Foci

Füttykoncertben vertük Andorrát, a románok ünnepelhetnek

magyaroszág-andorra (magyar válogatott, andorra, )
magyaroszág-andorra (magyar válogatott, andorra, )

Andorra ellen zárta a 2014-es vb-selejtezősorozatot a magyar válogatott. Igaz, 2-0-ra nyertünk, de ez nem volt szép búcsú.

Ezen a sorozaton is túl vagyunk és túl sok szép emléket nem őrizhettünk meg erről az egy évről. Ráadásul az utolsó meccs is felemásra sikeredett, hiszen bár nyertünk, de ez egyaltalán nem volt szép győzelem.

Az első félidőben pocsékul, ötlettelenül és teljesen szürkén fociztak Dzsudzsákék, így esélyünk sem volt arra, hogy bevegyük az andorrai kaput. Ráadásul a kilenc meccsen egyetlen gólt sem szerző vendégek közelebb jártak a találathoz, mint mi, így nem meglepő, hogy az alig kétezer néző folyamatosan fütyült és ezt skandálta: “Ébresztő, ébresztő!”

Nikolic első kezdő meccsén betalált
Fotó: MTI

A szünet után valamennyit javult a válogatott játéka, ennek az eredménye egy Nikolic-gól volt az 52. percben, majd a 77-ben Vanczák beadásába ért bele rosszul az egyik védő, tovább növelve előnyünket.

Végül maradt a 2-0, de a nézők a lefújás után füttkoncerttel jutalmazták a csapat teljesítményét. A magyar válogatott a D csoport harmadik helyén zárt ezzel a győzelemmel – köszönhetően a bukaresti és az amszterdami kiütésnek -, ugyanis a románok Marica duplájával 2-0-ra verték Észtországot.


Nem sikerült a bravúr
Fotó: MTI

A törököket viszont megelőztük, mivel őket Hollandia intézte el szintén 2-0-ra.

Van Persiék egyenes ágon jutottak ki Brazíliába, de ezt már eddig is tudtak, míg Románia pótselejtezőt játszik a vb-résztvételért.

“Nem túl jó játékkal, de győzelemmel zártuk ezt a sorozatot. Igazából reális a harmadik helyünk a csoportban. Nem örülök, de nem tartom lekicsinylendő eredménynek. Az elmúlt napok történései meglátszottak a csapat mostani játékán, és nem csak a hollandok elleni eredményre célzok” – értékelte első és vélhetően utolsó mérkőzését Csábi József, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya.

A játéknapon a spanyol és az angolok is biztosították helyüket a vb-re, a dánok bármennyire hajtottak, végül lemaradtak a pótselejtezőről, a portugálok pedig csak a második helyet szerezték meg csoportjukban.

Eredmény – világbajnoki selejtező, D csoport, 10. forduló

Magyarország – Andorra 2-0 (0-0)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, vezette: Stefanski (lengyel)

Gólszerzők: Nikolic (52.), Lima (77.-öngól)

Magyarország: Király – Vanczák, Lipták (Korcsmár, 46.), Mészáros, Devecseri (Varga, 46.) – Stieber, Elek, Koman, Dzsudzsák – Nikolic, Szalai (Németh, 76.). Megbízott szövetségi kapitány: Csábi József.

Andorra: Ferran Pol – San Nicolas, Sonejee, Emili Garcia, Ildefons Lima – Martinez, Vieira (Peppe, 80.), Peppe, Riera (Moreira, 63.) – Lorenzo (Clemente, 87.), Marc Garcia. Szövetségi kapitány: Jesus Alvarez.

Sárga lap: Devecseri (21.), Mészáros (33.), Koman (79.) illetve Lorenzo (27.), Lima (32.), Vieira (39.), Moreira (79.), Sonejjee (80.)

Piros lap: San Nicolas (88.)

A csoport további mérkőzésen:
Törökország-Hollandia 0-2 (0-1)
Gólszerzők: Robben (8.), Sneijder (47.)

Románia-Észtország 2-0 (1-0)
Gólszerző: Marica (31.-büntetőből, 81.) 

A D csoport végeredménye:
1. Hollandia, 28 pont, 2. Románia, 19 pont, 3. Magyarország, 17 pont, 4. Törökország, 16 pont, 5. Észtország, 7 pont, 6. Andorra, 0 pont.

2. FÉLIDŐ

94. PERC: Vége a meccsnek, 2-0-ra nyertünk. Óriási füttykoncert a Puskásban.

A török-holland is véget ért, Van Persiék 2-0-ra nyertek, így veretlenül lett csoportelsők. A törökök a negyedik pozícióban zárnak, mi leszünk a harmadikok.

90. PERC: Négy perc lesz a hosszabbítás.

Véget ért a Románia-Észtország mérkőzés, 2-0-val. A románok játszhatnak pótselejtezőt.

88. PERC: San Nicolas lökdösődés miatt megkapta második sárgáját, így mehet zuhanyozni.

84. PERC: Most már úgy tűnik, csak behúzzuk ezt a meccset. Ha minden így marad, a harmadik helyen zárjuk a selejtezőket.

79. PERC: Egy szabálytalanság után kakaskodtak a játékosok a pályán. Király Gábor tett rendet. Közben a románok már 2-0-ra mennek.

77. PERC: Szerencsére ott a második magyar gól. Vanczák tekert középre, majd Nikolic elől Lima menteni akart, de peches módon megpattant a lábán a játékszer, majd a kapuban kötött ki. 2-0.

75. PERC: Próbálkozunk, hajtunk, de görcsösen. Ráadásul a védelmünk megint zavarható, így megvan a veszélye, hogy Andorra gólt szerez.

71. PERC: Andorra majdnem egyenlített… Király elképesztő bravúrja kellett ahhoz, hogy ne kapjunk gólt. Hihetetlen.

68. PERC: Stieber lőtte kereszte a labdát az andorrai kapu előtt, a hosszún pedig Dzsudzsák érkezett, ám felszabadítottak előle.

63. PERC: Szalai lőtt kapásból, de csak oldalháló. Egyre több a magyar helyzet, fáradnak a vendégek.

60. PERC: Nikolicot ütötte ki az andorrai kapus az egyik védésnél, de szerencsére nincs gond.

58. PERC: Egy szabadrúgásvariácó után Ferran Pol védett, majd Vanczák bólintását fogta.

55. PERC: Koman kapott jó kiugratást, de 11 méterről úgy, hogy csak a kapus volt vele szemben, mellé gurított…

52. PERC: NA VÉGRE! Nemanja Nikolic első kezdő meccsén megszerzi a vezetést! Dzsudzsák adott pontosan középre, a Videoton támadójáról mindenki lemaradt, így zavartalanul fejelt a hálóba! 1-0.

46. PERC: Na tessék, rögtön lövéssel kezdtek a vendégek, nem is ment sokkal mellé. Azért Király rajta volt a labdán.

Cserél a válogatott a szünetben: Varga József jött be Devecseri helyére, Korcsmár pedig Liptákot váltotta.

A szünetben megnézhetitek a Hír24 híradójának riportját arról, hogy kik állítják össze a válogatottat, kik mozgatják a háttérben a szálakat és milyen szempontok alapján: http://sport.24.hu/labdarugo-valogatott/2013/10/15/magyar-focibotrany-ki-mozgatja-a-szalakat/

Nem tudtunk gólt lőni Andorrának. Ehhez sokat nem kell hozzáfűzni.

1. FÉLIDŐ

45. PERC: A hosszabbításban járunk. Nagyon nem megy a játék. Vége is a félidőnek.

44. PERC: Rém gyenge ez a meccs, a magyar válogatott csak vergődik. Nincs komoly helyzet, pedig ez az andorrai védelem nem a legacélosabb.

40. PERC: Dzsudzsák 23 méterről végezhetett el szabadrúgást. A hosszú felsőt célozta meg, sikertelenül.

35. PERC: Hűha… Egy csúsztatott labdát Király ütött ki, de pont az egyik Andorrai elé, aki 18 méterről úgy lőtt fölé, hogy a védőről került a labda az alapvonalon túlra. A stadionban szól az “Ébresztő, ébresztő!”

A románok egy büntetővel megszerezték a vezetést Észtország ellen.

31. PERC: Stieber kapott labdát a tizenhatoson belül, kapura csavart, de Ferran Pol magabiztosan fogta a labdát.

28. PERC: Gólhelyzetbe került Andorra, de Mészáros az utolsó pillanatban menteni tudott.

24. PERC: Nem túl élvezetes a találkozó, helyzetek elvétve akadnak, pedig azért nem kicsi a különbség a két együttes között.

19. PERC: Nikolic eresztett el egy szép lövést, az andorrai kapus ujjheggyel tornázta ki a léc alól. Most már a vendégek térfelén zajlik a játék.

17. PERC: Eddig leginkább a jobb oldalon vezetjük a támadásokat. Most két szögletet rúgtunk egymás után, mindkettő veszélyes volt, de a vezetés nem jött össze.

15. PERC: Na most egy magyar lövés, de Ferran Polnak ez csemege volt.

12. PERC: Az utóbbi pár percben inkább a vendégeknél volt többet a labda. Az imént Dzsudzsákot vitték földre, sárga nem járt az esetért.

A 9. percben Robben találatával 1-0-ra vezetnek a hollandok.

6. PERC: De szép kontra volt! Nikolic saját térfeléről kapott hosszú indítást, majd Szalainak adott középre. A Schalke támadója a második hullámban érkező Koman elé tálalt, de ő kapásból célt tévesztett.

5. PERC: Az első magyar szöglet veszélytelen volt. A kifejelt labdát Elek nem tudta leszorítani, így méterekkel fölé bombázott.

2. PERC: Apró helyzetecske, egy jobbról belőtt labdáról Nikolic nem sokkal maradt le. Csábi József elmondta, a mai taktika, hogy a szélekről kell bejátszani a labdát Nikolicnak és Szalainak.

1. PERC: Elkezdődött a mérkőzés. Piros-fehér-zöldben játszunk, Andorra kékben.

Velünk egy időben kezdődik majd a román-észt és a török-holland mérkőzés is.

2000-nél nincs több néző a Puskásban.

Andorra ebben a sorozatban még nem lőtt gólt, ellenben 28-at kapott, vagyis remélhetőleg nem ellenünk szakítják meg ezt a sorozatot és Király Gábornak nem lesz sok dolga a találkozón.

Egy éve idegenben 5-0-ra vertük őket.

Csábi József egy órával a kezdés előtt kihirdette a kezdőt: Király Gábor – Vanczák Vilmos, Lipták Zoltán, Mészáros Norbert, Devecseri Szilárd – Stieber Zoltán, Elek Ákos, Koman Vladimir, Dzsudzsák Balázs – Nikolics Nemanja, Szalai Ádám összeállításban fut ki a pályára a magyar válogatott.

Kádár Tamás sérülés miatt nem játszhat, Böde Dániel pedig belázasodott.

Előzetes: A hollandiai történelmi vereség után mindenki a nemzeti csapattal foglalkozik, ki ilyen, ki olyan megközelítésben. A 8-1-es kudarc miatt azonnal lemondott Egervári Sándor szövetségi kapitány, majd Szalai Ádám tett őszinte vallomást arról, hogy 10-20 éve átverik a szurkolókat.

De ennek ellenére még mindig lehet arról beszélni, hogy összejöhet a pótselejtezőt érő második hely, feltéve ha legyőzzük Andorrát, a románok és a törökök pedig kikapnak. Persze erre minimális az esély.

A Puskás Stadionban Guzmics Richárd biztos nem léphet pályára sárga lapjai miatt, Kádár Tamás viszont felépült kisebb sérüléséből, csakúgy, mint Szalai Ádám.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik