Foci

Olaszország Costa Ricától tart a legjobban

prandelli (prandelli)
prandelli (prandelli)

Hiába a bivalyerős csoportok a jövő évi labdarúgó-világbajnokságon, a szövetségi kapitányok többsége elégedetten nyilatkozott a sorsolás után.

Ahogyan arról pénteken írtunk, lesznek izgalmak bőven a 2014-es foci-vb-n, ugyanis a nyolc csoportból három is elég erősnek tűnik. Az egyikben ott vannak a brazilok, Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány pedig abban bízik, hogy a hazai környezet segíthet a braziloknak abban, hogy már az első, horvátok elleni akadályt sikerrel vegye a selecao.

“Jó európaiak ellen kezdeni, mert nekik akklimatizálódniuk kell a brazil viszonyokhoz és egy sor dologhoz hozzá kell szokniuk” – nyilatkozott a tréner pénteken, Costa do Sauipében.

“Kiegyensúlyozott összecsapásra számítok, de mi itt élünk, itt dolgozunk, jobban ismerjük ezt az országot, mint bárki más” – érzékeltette, hogy végeredményben győzelemre számít, még akkor is, ha – amint azt hozzátette -, a horvátoknak, akik hatodszor szerepelnek világbajnokságon, jó csapatuk van. Mexikót is erős ellenfélnek tartja Scolari, akárcsak a kameruniakat, akik – emlékeztetett rá – hajtottak már végre nagy tetteket.


Vicente del Bosque pénteken elnevetgélt Scolarival, de a nyolcaddöntőben elkerülné a brazilokat
Fotó: MTI/AP

Erős ellenfelek várnak a címvédő spanyolokra is, de Vicente del Bosque összességében elégedetten értékelte a sorsolást:

“Nem mondhatjuk, hogy könnyű a helyzetünk, a sorsolás erős ellenfelekkel hozott össze bennünket, ugyanakkor nem a miénk a halálcsoport. Vannak nagyon erős csoportok, mint például az, amelyikbe Uruguay, Olaszország és Anglia került” – vélekedett a spanyolok szakvezetője. Del Bosque hozzátette, hogy reggel volt egy fogadása, mely szerint összekerülnek a hollandokkal, akikkel négy éve döntőt játszottak, és ez be is jött.

“A védelmük kicsit átalakult időközben, de még mindig van Robbenük, Van Persie-jük, Van der Vaartjuk, Sneijderük” – folytatta, majd a chilei együttesre áttérve úgy fogalmazott: nem egyszerű ellenük futballozni, sokszor letámadják az ellenfelet, fizikálisan erősek.

A csoport negyedik csapatát, az ausztrált “ismeretlennek” vagy inkább a “legkevésbé ismertnek” nevezte, érzékeltetve ugyanakkor, hogy éppen ezért nem lehet biztosra menni ellene.

“Készen kell állnunk az első naptól kezdve, fontos lesz a lelkiállapot, mert a hollandokkal szemben maximális teljesítményt kell majd nyújtanunk” – ezzel arra utalt Del Bosque, hogy ha a hollandok mögé szorulva másodikként végeznek csoportjukban, akkor a papírforma alapján a házigazda brazilokkal játszanak majd a nyolcaddöntőben.

“Úgy vélem, az A csoportban a brazilok végeznek az élen, ezért nekünk is meg kell próbálnunk elsőnek lenni” – rögzítette a lényeget a spanyol Cuatro csatornának nyilatkozva.

A világbajnokság csoportbeosztása

A csoport: Brazília, Horvátország, Mexikó, Kamerun
B csoport: Spanyolország, Hollandia, Chile, Ausztrália
C csoport: Kolumbia, Görögország, Elefántcsontpart, Japán
D csoport: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Olaszország
E csoport: Svájc, Ecuador, Franciaország, Honduras
F csoport: Argentína, Bosznia-Hercegovina, Irán, Nigéria
G csoport: Németország, Portugália, Ghána, Egyesült Államok
H csoport: Belgium, Algéria, Oroszország, Koreai Köztársaság

Ugyanitt Louis van Gaal, a hollandok mestere úgy fogalmazott, hogy nehéz lesz, mert amint a spanyol, úgy a holland válogatott is el akar jutni egészen a végéig.

“Ráadásul még akkor is összekerülhetünk a brazilokkal, ha megnyerjük csoportunk küzdelmeit” – emlékeztetett arra, hogy ha a hazaiak másodikak lesznek a négyesükben, akkor a B csoport elsőjével mérkőznek majd meg a legjobb nyolc közé kerülésért.

“Brazília az első számú esélyese a tornának, Spanyolország pedig számunkra kihívás. A chilei is jó csapat, láttam játszani, az ausztrálokkal szemben pedig nagyon rossz a mérlegünk. Először a spanyolokkal mérkőzünk meg, remélem, nem lesznek optimális formában” – érzékeltette van Gaal, milyen nehéz ütközetre számít.


Roy Hodgson és Cesare Prandelli csapatára is komoly erőpróba vár
Fotó: MTI/AP

Sokan máris temetik Angliát, amely az uruguayi mellett az olasz és a Costa Rica-i válogatottat kapta ellenfeléül. Roy Hodgson megpróbált higgadtan értékelni:

„Semmi kétségem afelől, hogy Uruguay és Olaszország személyében két kiemelt riválist kaptunk. Az itáliaiak pechesek voltak, hogy nem voltak az első nyolc között. Sohasem tudhatjuk, mi történik, a labdarúgásban nem mindig érvényesül a papírforma, nem lehet megmondani előre, melyik meccsen milyen eredményt érünk el. A legfontosabb, hogy itt vagyunk, ráadásul egy igen érdekes csoportban” – így a szigetországiak trénere.

A magabiztosan nyilatkozó Cesare Prandelli még egy kicsit viccelődött is, miután arról faggatták, hogy milyen erős csoportba kerültek az olaszok:

„Nem aggódunk, sem a csapat, sem jómagam. Ha a média azt mondja neked, hogy könnyű csoportba kerültél, na, akkor kezdhetsz el aggódni” – mondta a mosolygós Prandelli, aki a legkomolyabb ellenfélnek Costa Ricát tartja, mert róluk „nem sokat” tudnak. Az olasz kapitány egyébként főleg az időjárás miatt aggódik.

8 milliárd forint a győztesnek

A G csoportban is izgalmas meccsekre van kilátás, Németország, Portugália, Ghána és az USA alkotja ezt a négyest. Paulo Bento, a luzitánok szövetségi edzője már sejti is, ki lesz az egyik továbbjutó.

„Németország ennek a csoportnak a favoritja a hagyományai és a benne rejlő képességek miatt, ám azt kell mondjam, ez nagyon kiegyensúlyozott kvartett. Az USA és Ghána is egy-egy jól szervezett együttes, nekünk viszont megvan az elszántságunk, hogy kiharcoljuk a továbbjutást a legjobb 16 közé.”

Németország kapitánya, Joachim Löw örömét fejezte ki, mivel csapata összefut azzal az Amerikai Egyesült Államokkal, melyet Jürgen Klinsmann irányít. A két tréner korábban dolgozott együtt a Nationalelfnél, Löw volt Klinsmann asszisztense.

„Jürgen és én már régóta közel állunk egymáshoz, úgyhogy nagyon várom a találkozásunkat” – mondta Löw, aki Prandellihez hasonlóan az időjárás szerepét emelte ki.

A William Hillnél a brazilok a nyerők

A pénteki csoportsorolás után a világhírű brit fogadóiroda, a William Hill a házigazda brazil válogatottat tartja a legesélyesebbnek a győzelemre a jövő évi labdarúgó-világbajnokságon. A hazaiak sikerére fogadók tétjük 3,75-szörösét nyerhetik meg. Az oddslista második helyén az argentinok állnak 5,5-ös nyereményszorzóval, míg a németek diadala 6,5-szörös, a spanyolok címvédése pedig hétszeres pénzt érne.

A William Hill szerint Costa Rica és Honduras vb-győzelmére van a legkisebb esély, ha mégis e két csapat közül kerülne ki a 2014-es  világbajnok, akkor a rájuk fogadó bátor játékosok tétjük 2500-szorosát vihetnék haza.

Az oddsok:
Brazília 3,75
Argentína 5,5
Németország 6,5
Spanyolország 7
Belgium 15
Kolumbia 17
Franciaország 21
Hollandia 21
Anglia 34
Olaszország 34
Portugália 34
Uruguay 34
Chile 41
Ecuador 67
Oroszország 67
Svájc 67
Bosznia-Hercegovina 100
Horvátország 125
Elefántcsontpart 150
Japán 150
Mexikó 150
Ghána 200
Görögország 200
Egyesült Államok 200
Nigéria 250
Koreai Köztársaság 500
Kamerun 750
Irán 750
Algéria 1000
Ausztrália 1000
Costa Rica 2500
Honduras 2500

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik