Foci

Csodát tett az ukrán focicsapat

Dnyipro Dnyipropetrovszk (Array)
Dnyipro Dnyipropetrovszk (Array)

Arra, hogy a Dnyipro Dnyipropetrovszk bejut a labdarúgó Európa Liga döntőjébe kis túlzással senki nem gondolt. Pedig így történt, az ukrán együttes készülhet a címvédő Sevilla ellen.

Szerdán a Juventus okozott meglepetést azzal, hogy kiejtette a Bajnokok Ligája címvédőjét, a Real Madridot az elődöntőben. A torinóiak 3-2-es összesítéssel váltották meg a jegyüket a berlini fináléba, pedig a döntős részvételükre talán még a legelvakultabb szurkolók sem fogadtak volna nagyobb összegben korábban.

Ha a Juve sikere meglepetés, a Dnyipro Dnyipropetrovszké kis túlzással a csoda kategóriába illik.


Dnyipropetrovszki szurkolók öröme a lefújás után
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Az ukránok a szezont még a BL-selejtező harmadik körében kezdték, ott a hazai 0-0 után 2-0-ra kikaptak Koppenhágában, így az Európa Liga-kvalifikáció playoff-körében találták magukat, ahol is nagy csatában sikerült legyűrni a horvát Dinamo Zagrebet.

A fény harcosai

Az 1918-ban alapított Dinypro Dnyipropetrovszk (melynek beceneve A fény harcosai) az ukrán-ciprusi-izraeli üzletember, a multimilliárdos Ihor Kolomojszki tulajdonában van, ő a klub elnöke is. Kétszeres bajnok a klub – legutóbb 1988-ban –, egyszer nyert Szovjet/Ukrán Kupát, kétszer-kétszer pedig a Szovjet Ligakupát és a Szovjet Szuperkupát is sikerült elhódítani.

A csapat jelenlegi magját ukrán játékosok adják, a csütörtöki, Napoli elleni mérkőzésen is csak három légiós kezdett (a brazil Douglas és Matos, valamint a grúz Kankava), további hármat pedig becseréltek. A keret összértéke 82,7 millió euró, ezzel Ukrajnában is csak a harmadik a Dnyipro a Shakthar Donyeck és a Dinamo Kijev – az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy ez a három klub kiemelkedik az ukrán mezőnyből, a negyedik helyezett Metaliszt Harkiv focistáinak összértéke 21,1 millió euró.

Összehasonlításképp az Európa Liga legjobb négy közé jutott együttesei közül a címvédő Sevilla játékoskerete 155,8, a Napolié 252,75, a Fiorentináé pedig 174,65 millió eurót ér. Hogy egy kicsit haza is tekintsünk, a magyar bajnok Videoton labdarúgói összesen 12,4 millió eurót tesznek ki a piacon jelenleg a transfermarkt.com szerint.

A főtábla F jelű csoportjában botladozott a csapat rendesen, kikapott az Intertől, leikszelt a Saint-Étiennel, majd a Qarabag is legyőzte, így a Dnyipro mindössze egy ponttal állt három forduló elteltével. A folytatásban aztán nagyot hajráztak a dnyipropetrovszkiak – akik egyetlen mérkőzést sem játszottak hazai környezetben, rendre Kijevben vendégszerepeltek –, így megcsípték a továbbjutást érő második helyet.

Az egyenes kiesés szakaszban egytől-egyig vérre menő küzdelmet vívott az együttes: a legjobb 32 között a görög Olympiakosz Pireuszt (4-2-es összesítéssel), a nyolcaddöntőben a holland Ajaxot (2-2-vel, hosszabbítás után, idegenben lőtt több góllal), a negyeddöntőben pedig a belga Club Brugge-t (1-0-val) búcsúztatta a Dnyipro, hogy aztán az olasz Napoli elleni elődöntős párharc következzen a sorban.


Inkább küzdelmes, mintsem látványos volt a Napoli elleni kijevi visszavágó
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Ne szépítsük, az olaszországi első meccs hajrájában Seleznyov gólja egyértelműen lesről született, a norvég Svein Oddvar Moen és segítői elnézték azt a szituációt. Márpedig mivel 1-1 lett a végeredmény, így azért rendesen belenyúltak a párharcba, főleg annak ismeretében, hogy a visszavágón Seleznyov újabb góljával szó szerint kibirkózta a döntős részvételt a Dnyipro. Ez természetesen nem kisebbíti az ukránok érdemeit, Miron Markevics fiai az egész szezonban megdolgoztak ezért a szenzációs eredményért és teljesen megérdemelten lesznek ott a varsói fináléban, ahol a címvédő Sevilla lesz az ellenfél – a spanyolok oda-vissza verték a Fiorentinát.

Bármi is lesz a május 27-i finálé végeredménye, a Dnyipro Dnyipropetrovszk a labdarúgószezon egyik legkellemesebb meglepetését okozta.

Videó – Ezzel a góllal vált biztossá, hogy a Dnyipro ott lesz az Európa Liga-döntőben:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik