Foci

A válogatott keddi ellenfele még gólt sem rúgott

Devecseri Szilárd (devecseri szilárd)
Devecseri Szilárd (devecseri szilárd)

Mind a kilenc eddigi mérkőzését elveszítette a kedden Magyarországon vendégeskedő Andorra labdarúgó-válogatottja. 0-28 a csapat gólkülönbsége.

Története során másodszor találkozik keddi riválisával, Andorrával a magyar labdarúgó-válogatott, amely az első, tavalyi találkozón ötgólos győzelmet aratott. Alig több mint egy éve a világbajnoki selejtezősorozat nyitányán Juhász Roland, Gera Zoltán, Szalai Ádám, Priskin Tamás és Koman Vladimir góljával alakult ki az 5-0-s végeredmény.

Azóta történt már egy s más a két csapat háza táján, a miniállam például azóta mind a nyolc mérkőzését elveszítette és még csak gólt sem szerzett. A mieink azon a győzelmen túl bezsebeltek még három győzelmet, két döntetlent is játszottak, valamint kikaptak háromszor.


Böde Dánielék kedden lépnek pályára legközelebb
Fotó: MTI

Két vereség ráadásul különösen fájó volt, a bukaresti 3-0-s és az amszterdami 8-1-es zakót is hatalmas visszhangot váltott ki, utóbbi következményeként pedig már nem Egervári Sándor a szövetségi kapitány, ugyanis pénteken este lemondott. Az MLSZ elfogadta a döntését, ideiglenesen Csábi József irányítja a nemzeti csapatot, aki vasárnap már meg is tartotta az első edzését.

A magyar-andorrai találkozó 20 órakor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban.

Megint maradt a matek

Ahhoz, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a keddi utolsó fordulóban megszerezhesse a pótselejtezőt érő második helyet a 2014-es, brazíliai világbajnokság európai selejtezősorozatának D csoportjában, Andorra legyőzése mellett szüksége van a román és a török csapat hibázására is.

Amennyiben mindkét rivális kikap, akkor az ideiglenesen Csábi József által irányított magyarok számára a győzelem már önmagában a visszaelőzést jelentené. Mivel azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol, ha a románok hazai pályán döntetlent érnek el Észtország ellen, miközben a törökök Isztambulban alulmaradnak a legutóbb vb-ezüstérmes és biztos csoportgyőztesként már vb-résztvevő hollandokkal szemben, akkor a magyar válogatottnak legalább hat góllal kellene nyernie a pireneusi miniállam együttese ellen.

Ha a románok mellett a törökök is egy pontot szereznek kedden, akkor tízgólos magyar sikerre lenne szükség a második helyhez. Viszont ha akár Románia, akár Törökország győz – s az eddigi eredmények, illetve az erőviszonyok alapján előbbinek erre minden esélye megvan -, akkor Magyarország ismét, mint 1986 óta mindig, távol marad a világbajnokságtól.

Az európai selejtezősorozat kiírása értelmében a második hely nem ér automatikusan pótselejtezőt, mivel a kilenc csoportból a leggyengébb második nem szerepelhet a novemberi pótkvalifikáción.

Ez a veszély azonban nem igazán fenyegetné a magyarokat. Az már eldőlt, hogy a magyarok a második helyezettek különtabellájába 11 pontot “vinnének”, mivel a csoport hatodik helyezettje elleni eredmények nem számítanak, azaz Andorrával szemben már nem gyarapíthatják e tekintetben a pontjaikat. A 11 pont viszont szinte biztosan elég lenne a pótselejtezőhöz, mivel a B csoportban az olaszok mögötti második helyért harcoló négy csapatból a bolgár és a dán legfeljebb tíz, míg a cseh kilenc pontot vihetne magával.

A jelenleg negyedik örmények ugyan még elérhetik a 12 pontot, de ehhez egyrészt Olaszországban kellene nyerniük, másrészt még a győzelemmel is csak minimális esélyük lenne a második helyre, tekintve, hogy a dánok Máltát fogadják, s ha a papírforma szerint diadalmaskodnak, akkor az örmény vb-remények elszállnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik