Foci

Egybegyúrnak a két nagy focitornát

A centenárium miatt az amerikai kontinens két legnagyobb labdarúgó tornáját egyesítik 2016-ban.

A 40 tagországot – többek közt USA, Kanada, Mexikó, Hondura, Panama, Trinidad és Tobagó, stb. – magába tömörítő labdarúgó szervezet, a CONCACAF és a 10 országot – Argentína, Brazília, Kolumbia, Uruguay, stb. – egyesítő Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) megállapodást kötött a 2016-os Copa América közös Egyesült Államokban való megrendezéséről – ezt május 1-én jelentették be.

Hogy miért nagy szó ez? Mert bármilyen furcsa, a Copa América neve ellenére nem az egész amerikai kontinens labdarúgó tornája, csak a CONMEBOL-tagországok kétévente megrendezett legfontosabb eseménye. Az első tornát Dél-Amerika labdarúgó-válogatottjai részére Argentína függetlenségének 100. évfordulója alkalmából, 1916 júliusában rendezték, így a jelenleg is élő labdarúgó viadalok közül ez számít a legrégebbinek.

A Centenáriumi Copa América lesz az első, amely a jelenleg 98 éves múlttal rendelkező dél-amerikai labdarúgó-bajnokságok sorában a régión kívüli országban kerül megrendezésre.

“A CONMEBOL köszönetet és tiszteletet érdemel azért, hogy ezt a rendkívül sikeres, nagy hagyományokkal rendelkező sportesemény-sorozatot a CONCACAF országok számára is elérhetővé tette” – magyarázta a CONCACAF elnöke, Jeffrey Webb. “Bár az amerikai kontinenst 1492-ben fedezték fel, jómagam nem tudnék elképzelni sem jobb módszert arra, hogy 2016-ban egyesítsük a kontinens országait, mint a labdarúgást és a kivételes sportteljesítmények méltó megünneplését.”

“Büszkék vagyunk arra, hogy vezető szerepet játszhatunk annak a labdarúgótornának a megünneplésében, amely azzal a céllal született, hogy egységbe forrassza az amerikai földrész országait. A bajnokság évről-évre egyre elismertebb lett, és végül olyan sporteseménnyé vált, amelyet egy egész kontinens a magáénak tekint, és amelyet a legfontosabb labdarúgótornaként tart számon. Most pedig elérkezett az a nap, hogy a CONCACAF és az Egyesült Államok együtt rendezi meg a világ legrégebbi, nemzeti válogatottak részvételével zajló labdarúgó-viadalát” – mondta Eugenio Figueredo, a CONMEBOL elnöke.

A Centenáriumi Copa América mérkőzéseire az Egyesült Államok különböző városaiban kerül sor 2016 nyarán, a nyitómeccs június 3-ára van kitűzve, a döntőt pedig június 26-án, vasárnap láthatják majd a szurkolók.

A 16 csapatból álló mezőnyt a CONMEBOL tíz tagországának- Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay és Venezuela – válogatottja és a CONCACAF hat csapata alkotja, ideértve a házigazda és a 2013-as CONCACAF-aranykupa-aranyérmes Egyesült Államok és a hatszoros aranykupanyertes Mexikó csapatát is.

A CONCACAF csapatok közt lesz továbbá a Karibi Labdarúgó-unió (Caribbean Football Union [CFU]) 2014-es bajnoka – a novemberben megrendezendő karibi kupa első helyezett csapata – és a Közép-amerikai Labdarúgó-unió (UNCAF) leendő bajnoka, a tervek szerint 2014 őszén megrendezendő közép-amerikai kupa nyertese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik