Foci

Kinek kellenek a csatárok, ha ilyen kapusok vannak

Rogerio Ceni (rogerio ceni, )
Rogerio Ceni (rogerio ceni, )

A futballtörténelemben megannyi drámai pillanatnak lehettünk szemtanúi, ezek közül pedig kiemelkednek a kapusok által szerzett gólok. Akadt olyan találat, amely pontot ért az adott csapatnak, de volt olyan is, ami bennmaradáshoz segített egy klubot.

A hétvégén az utolsó pillanatban mentett pontot az Augsburgnak Marwin Hitz, a csapat kapusa. A hálóőr találata minket is megihletett, így összeszedtünk 10 kapus által szerzett gólt, amelyre mindenki emlékszik.

10. Tim Howard

Az Everton amerikai hálóőre a Bolton elleni találkozón volt eredményes. Tim Howard a szokásos módon rúgta ki a labdát, amit megnyomott a szél és így becsapta a vendégek kapusát. Szomorú emlék ez nekünk, hiszen a Bolton kapujában Bogdán Ádám állt. Némi gyógyír lehet a magyar portás számára, hogy végül csapata 2-1-re győzni tudott a Goodison Parkban.

9. Peter Schmeichel

Egyetlen kapusokról szóló lista sem lehet teljes a Manchester United legendája, Peter Schmeichel nélkül. A kiváló védéseiről híres portás a kapu előtt sem jött zavarba, ha a helyzet úgy kívánta. 1995-ben a Rotor Volgograd ellen játszottak a Vörös Ördögök és a hálóőr fejesével a találkozó végén egyenlíteni tudtak. Az angolok pechére, a több idegenben rúgott gól miatt így is az oroszok jutottak tovább.

8. Marwil Hitz

A lista nyolcadik helyére fért fel a hétvégén szerzett Hitz gól. A kapus rendkívül fontos találatot szerzett, hiszen ezzel az Augsburg továbbra is a Leverkusen előtt tudott maradni a tabellán. Bár még messze a szezon vége, nem kizárt, hogy a végelszámolásnál komoly szerepe lesz ennek a gólnak.

7. Ali Ahamada

Bár, mint később kiderült a végelszámolásnál nem volt fontos szerepe Ali Ahamada találatának, mégis a hetedik helyet foglalja el a listánkon. A kapus csatárokat megszégyenítő mozdulattal csúsztatta a labdát a Rennes kapujába, mindezt a találkozó 95. percében.

6. Tolo Barceló

2013-ban az Alcudia hálóőre a hosszabbításban egyenlített ki a Mallorca B ellen. Az eddigi portásokhoz képest ebben nincs semmi meglepő, persze, ha megemlítjük, hogy Barceló ollózó mozdulattal juttatta a kapuba a játékszert, akkor már más a leányzó fekvése. Sok csatár egész pályafutása alatt nem szerez ehhez hasonló gólt.

5. Jakob Køhler 

A dán BK Frem gárdájának kapusa volt Jakob Køhler, amikor élete gólját rúgta. A portás a csapata a dán másodosztály keleti csoportjában játszott bajnoki mérkőzést a Birkerød ellen. A hazaiak a találkozó végéig vezettek, amikor jött Køhler és egy zseniális ollózós mozdulattal juttatta a kapuba a labdát. 

4. René Higuita

René Higuita neve hallatán a legtöbb szurkolónak a skorpiós védése ugrik be, pedig támadásban sem volt hétköznapi a portás. A negyedik legtöbb gólt lőtte a kapusok között, köztük ezt a kivételes találatot a River Plate ellen. Karrierje során összesen 39 alkalommal volt eredményes.

3. José Luis Chilavert

Ha csak annyit mondunk el Chilavertről, hogy a kapusok közül egyedül ő mondhatja el magáról, hogy mesterhármast szerzett egy találkozón, akkor már itt lenne a helye, de ő ennél sokkal többet tett le az asztalra. A paraguayi válogatottban például kilenc találatig jutott, így a hálóőrök közül ő szerezte a legtöbb gólt a nemzeti együttesben. A klubcsapataiban sem volt félénk, így a büntetőkön kívül szabadrúgásokból is eredményes volt. Ezt a River csapatának szúrta be, kicsit messzebbről, mint a félpálya.

2. Rogerio Ceni

Ha a “kapus” és a “gól” szót egymás mellett használjuk, akkor vagy a potyára, vagy Rogerio Cenire gondolunk. A brazil portás 123 találatnál jár, amiből hatvanat szabadrúgásból szerzett. Valószínűleg soha nem lesz még egy olyan portás, aki a kapuban és a támadóoldalon is ennyire magabiztos. A brazil játékos jelenleg is aktív és ki tudja, talán Nyíregyházán jól érezné magát…

1. Jimmy Glass

Felül lehet múlni Rogerio Ceni góljait? Számban vélhetően nem, ám fontosságban mindenféleképpen. Jimmy Glasst valószínűleg nem sok ember ismerte volna meg, ha nem rúgja meg élete egyetlen gólját. A Swindon Town együttese 1999-ben adta kölcsön a kapust a Carlisle United csapatának. Glass három találkozón védett új klubjában, köztük a Plymouth ellen a záró fordulóban. A Carlisle-nak nyernie kellett ahhoz, hogy bennmaradjon az angol negyedosztályban. Az utolsó másodpercekre 1-1-es állással és Carlisle szöglettel fordultak a csapatok, hogy aztán jöhessen Jimmy Glass…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik