Foci

Kabaré: a spanyol profi liga feljelenti a szövetséget

atlético madrid (Array)
atlético madrid (Array)

A spanyol profi labdarúgóliga (LFP) jogi úton igyekszik megakadályozni, hogy a labdarúgó-szövetség (RFEF) jövő szombattól felfüggessze az élvonalbeli és az alacsonyabb osztályú bajnokságok működését a televíziós közvetítési jogokkal kapcsolatos vita miatt.

A spanyol kormány múlt csütörtökön szavazta meg az eddiginél egyenlőbb pénzelosztást biztosító törvényt, amelyet az LFP támogatott, az RFEF és a játékosok szakszervezete (AFE) viszont ellenzett.

Az RFEF ezért úgy döntött, hogy felfüggeszti a bajnokságokat, a szünet a Király Kupa fináléját – amelyet a Barcelona játszana az Athletic Bilbaóval – is érintené. A Primera Divisiónban ráadásul jövő vasárnap rendeznék a címvédő Atlético Madrid és a listavezető Barcelona rangadóját, amely a bajnoki címről is dönthet.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Az LFP a szerdán késő este kiadott közleményében úgy fogalmazott: a szövetség felfüggesztésről szóló döntése jogi értelemben érvénytelen, ezért a liga “az illetékes szervezeteknél kezdeményezte a szükséges intézkedések meghozatalát” annak érdekében, hogy töröljék az RFEF határozatát. Az LFP mindemellett rendkívüli közgyűlést hívott össze jövő hétfőre az első- és másodosztályban szereplő 42 futballklub képviselői számára.

A spanyol liga a 2016/17-es szezontól a német és az angol példát követve központilag akarja értékesíteni a közvetítési jogokat, amelyeket a spanyol klubok eddig önállóan adhattak el. A jelenlegi rendszerben a topklubok, így a Real Madrid és az FC Barcelona jutnak jelentős előnyhöz a többi egyesülettel szemben.

Az RFEF elnökségének szerdai döntése az élvonal utolsó két fordulójával együtt 600 ezer játékost és 30 ezer mérkőzést érinthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik