Foci

A románok meglépték, amit nekünk kéne

A román labdarúgó-bajnokság élvonalának radikális átalakításáról döntött kedden a Liga 1 közgyűlése. 14 csapatos első osztály és rájátszásos rendszer lesz jövőre. Hoppá! Ilyesmi már nálunk is volt. Most miért nincs?

A jelenleg 18 csapatos román bajnokság a 2015-2016-os idényre 14 csapatosra szűkül. A 26 fordulós alapszakasz után jöhet a rájátszás – az első hét a felső, az utolsó hét helyezett az alsó házban folytatja a küzdelmet oda-visszavágós alapon.

Az alsóházból az utolsó két helyezett kiesik, az ötödik pedig osztályozót játszik, míg a másodosztályból az első kettő egyenesen feljut az élvonalba, osztályozóra pedig a harmadik helyezett lesz jogosult. Az új rendszerre való áttérés azt is jelenti, hogy a 2014-2015-ös idény végén hat csapat búcsúzik az élvonaltól, és a helyükre csak kettő érkezik a másodosztályból.

Forrás: facebook.com/trollfoci

Bizonyára mindez fájdalmas lesz néhány klubnak, városnak, szurkolótábornak, de  román szövetség izgalmasabb végjátékot, a bajnoki hajrában több rangadót vár és azt, hogy a középcsapatok meccsei sem fulladnak majd érdektelenségbe az évad vége felé.

Magyarországon volt már hasonló rendszer, bár tiszavirág életű… 2000 nyarától variálták évente össze-vissza a bajnoki rendszert. Először a 2000/2001-es szezonban osztották a 16 csapatot két 8-as csoportra, majd 2001/2002-től lett 12 csapatos a liga, amit aztán a 2002/2003-as bajnokságra csiszoltak a mostani román tervhez hasonló szisztémára.

Akkoriban az RTL közvetítette a meccseket. A kereskedelmi adó korifeusai mindenek felett álló nézettség miatt lobbiztak a mindig tétre menő, izgalmasabb meccsekért, végjátékért és lőn: ifjú, idős esküdözött, hogy a 2004-esnél izgalmasabb futballtavaszt nem élt még át a magyar. (1. Fradi – kispadon Pintér Attilával -, 2. Újpest, 3. Debrecen lett a végső sorrend nem mellesleg – álljon itt e videó emlékeztetőül.)

Ennek ellenére abban az évben vége is lett a történetnek. A rendszer két esztendőt élt meg, az RTL kiszállt, a bajnokság visszaállt 16 csapatosra. Mai napig ezt nyögjük, a futballunk se klub, se válogatott szinten grammnyival sem lett jobb.

Holott a futballközgazdászok régóta eskü alatt vallják, nemhogy 12, de 10 piacképes első osztályú klubot is csak nehezen tudna eltartani a magyar gazdaság. Egy fájdalmas vágást az MLSZ is végrehajtott tavaly, amikor lefelezte a magyar “profi” focit, szűkítette a futballhátország, azz NB2 és az NB3 létszámát.

Idővel nem ártana még egy vágás. A legfelsőbb szinten is. Mert, ha a 20 milliós Románia (14), vagy például a magyarországnyi Dánia (12), Svájc(10), Ausztria (10) ráébredt, hogy a kevesebb több, úgy meglehet, 10-12 csapatnyi labdarúgó nekünk is épp elég lenne a Mennyei Ligában.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik