Foci

Dr. Csányi Sándor nekiment sok mindenkinek

csányi sándor (csányi sándor)
csányi sándor (csányi sándor)

Dr. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a világbajnoki selejtezősorozat lezárultával szerdán egyfajta gyorsértékelést tartott.

“Ennyien még sosem voltak, úgy látszik érdemes kiesni” – csapott bele mondókájába fekete humorral az MLSZ elnöke, aki nem annyira a múltat, mint inkább a lehetséges jövőképet vázolta. (Meglehet azt mondta, “késni”, de akkor mi értettük félre.) Eztán egyebek mellett kitért a labdarúgásban a válogatott kudarcok kapcsán szokásos “takarodjon az egész MLSZ-vezetés is” típusú megnyilatkozásokra is.

Olvasóink mellett egyéb fideszes politikusok, például Deutsch Tamás is arra ragadtatta magát, hogy azt mondja: “Szégyen és gyalázat, amit az MLSZ csinál” – holott nem az MLSZ állítja össze a csapatot, és nem az MLSZ-funkcionáriusok lépnek pályára címeres mezben.


Dr. Csányi Sándor mellett balra Dr. Vági Márton főtitkár, jobbján Nyilasi Tibor sportigazgató

Csányi minderre szintén humorral reagált először: “Kaptam sok kritikát, de ez semmi ahhoz képest, amit devizahitelesektől, vagy azok kapcsán kaptam… Jól tűröm azokat a kritikákat, amiket a magyar fociban vagy emiatt kaptam. Azt vallom, hogy nincs olyan átlátható, korrupciómentes szövetség, mint az MLSZ. Megfelelő elvek mentén kerülnek elosztásra a pénzek, minden nyilvános, de amit lehetett a transzparencia terén, azt megtettük.”

Majd bekeményített és kitért a politikai színezető vádaskodásokra is. Kocsis Máté Fidesz-szóvivő és józsefvárosi polgármester szintén megtalálta a 8-1 után Csányit. A választ megkapta: “A rendszerváltáskor hat pálya volt a nyolcadik kerületben. Sikerült azóta hatról négyre csökkenteni a pályát. Egy ilyen ember ne foglalkozzon futballal, fogja be a száját, annyi terület van, ahol tud hazudni.”

Deutsch Tamásnak pedig eképpen válaszolt: “Olyan mélyen nem tartunk, hogy a megjegyzéseit kommentáljam, de tanácsot tudnék adni. Az a stadionbeléptetőnek álcázott síkapu, amit megvásároltak, még mindig ott pihen a raktárakban. Azzal tenne igazán jót a magyar sportnak, ha ezt eladná.”

Majd hozzátette, ha távozna, azt mutatná, hogy rossz úton jár a szövetség, márpedig szerinte ez nem igaz. A labdarúgás egészén az egyetlen járható utat járják. A kormány támogatása nélkül ez nem lett volna megvalósítható. A lemondás megfutamodás lenne.

Deutsch amúgy szokásos twitter posztja helyett most a facebookon reagált sebtiben: “A győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak” – tisztelettel ajánlom Laczkó Mihály dr., ohh, bocsánat, Csányi Sándor dr. (annyira kísérteties a hasonlóság a hozzá nem értésüket illetően, ezért kevertem őket össze) vesztes MLSZ elnöknek.”

A jövővel kapcsolatban kitért a Szalai Ádám kifakadása kapcsán hirtelenjében felszínre került szakmai, szaktudásbeli hiányosságokra is. A biliborításról megjegyzte, annak tartalmával nagyrészt egyetért.  “Amikor megérkeztünk, akkor is azt mondtuk, hogy a legnagyobb probléma a hazai fociban a jól képzett edzők hiánya. Főként igaz ez azokra, akik az utánpótlásban dolgoznak. Sokszorosan több pro licencet osztottunk ki sokáig, mint amennyiit kellett volna, csak azért, mert esetleg ebből szép bevétel volt. Azóta kidolgozásra került egy UEFA C diploma, ami nélkül gyerekekkel nem lehet foglalkozni, ez kötelező lesz. Van egy másik oktatási forma, ami a nagyobbak képzésére szolgál.”

Valami problémát azonban minden bizonnyal látnak az MLSZ-ben a TAO és egyéb állami pénzek elosztása körül, hiszen, ahogy Csányi fogalmazott: “A teljes utánpótlásrendszer rá fog állni arra, hogy csak olyan utánpótlás-intézmények kaphatnak támogatást, ahol kiválóan képzett szakemberek dolgoznak. Egy külső, azaz belga céggel mérjük fel a különböző műhelyek, akadémiák értékelését. E cég felmérése alapján kapják külföldön, így Angliában, Németországban, Hollandiában is a szövetségi támogatásokat a műhelyek.”

Azt azonban nem tudtuk meg, ki lesz a szövetségi kapitány. Mondjuk, nem is vártuk. Úgy tűnik azonban, külföldi komoly tekintély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik