Foci

Egyetemen képzik majd a magyar focibírókat

Puhl Sándor (puhl sándor, )
Puhl Sándor (puhl sándor, )

A világon egyedülálló módon labdarúgó-játékvezetői képzést indít a tavaszi félévben a Debreceni Egyetem.

A szabadon választható tantárgy bevezetéséről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót, amelyen Puhl Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának alelnöke arról beszélt, hogy az új szak mérföldkő a játékvezetők magyarországi képzésének történetében. Szerinte minél magasabban kvalifikált egy bíró, annál színvonalasabb az általa vezetett mérkőzés, hiszen annál hatékonyabb a konfliktuskezelés.

Puhl reményét fejezte ki, hogy a többi magyar felsőoktatási intézmény is követi majd a Debreceni Egyetem példáját, és együtt sok jól képzett játékvezetőt adnak a magyar labdarúgásnak.


Puhl Sándor szerint ez a kezdeményezés egy mérföldkő lehet
Fotó: MTI

Az MLSZ és az egyetem sportirodájának közreműködésével indított féléves tantárgyért két kreditpont jár. A képzés 80 százaléka elméleti, 20 százaléka pedig gyakorlati feladatokból áll, és egy fizikális tesztet is teljesíteniük kell a hallgatóknak. Sikeres záróvizsga után a diákok egyetemi és megyei bajnoki mérkőzéseket is vezethetnek. A tervek szerint a képzés a jövőben is folytatódik minden tanév tavaszi szemeszterében.

Bács Zoltán, az egyetem gazdasági igazgatója elmondta, hogy a cél a sportág oktatási és tudományos hátterének minél alaposabb megismerése, illetve a tudás továbbadása. Ezt az intézményben folyó aktív sportélet és a Debreceni Labdarúgó Akadémiával való együttműködés indokolja, illetve erősíti a törekvést, hogy most épül az új Nagyerdei Stadion.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik