Foci

A Dortmund 2-2-t játszott Donyeckben

dortmund sahtar (dortmund, sahtar, mario götze, )
dortmund sahtar (dortmund, sahtar, mario götze, )

A Borussia kedvező eredményt ért el a Sahtar otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, kétszer is egyenlített.

A Dortmund egy óriási hazai pofonnal a zsebében utazott Ukrajnába, hiszen a hétvégi bajnokin hazai pályán kapott ki 4-1-re a Hamburgtól. Az ukránoknak ez volt az első tétmeccse ebben az évben.

A Sahtar és a Dortmund egyszer találkozott egymással, a 2001-02-es szezonban a harmadik kvalifikációs fordulóban 5-1-
es összesítéssel jutott tovább a német együttes a BL-ben. Az ukránok a csoportkörben hazai pályán megverték a Nordsjaelland és a Chelsea együttesét, az utolsó körben ugyanakkor 1-0-ra kikaptak a Juventustól.

Fagypont körüli hőmérséklet várta a csapatokat Donyeckben. A németek kezdték sokkal aktívabban a meccset, Jakub Błaszczykowski igyekezett két alkalommal is, a hazaiaktól az életveszélyes örmény Mkhitarian volt elemében az első negyedórában.

Később is aktív volt a Dortmund, Reus a 19. percben lövését Pyatovnak kellett védeni. A 31. percben a semmiből megszerezte a vezetést a hazai csapat: Srna 21 méterről, gyönyörű mozdulattal értékesített egy szabadrúgást (1-0) Santana szabálytalansága után. A horvát vezér és csapatkapitány már a meccs előtt jelezte, hisz abban, hogy a Dortmundot le lehet győzni.

A 41. percben Lewandowski jelezte, hogy ez nem olyan egyszerű, megérdemelten egyenlített a német csapat (10-3 volt már ekkor a lövések száma a Dortmund javára): Mario Götze indította a lengyelt, aki előbb még elhibázta a lövést, de a hazai védők elméláztak, így az ismétlés már nem volt nehéz (1-1).

A 45. percben nagyon meleg szituációt élt át a Dortmund: Weidenfelder kapus nem megfelelő helyre ütötte ki a labdát, így Teixeira próbálkozhatott, Schmelzer a gólvonalon állt, róla pattant ki a játékszer. Izgalmas, kiegyenlített félidőt zártak a csapatok.

A második félidő első negyedórája kevésbé volt aktív, valamivel többet ment előre a hazai alakulat. A 68. percben ismét váratlanul szerzett gólt a Sahtar: Rakickij ívelt előre egy labdát, a csereként hat perccel korábban beálló Douglas Costa Schmelzer és Hummels között megküzdött a labdáért, majd félfordulattal rátűzte, Weidenfelder nem tudott mit kezdeni a lövéssel (2-1).

Nem ment a német csapatnak, br a 73. percben Lewandowski alig célzott mellé. Aztán mégis sikerült egyenlítenie a Klopp-csapatnak: a 88. percben Schmelzer és Hummels helyrehozta hibáját: előbbi szöglete után a válogatott védő fejjel vette be Pyatov kapuját (2-2).

A Juventus, a Schalke és a Malaga mellett a Dortmund továbbra is veretlen a Bajnokok Ligája idei szezonjában.

A mérkőzést egyébként tragédia árnyékolta be, ugyanis a donyecki repülőtéren hibásan landolt egy utasszállító kisgép, amelyen 36 odesszai drukker utazott. Legkevesebb négyen meghaltak a tragédiában, a charterjárat utasai a mérkőzésre igyekeztek.

Eredmény – Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:

Sahtar Donyeck – Borussia Dortmund 2-2 (1-1)

Donyeck, 51 ezer néző, vezette: Howard Webb (angol)

Sahtar: Pyatov – Srna, Cihrinskij, Rakickij, Rat – Hübschman, Fernandinho – Teixeira (Eduardo, 83.), Mhitarjan, Taison (Douglas Costa, 62.) – Luiz Adriano. Vezetőedző: Mircea Lucescu

Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Santana, Hummels, Schmelzer – Bender, Kehl – Blaszczykowski (Leitner, 80.), Götze, Reus (Schieber, 90+1.) – Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp

Gólszerzők: Srna (31.), Douglas Costa (68.), illetve Lewandowski (41.), Hummels (88.)

Sárga lap: Fernandinho (69.)

Videó – a meccs összefoglalója:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik