Foci

Mégsem Oroszország rendezi a 2018-as foci-vb-t?

Az embernek határozottan rossz érzése támad, és nyomban a bojkottált Los Angeles-i és moszkvai olimpia jut eszébe, amikor a Financial Times szerda reggeli cikkét olvassa.

A Financial Times szerint egyes európai országok uniós diplomatái olyan indítványt fontolgatnak, amely megakadályozná az Oroszország számára nagy fontosságú nemzetközi kulturális, gazdasági vagy sportesemények szervezését, így a 2010-ben elnyert 2018-as futball-világbajnokság rendezési jogát, továbbá a Forma-1-es versenyeket.

Márpedig a Financial Times nem bulvárlap, nem szokott légből kapott információk alapján írogatni…

Ugyan az ft.com szerda reggeli vezető cikkében azt írja, leginkább a litván és az észt képviselők által folytatott megbeszéléseken eddig csak elvi síkon került szóba az ötlet, de ettől még az embernek rögvest a 70′-es, 80′-as évek hidegháborús hangulata, a 30 évvel ezelőtti Los Angeles-i és az azt követő moszkvai olimpia bojkottja jut eszébe – bár a rendezési jog esetleges elvétele még ezen is túlmegy.

A FIFA a maláj utasszállító gép júliusi lelövése után már egyszer állást foglalt bojkottkérdésben. Úgy fogalmaztak akkor: ”A sportesemények bojkottja nem hatékony módja a problémák megoldásának.”

A FIFA már többször bizonyította, sportpolitikai erejével képes a lokális politikai konfliktusokat is megzabolázni. Ami biztosnak tűnik, ahogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség döntése kell a világesemény odaítéléséhez is, úgy unió ide vagy oda, az elvétele sem mehet nélküle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik