Foci

BL: úriemberek csatája volt a keddi

Messi (Array)
Messi (Array)

Minden szempontból az előrehozott BL-döntőn vagyunk túl, ahol két fantasztikus csapat rendkívül magas szintű és sportszerű játékát láthatta a nagyérdemű. Minderről a két edző megszólalásig hasonló játékfilozófiája gondoskodott.

Már a Barcelona-Bayern München BL-elődöntő első meccse (3-0), de a visszavágó (Bayern-Barca 3-2) előtt különösen az volt az ember érzése, Pep Guardiola annyira szereti, tiszteli, nagyra tartja egykori tanítványait, a csapat játékát olyan magas szintűnek gondolja, hogy nem is igazán tudta megfelelően “utálni” az ellenfelet. Ha ekkora a szeretet, az elkötelezettség egy klub iránt, ami ráadásul az aktuális ellenfél, akkor az a szükséges edzői plusz, ami a mindent elsöprő győzelmi hithez elengedhetetlen, most hiányzott. Megértjük persze mindezt. Az pedig, hogy még a vereség idején is ember tud maradni, nem tagadja meg múltját, kapcsolatait, különös erős, szimpatikus emberi tulajdonsága Guardiolának. Igazi úriember. A mellékelt két guardiolás twitt épp ezt bizonyítja.

 

Kétségtelen tény, a BL-ben idén eddig 25 gólt szerző Messi (10), Neymar (9), Suárez (6) csatártrió tarthatatlan. Mindhárom játékos ösztönös zseni. Kiszámíthatatlan megoldásokat húznak elő a bajban, ráadásul egymás kiszolgálásában is élen járnak. Jelenleg nincs a világon olyan védelem, amely szabályos eszközökkel tartani tudná őket. A sok sebből vérző Bayernnek sem sikerült ez. 

 

„Gratulálunk a Barcelonának, megérdemelten nyert és szívből remélem, hogy megnyeri a BL-t is. Nem jutottunk tovább, mégis büszkék lehetünk nézőinkre, akik mindvégig fantasztikus atmoszférát teremtettek a stadionban. Természetesen szomorúak vagyunk a kiesés miatt, a teljesítményünkre viszont ma nem lehetett panasz. Boldog vagyok, hogy ilyen csapatom van, köszönöm az egész éves munkájukat” – értékelt a mérkőzést követően Pep Guardiola, a Bayern mestere.

A spanyol tréner nem kerülhette el az újságírói kritikát sem. “A legutóbbi évadban négy címet szereztünk, a mostaniban számos problémával küszködtünk, ennek ellenére megnyertük a Bundesligát. Nem igazán érdekelnek a kritikák, mert nem a kritikusok szerződtettek ide. Nem az ő kényük-kedvük szerint dolgozom, hanem a csapatért és a szurkolókért. És ma méltán lehettünk mindannyian büszkék a csapatra!” – reagált mindezekre Guardiola.

 

Természetesen barátja, Luis Enrique sokkal vidámabb hangulatban volt. „Elértük a kitűzött célt, és elégedett vagyok játékosaim teljesítményével. Már az elején szerettünk volna betalálni a Bayern kapujába. Ez sikerült is. Sok helyzetet dolgoztunk, ki és a góllal jelentős előnybe kerültünk. Az első félidőben maximálisan ellenőrzésünk alatt tartottuk a játékot, de a másodikban elkövettünk hibákat. A meccs végeredményétől függetlenül csakis gratulálni lehet a játékosoknak. Egy-egy győzelemre vagyunk mindegyik sorozatban attól, hogy megnyerjük azt. Ez a mi álmunk” – értékelt a Barcelona szintén minden tekintetben úriember vezetőedzője, aki célja szerint idén minden bizonnyal guardiolai magasságba lép a Barcelonával.

Eredmény – Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó

Bayern München – Barcelona 3-2 (1-2)
München, Allianz Arena, vezeti: Mark Clattenburg (angol) 

Bayern: Neuer – Rafinha, Boateng, Benatia – Lahm (Rode, 68.), Thiago, Alonso, Schweinsteiger (Javi Martinez, 87.), Bernat – Müller (Götze, 87.), Lewandowski. Vezetőedző: Pep Guardiola

Barcelona: Ter Stegen – Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Busquets, Rakitic (Mathieu, 71.), Iniesta – Messi, Suárez (Pedro, a szünetben), Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique

Gólszerző: Benatia (7.), Lewandowski (60.), Müller (74.) illetve Neymar (15., 29.)

Sárga lap: Rafinha (41.), Thiago (45+2.), Lewandowski (77.), Alonso (81.), Rode (84.) illetve Rakitic (64.), Pedro (85.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik