Foci

Az angolok legyőzték a brazilokat

anglia brazília (anglia, brazília, brazília, )
anglia brazília (anglia, brazília, brazília, )

Wayne Rooney és Frank Lampard góljával, Fred találata ellenében Anglia legyőzte a Ronaldinho révén 11-est hibázó brazil válogatottat. A fiatal Hollandia ikszelt az olaszokkal.

Nagy várakozás előzte meg a mérkőzést, beharangozó írásunkban erre részletesen kitértünk. A meccs előtt köszöntötték a svédek ellen 100. válogatottságát ünneplő Steven Gerrardot, valamint a szerdán ugyanezt elérő Ashley Cole-t.

Emellett egy brazil mezt ajándékoztak a válogatottba visszatérő Ronaldinhónak. Gyászszünettel emlékeztek a brazil diszkótűz áldozataira, és egyben az 55 évvel ezelőtti müncheni repülőgép-katasztrófára, amelynek során huszonhárom Manchester United-játékos vesztette életét.

Kuriózum volt az összeállításokat illetően, hogy Julio Cesar a Queens Park Rangers, Oscar, Ramires és David Luiz pedig a Chelsea játékosaként futott ki a Wembley gyepére. A kezdeti ismerkedés után 11-eshez jutott váratlanul a brazil
csapat: Ronaldinho passzolta volna a 16-oson belülre a labdát, de az Wilshere kezére pattant. Pruenca megítélte a tizenegyest, amelyet Ronaldinho végzett el. Rosszul rúgta a klasszis, így Joe Hart védeni tudott.

A hiba nem sokkal később megbosszulta magát: Wilshere indította remekül Theo Walcottot, ő kisodródva lőtt, Cesarról kipattant a labda, de érkezett középen a második vonalban Rooney, aki laposan a hálóba lőtt, a 26. percben (1-0).

Belelendült az angol csapat, felpörgött a játék is. Oscar, majd Rooney veszélyeztetett a félidő hajrájában, de 1-0-lal fordultak a csapatok.

A szünetben cserélt mindkét együttes, Cole helyett Leighton Baines, Cleverley helyett Lampard a hazai oldalon váltott, míg a vendégeknél a legfontosabb változás Ronaldinho öltözőben maradása volt. Azonnal Gerrard-lövéssel indult a második félidő, Cesarnak bravúrt kellett bemutatnia.

A 48. percben egyenlítettek a brazilok: Cahill eladta a labdát, azonnal lecsaptak rá, Fred pedig nem szórakozott, kilőtte a hazai kaput (1-1). Fred fél perc múlva kapufára emelte az újabb lehetőséget. Az 59. percben Walcott adott be életveszélyesen egy labdát, mentettek a védők, majd Gerrard lőtt bombaerősen a magasba.

Két perccel később újra előnybe kerültek az angolok: Walcott adott középre, a védők kirúgták a labdát, de Arouca visszatette azt a 16-oson belülre. Az újabb kipattanóra Lampard habozás nélkül kapáslövéssel válaszolt, a szépen helyezett labda a kapufáról került a kapuba (2-1).

87 453 látta, ahogy Neymar elkezdett igyekezni, a 67. percben lövését Hart fogta. Két perccel később ollózott a klasszis, de eléggé fölément a próbálkozás.

Szépen játszott egyébként Anglia, amely 23 év után győzte le a brazil együttest!

Mindeközben a hollandok és az olaszok Amszterdamban küzdöttek egymással. A hazaiak egy rendkívül fuatal együttessel léptek pályára, van Gaal ezt a kezdőt küldte pályára: Krul – Janmaat, de Vrij, Indi, Blind – Strootman, Claise, Lens, Maher, John – van Persie.

Az olaszoknál El-Shaarawy és Balotelli is kezdő volt, mégsem a rutinosabb itáliaiak, hanem Jeremian Lens révén a hazaiak szereztek vezetést a 33. percben. Mario Balotelli a 61. percben sérülés miatt le kellett, hogy jöjjön a pályáról, Strootmannal harcolt egy labdáért. Osvaldo jött be a helyére, a Roma játékos volt a legveszélyesebb a hátralévő időszakban.

Gilardino és Verrati hozta össze az olaszok egyenlítő találatát, a 91. percben mentett képzeletbeli pontot Cesare Prandelli együttese.

A svéd-argentin találkozó a 23. percben már 3-1-es argentin előnyt mutatott, végül Messiék 3-2-re győztek Ibrahimovicék ellen. A franciák még vezettek Valbuena révén a németek ellen, de a Nationalelf megfordította az eredményt a második félidőben, és győztesen tért haza a Stade de France-ból.

Eredmények – barátságos labdarúgó-mérkőzések:

Anglia – Brazília 2-1 (1-0)

Wembley Stadion, 87 453 néző, vezette: Pruenca (portugál)

Anglia: Hart – Johnson, Smalling, Cahill, Cole (Baines, a szünetben) – Cleverley (Lampard, a szünetben), Gerrard, Wilshere – Walcott (Lennon, 76.), Rooney, Welbeck (Milner, 61.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson

Brazília: Julio Cesar – Dani Alves, David Luiz (Miranda, 79.), Dante, Adriano (Felipe Luis, 68.) – Oscar, Paulinho (Jean, 62.), Ramires (Arouca, a szünetben), Ronaldinho (Lucas Moura, a szünetben) – Neymar, Luis Fabiano (Fred, a szünetben). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

Gólszerzők: Rooney (26.), Lampard (60.), illetve Fred (48.)

Hollandia – Olaszország 1-1 (1-0)

Hollandia: Krul – Janmaat (van Rhiyn, 85.), de Vrij, Indi, Blind – Strootman, Claise (De Guzman, a szünetben), Lens, Maher, John (Kuyt, 59.) – van Persie (Robben, a szünetben). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

Olaszország: Buffon – Abate, Astori, Barzagli (Rannochia, 74.), Santon – De Rossi (Verratti, 61.), Pirlo (Diamanti, a szünetben), Montolivo – Candreva (Florenzi, a szünetben), Balotelli (Osvaldo, 61.), El-Shaarawy (Gilardino, 71.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli

Gólszerzők: Lens (33.), illetve Verratti (90+1.)

Izland – Oroszország 0-2 (0-1)
gólszerzők: Shirokov (43.), Shatov (66.)

Svédország – Argentína 2-3 (1-3)
gólszerzők: Olsson (17.), Elm (90+4.), illetve Lustig (3., öngól), Agüero (19.), Higuain (23.)

Belgium – Szlovákia 2-1 (1-0)
gólszerzők: (Hazard (10., 11-esből), Mertens (90.), illetve Lasik (87.)

Írország – Lengyelország 2-0 (1-0)
gólszerzők: Clark (35.), Hoolahan (76.)

Románia – Ausztrália 3-2 (1-1)
gólszerzők: Tanase (35.), Stancu (80.), Torje (84.), illetve Wilkshere (45., 11-esből), Cornthwaite (54.)

Skócia – Észtország 1-0 (1-0)
gólszerzők: Mulgrew (39.)

Wales – Ausztria 2-1 (1-0)
gólszerzők: Bale (21.), Vokes (52.), illetve Janko (75.)

Görögország – Svájc 0-0

Franciaország – Németország 1-2 (1-0) 
gólszerzők:
Valbuena (44.), illetve Müller (51.), Khedira (74.)

A nap további eredményeit, köztük a spanyolok győzelmének részleteit ide kattintva érheted el.

Az angolok 23 év után verték a brazilokat:

A svédek odahaza kaptak hármat Argentínától:

Az olaszok a legvégén egyenlítettek:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik