Foci

Dárdai Pál: Eredménykényszer van

Dárdai Pál (dárdai pál, )
Dárdai Pál (dárdai pál, )

Az MLSZ nem fogalmazott meg konkrét elvárásokat a válogatott felé, de az a cél, hogy az utolsó két kör előtt legyen reális esély kijutni az Eb-re.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a héten jelentette be, hogy sikerült megegyezni a Hertha BSC-vel, így a berlini klub alkalmazásában álló Dárdai Pál irányítja a továbbiakban is a válogatottat. A megbízatása 2015. november 30-ig szól.

Dárdai pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondta, az MLSZ előbb a klubjával, majd vele egyeztetett. A berlinieknek az volt a kikötésük, hogy ne ütközzön a megbízatás az ottani munkájával – ebben az edzőkollégái is a segítségére lesznek. Innentől kezdve már nem ingyen fog dolgozni a válogatottnál, de ez ügyben még zajlanak az egyeztetések.

Megismételte, döntésében az utolsó lökést Bence fia adta meg számára, valamint az is közrejátszott, hogy ha nem vállalta volna el a felkérést, és adott esetben egy külföldi szövetségi kapitány vezetésével a válogatott kikap hazai pályán a görögöktől, azért egy életen át magát hibáztatta volna.

Ami a válogatott szakmai stábját illeti, megmarad az eddigi felállás. „Ha a stáb marad, én is maradok” – árulta el Dárdai egy korábbi kikötését. Azt is elmondta, hogy a legtöbb szakmai kérdést Szabics Imrével beszéli meg, ráadásul németül, mert a magyar futballnak sok mindenre nincs odakívánkozó kifejezése.


Fotó: MTI

Amikor szóba kerültek az elvárások azt felelte, konkrétumot nem fogalmazott meg a szövetség, de eredménykényszer van. A cél, hogy az utolsó két kör előtt is reális esélye legyen a csapatnak kijutni a 2016-os Európa-bajnokságra.

„Egyelőre zárjuk le az elmúlt időszakot, elemezzük ki ezt a két hónapot, nem szeretnék tippelni semmit, majd márciusban, amikor az edzőtáborban látom a játékosokat, a mérkőzés előtt” – mondta.

Dárdai Pál pozitívumként említette meg, hogy ugyan a futballunk még nem fejlődött, de az egész ország összefogott.

„Úgy dolgozhattam, mintha Németországban lettem volna. Ez egy nagyon jó irány, ezt kell tartani” – mondta Dárdai, aki a játékosokat is dicsérte, akik elmondása alapján úgy hajtottak, hogy “leszakadt róluk a gatya”.

Ami a csapatot illeti, mindenki számára adott a lehetőség a keretbe kerülésre, ugyanakkor hátrány, hogy a magyar csapatok egyik nemzetközi kupasorozatban sem érdekeltek. Szerinte 12-13 olyan játékos található a keretben, akikben meg lehet bízni, és nemzetközi rutinjuk is van. Hozzátette: ő is mindig nyerni akar, így a kísérletezésre nincs idő.

„A magyar meccsek nagy részét tévében fogom nézni, egy-két rangadót személyesen. Sajnos az iram nem igazi, ezért nagy meglepetések, felfedezések már nem érhetnek. Amit látnom kell, azt tévén keresztül is láthatom.”

Szalai Ádámot alapjátékosának nevezte Dárdai és nem érdeklik azok a kritikák, amiket kap a Hoffenheimben játszó csatár. Huszti Szabolccsal megpróbál majd beszélni – korábban is megpróbálta –, de úgy érzi nincs értelme. „Szerintem húzott egy vonalat, ezt tiszteletben kell tartani. Nélküle is szereztünk hét pontot.”

Ezután arról beszélt, mikor gondolt először arra, hogy hosszabb távon maradni szeretne:

„Amikor az első összetartáson láttam az arcokon, hogy ennyire vevők a srácok mindenre, és láttam az elszántságot, az már megmozgatott bennem valamit. De a finn meccs után volt az igazi a hangulat, szinte berezonált az öltöző, ott nagyon együtt volt a csapat. Akkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy jó lenne maradni.”

A tavaszi Eb-selejtezőket megelőző időszakkal kapcsolatban Dárdai Pál azt mondta, folynak már az egyeztetések arról, hogy lehet-e, vagy kell-e majd egyáltalán edzőtábort szervezni az együttesnek, ugyanis a külföldön futballozókat egészen biztosan nem tudják kikérni a klubjaiktól.

Dárdai Pál októberben Bukarestben a románok otthonában elért 1-1-es döntetlennel mutatkozott be a kispadon, majd a Feröer-szigetek vendégeként és a finnek felett aratott 1-0-s hazai sikerrel folytatta szereplését.

A magyar válogatott jelenleg Eb-selejtező csoportjában a románok és az északírek mögött a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll, március 29-én a görögöket fogadja a Groupama Arénában, június 13-án pedig a finnek otthonában lép pályára.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik