Foci

Teljesülhet Dárdaiék álma

Dárdai Pál (Array)
Dárdai Pál (Array)

Már csak matematikai esélye van visszacsúszni az osztályozós helyre a Herthának, amely egy hoffenheimi pontszerzéssel biztosan bennmarad az élvonalban.

Február 5-én Dárdai Pált, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát nevezték ki a német élvonalban szereplő Hertha BSC vezetőedzőjének. A berlini alakulat az utolsó előtti, 17. helyen tanyázott akkor a bajnokságban, öt győzelem és három döntetlen mellett tizenegy vereség volt a csapat mérlege.


Dárdai Pál stabilitást hozott a Hertha életébe
Fotó: Europress Fotóügynökség

Dárdai nem tétlenkedett: rendbe tette a csapat védekezését, ezzel pedig stabilitást hozott a Hertha életébe és ennek köszönhetően az eredmények sem maradtak el, noha sok esetben a labdabirtoklást az ellenfelek nyerték meg a mérkőzéseken. Dárdai Pál egy mainzi győzelemmel kezdett a berlini kispadon és ugyan utána két zakó is becsúszott, ezt követően produkált a csapat egy hétmeccses veretlenségi szériát, ami csak a Bayern München otthonában ért véget – egy vállalható 1-0-s vereséggel. A fiatal magyar szakemberrel – aki időközben lediplomázott – négy győzelem, valamint öt-öt döntetlen és vereség a BSC mérlege, egy pont híján megduplázta az együttes a pontjai számát (jelenleg 35 egység virít a csapat neve mellett).

Ennek a stabilitásnak is köszönhetően a Hertha várhatja a legkedvezőbb helyzetből a Bundesliga 2014/15-ös kiírásának utolsó, 34. fordulóját a tabella utolsó hat csapata közül. Azért hat, mert ennyien versenyeznek még a bennmaradásért, a 13. berliniek és a sereghajtó Paderborn között mindössze négy pont a különbség, azaz izgalmak várhatóak bőven.

Ami Dárdaiék helyzetét illeti, egyszerű a matek: amennyiben pontot szereznek Hoffenheimben, akkor biztosan bennmaradnak az élvonalban.


Így vág neki a “hátsó hatos” az utolsó fordulónak, pontazonosság esetén a gólkülönbség rangsorol

Létezik egy olyan forgatókönyv is, ami szerint osztályozós helyig csúszna vissza a Hertha, ehhez azonban sok mindennek kellene bekövetkeznie szombaton délután: a Stuttgart legyőzi idegenben a Paderbornt, a Hannover és a Freiburg leikszel egymással, a fővárosiak pedig legalább két góllal kikapnak a Hoffenheimtől, amelynek egyébként már tét nélküli az utolsó forduló. A BSC szempontjából elég nagy pech lenne, ha mindez egyszerre bekövetkezne.

Két amolyan hatpontos ütközetet is rendeznek, ezek a már említett Paderborn-Stuttgart és a Hannover-Freiburg mérkőzések, mivel az említett négy együttes mindegyike a veszélyzónában van. Az utolsó előtti Hamburg a Schalkét fogadja, a HSV pedig nagyon nehéz helyzetben van, mivel akár egy győzelem esetén is simán kieshet. Stieber Zoltánéknak így a három pont begyűjtése mellett a többi mérkőzés kedvező eredményében is bízniuk kell, különben megeshet az, ami eddig még soha: kiesik az élvonalból a Hamburg.

Hiába dőlt el tehát már rég a bajnoki cím sorsa a Bundesligában, a kiesésért folytatott küzdelem bőven szolgáltat még izgalmakat, azaz mindenképpen érdemes lesz figyelni a szombaton 15 óra 30 perckor kezdődő utolsó, teljes fordulót.

A Bundesliga utolsó, 34. fordulójának programja

Bayern München – Mainz
Borussia Dortmund – Werder Bremen
Borussia Mönchengladbach – Augsburg
Hoffenheim – Hertha BSC
Hannover – Freiburg
Frankfurt – Bayer Leverkusen
Hamburg – Schalke 04
Köln – Wolfsburg
Paderborn – Stuttgart

A mérkőzéseket egy időben, szombaton 15.30-tól rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik