart sajtótájékoztatót New Yorkban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik