Foci

Vesztegetéssel nyert vb-rendezést Katar

Joseph Blatter (joseph blatter, )
Joseph Blatter (joseph blatter, )

A brit Telegraph kiderítette, hogy az arabok 2010-ben lefizették a FIFA akkori alelnökét, hogy végül Katarban legyen a 2022-es labdarúgó-világbajnokság.

2010. december 2-án meglepetésre az arab ország bemutatója volt a legmeggyőzőbb a FIFA ülésén, így a nemzetközi szövetség végül Katarnak adta a rendezési jogot.

A Magyarországnál körülbelül kilencszer kisebb ország egyben a világbajnokságok történetének legkisebb területtel rendelkező házigazdája. Katar a szavazáson az Egyesült Államokat, Dél-Koreát, Japánt és Ausztráliát előzte meg.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Azóta többen is sejtették, hogy valami nem volt tiszta a háttérben, hiszen bár impozáns tervekkel állt elő Katar, 2010 óta folyamatosan téma, hogy nyáron, a legnagyobb forróságban legyen-e a torna, vagy télen, így átcsúszva 2023-ra. Vitát váltottak ki az emberi jogi kérdések, valamint az alkoholtilalom is.

A Telegraph birtokába jutott információk alapján most viszont kiderült, hogy az arabok lefizették a FIFA akkor alelnökét, Jack Warnert. A trinidadi sportvezető állítólag kétmillió dollárt kapott a szavazatáért. Az angolok 2011-ben kezdeményezték, hogy vizsgálat induljon a szavazás tisztaságát illetően.

A britek információi szerint Warner 1,2 millió dollárt vett fel, de a fia és az egyik alkalmazottja is komoly összeghez jutott. Az ügyben már az FBI is nyomozást indított.

Az ügyben egyelőre még nem szólalt meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség.

A szervezőbizottság tagad

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottsága azt állítja, nincs tudomása arról, hogy az ország futballszövetségének volt elnöke fizetett volna egy korábbi FIFA-alelnöknek a pályázatuk támogatásáért cserébe a kandidálás során.

“A szervezőbizottság szigorúan betartotta a nemzetközi szövetség szabályait és mindenben megfelelt az etikai előírásoknak is” – áll a szervezők közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik