Foci

Magyar főszereplők az EL-ben

Köteles László és Gulácsi Péter. Előbbi a Genk, utóbbi a Salzburg csapatának meghatározó játékosa. Jó leírni: a csütörtök esti labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntő mérkőzéseken is azok lesznek.

A Genk az Anzsi Mahacskala vendége lesz. Az orosz csapat egy évvel ezelőtt története első európai kupaszereplése alkalmával a Newcastle United ellenében bejutott a legjobb 16 közé, azóta azonban, a tulajdonos pénzügyi megszorításai miatt alaposan kicserélődött a kerete. Ettől még nem lesz egyszerű Kötelesék dolga.

Gulácsiéknak tán még nehezebb lesz – ami a két klub történeti összehasonlítást illeti mindenképp. A Salzburg a korábbi UEFA Kupa- és Bajnokok Ligája-győztes Ajax Amsterdam vendégeként lép pályára.

Gulácsi Péter a jelek szerint élete legjobb döntését hozta, amikor Liverpoolt elfeledve elfogadta a Red Bull Salzburg ajánlatát
Fotó: Europress fotóügynökség

Más kérdés, két éve az osztrákokat a Red Bull pénze segítségével, Ralf Rangnick sportigazgató, és a szintén német edző Roger Schmidt hajtja, aminek eredményeképp az alakulat európai mércével mérve is ugrásszerű fejlődésnek indult. Ippeg egy hónapja verték 3-0-ra a Bayer Münchent, és ugyan csak edzőmeccsen, de ez is elég volt ahhoz, hogy Pep Guardiola mester “feje ökölbe szoruljon”…

A két csapat eddig négy alkalommal találkozott egymással, ezeken két holland győzelem és két döntetlen született. Érdekesség, hogy Frank de Boer mindegyik összecsapáson ott volt a csapatban. Most ő a az Ajax vezetőedzője. Mi jelen állás szerint nem fogadnánk az Ajax egyértelmű továbbjutására. Sőt.

Európa Liga, a 16 közé jutásért, első mérkőzések:

Dnyipro (ukrán)-Tottenham Hotspur (angol) 19.00
Juventus (olasz)-Trabzonspor (török) 19.00 
Csernomorec Odessza (ukrán)-Olympique Lyon (francia) 19.00 
Esbjerg (dán)-Fiorentina (olasz) 19.00 
Anzsi Mahacskala (orosz)-Genk (belga) 19.00 
Dinamo Kijev (ukrán)-Valencia (spanyol) 19.00 
PAOK (görög)-Benfica (portugál) 19.00 
Slovan Liberec (cseh)-AZ Alkmaar (holland) 19.00 
Real Betis (spanyol)-Rubin Kazany (orosz) 21.05 
Swansea City (walesi)-Napoli (olasz) 21.05 
Maribor (szlovén)-Sevilla (spanyol) 21.05 
Viktoria Plzen (cseh)-Sahtar Donyeck (ukrán) 21.05 
Lazio (olasz)-Ludogorec (bolgár) 21.05 
Ajax Amsterdam (holland)-Salzburg (osztrák) 21.05 
Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-FC Basel (svájci) 21.05 
FC Porto (portugál)-Eintracht Frankfurt (német) 21.05

A Dinamo Kijev és a spanyol Valencia nyolcaddöntős párharcának első mérkőzését eredetileg csütörtök este Kijevben bonyolították volna le, ám az ukrán belpolitikai helyzet kiéleződése, a már eddig is sokak halálát követelő erőszakcselekmények miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Ciprusra, Nicosiába tette át a találkozó színhelyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik