Foci

Egervári: nyáron már tudjuk, kijuthatunk-e a vb-re

egervári sándor (egervári sándor, )
egervári sándor (egervári sándor, )

A szövetségi kapitány szerint a nyár elején sokkal okosabbak leszünk a labdarúgó-válogatott esélyeivel kapcsolatban.

„Egy csatát igen, de a háborút még messze nem nyertük meg – nyilatkozta a török csapat keddi 3-1-es legyőzéséről Egervári Sándor az M1 Ma reggel című pénteki műsorában. – Nagyszerű közösség alakult ki az elmúlt két és fél évben, amely hónapról hónapra szakmailag is erősödhet. Minél több mérkőzést játszunk, annál eredményesebbek lehetünk.”

A szakember szerint örömteli, hogy a magyar válogatott csak az ellen a holland csapat ellen veszített pontokat, amelyik véleménye szerint magabiztosan nyeri majd a csoportot, ugyanis így a többi riválissal szemben lépéselőnybe került.

A kapitány ugyanakkor a Sport TV Mai helyzet című műsorában elmondta azt is, az elszenvedett vereség után csalódottak volta a játékosok, de szerinte a vereség utáni kritika hangneme túlzó volt.

„A kritika cinikus hangvételű volt, feltételezéseken alapult. Egyszerűen oda lehetett volna menni az elnökhöz vagy a főtitkárhoz, akik el tudták volna mondani a véleményüket. Ez a szélsőséges megközelítésen alapuló kritika magyarázkodást szül, ami bomlaszthatja a társaságot – vélekedett Egervári, majd elmondta azt is, milyen megoldást választottak. „A játékosok nem vállalták fel, hogy nyilvánosan magyarázkodjanak. Személyesen, szemtől szembe beszéltük meg a dolgokat, nem foglalkoztunk a bomlasztani szándékozó feltevésekkel. Ez segített visszatérni a korábbi értékrendünkhöz.”

Az együttes legközelebb jövő márciusban a románokat fogadja, majd a törökök otthonába látogat.  A válogatottat immár 2,5 éve irányító szakember szerint nagyon szép jövő előtt áll a nemzeti tizenegy, akár ő ül a kispadon, akár más veszi át egyszer a helyét. „Van egy nagyon erős, fiatal közösség, rutinos játékosokkal kiegészülve. Ha elérik az 50 közös mérkőzést, akkor számíthatunk nemzetközi szinten is meghatározó, akár világversenyen is szereplő válogatottra – mesélt a hosszabb távú tervekről. A jelenlegi sorozatban a csoport második helye lehet a reális cél, de ennek eléréséhez szerinte az elmúlt évtizedben nálunk fejlettebb futballkultúrát építő Románia és Törökország mellett, Észtországtól sem kaphatunk ki.

Egervári véleménye szerint így nyáron már nagyjából meg lehet mondani, hányadik helyen végez a csapat a sorozatban. A vb-selejtezős csoportok első helyezettjei automatikusan kijutnak a 2014-es brazíliai vb-re, míg a csoportmásodikok – leszámítva közülük a legrosszabbat – pótselejtezőt vívnak.

A válogatott még idén novemberben hazai pályán találkozik barátságos mérkőzésen a norvégokkal, majd február 16-án lép pályára, egyelőre nem tudni, hogy ki ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik