Foci

Megvan: hármat rúgtunk a törököknek és győztünk

magyar válogatott (magyar válogatott)
magyar válogatott (magyar válogatott)

Világbajnoki selejtező, 4. forduló

Magyarország – Törökország 3-1 (1-1)

Puskás Ferenc Stadion, 20 ezer néző, vezeti: Daniele Orsato

Magyarország: Bogdán Ádám – Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt, Mészáros Norbert, Kádár Tamás – Varga József, Elek Ákos (Pátkai Máté, a szünetben) – Gera Zoltán, Hajnal Tamás (Pintér Ádám, 77.), Koman Vladimir (Koltai Tamás, 73.) – Szalai Ádám. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor

Törökország: Volkan Demirel – Hamit Altintop, Egemen Korkmaz, Ömer Toprak, Hasan Ali Kaldirim – Mehmet Ekici (Semerer, 64.), Nuri Sahin, Emre Belözoglu, Caner Erkin (Bulut, 75.) – Tunay Turun (Yilmaz, a szünetben), Mevlüt Erdinc. Szövetségi kapitány: Abdullah Avci

Gólszerzők: Koman (31.), Szalai (50.), Gera (57., 11-esből), illetve Erdinc (22.)

Sárga lap: Elek (17.), Pátkai (52.), Gera (86.) illetve Egemen (61.), Toprak (93.)

A további mérkőzéseken:

Románia – Hollandia 1-4 (1-3)
gólszerzők: Marica (40.), illetve Lens (9.), Indi (29.), van der Vaart (45+1.), van Persie (86.)

Andorra – Észtország 0-1 (0-0)
gólszerző: Oper (57.)

A csoport állása:

1. Hollandia 12 pont
2. Magyarország 9 pont
3. Románia 9 pont
4. Törökország 3 pont
5. Észtország 3 pont
6. Andorra 0 pont

Különös győzelmet aratott kedden este a magyar labdarúgó-válogatott a törökök ellen. A mérkőzés azért volt fontos a mieinknek, mert életben akarták tartani álmuk, a brazíliai világbajnokságra való kijutás esélyét. Ehhez a románok eddigi jó szereplése miatt győzni kellett, az egy ponttal nem mentünk volna semmire.

Ehhez képest rendkívül idegesen és rosszul kezdte a magyar csapat a meccset, kapkodtak, a védelem bizonytalan volt, nem tudták megtartani a játékosok a labdát, így a törökök sokadik próbálkozása gólt eredményezett. Erdinc gólja (0-1) után is pár percig még a törökök irányítottak, azt követően viszont egy nagyon szerencsés góllal egyenlítettünk.

Koman Vladimir adott egy labdát a kapu elé, és a védők mozgása megzavarta Volkan kapust, így a lövés kikötött a kapuban (1-1). Ez a gól adott erőt a mieinknek, akik ezt követően felszabadultak és magabiztossá váltak.

Abba nem gondolunk bele, mi lett volna, ha nem születik meg ez a mákos gól, az viszont tény, ezután lelkessé és labdabiztossá váltak Hajnalék. A Stuttgart légiósa, aki Észtországban a győztes gólt rúgta, a magyar csapat legjobbja volt, labdái mindig veszélyt jelentettek.

Az 50. percben ő adta a labdát a bal szélen futó Kádárnak, aki középre adott, a sokszor ügyetlen Szalai pedig ezúttal nem hibázott (2-1). Sőt, kaptunk egy 11-est is, szintán Hajnal passza után, a büntetőt pedig Gera értékesítette (3-1).

Ezután is jól állt a lábán a magyar csapat, tartottuk az eredményt, igaz, egy 11-est nem kaptak meg a törökök.

A magyar válogatott 18 éve rúgott utoljára gólt a törököknek, a félholdasokat pedig 22 évvel ezelőtt győzte le utoljára.

Most a három ponttal versenyben maradtunk a csoport második helyéért folytatott harcban. Azért a másodikért, mert a hollandok most is nyertek, 4-1-es sikert arattak Romániában. Szinte biztos tehát, hogy övék a csoportgyőzelem, a cél a második pozíció megszerzése, ebben nagy riválisunk a román és a török csapat.

Legközelebb március 22-én játszunk, akkor éppen Románia érkezik a Puskás Ferenc Stadionba.

Élő, szöveges közvetítésünk az alábbiakban olvasható.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! SZÉP GYŐZELEM!

93. PERC: Gera végzett el szabadrúgást, de a lövése elszállt a bal kapufa mellett.

SÁRGA LAP 93’
Toprak
Lerántásért.

90. PERC: Négy percet hosszabbít az olasz játékvezető.

88. PERC: Varga kapta a 16-oson belül a labdát, elesett, de még egy 11-est már nem kaptunk.

SÁRGA LAP 86’
Gera
Kezezett.

86. PERC: Többször is a kapunk előtt somfordált a labda földön és levegőben, végül Vanczákot buktatták, így felszabadultunk.

83. PERC: Korcsmár adta a labdát a bal szélen futó Szalainak, akinek beadása már nem sikerült.

81. PERC: Toprak húzott be egyet Szalainak, akit ápolni kellett.

80. PERC: Emre nagy indítást kapott, lesen kapta viszont, Bogdán azért kivédte a lövést.

78. PERC: Jaj, jaj. Bogdán ejtette ki a labdát a szöglet után, de aztán a gólvonalon elcsípte.

SZÖGLET 77’
Törökország
Vanczák tisztázott.
CSERE 77’
Magyarország
Hajnal helyett Pintér a pályán.

77. PERC: Szalai egyedül maradt, csak hosszú lett az indítás, így Volkan lekapcsolta.

75. PERC: Az utolsó negyedóra következik.

CSERE 75’
Törökország
Erkin le, Bülüt be.
CSERE 73’
Magyarország
Koltai jön be Koman helyére.


Egy meccset elhalasztanak: a lengyel-angolt holnap délután pótolják.

71. PERC: Bogdán ért oda egy labdára, és milyen jól tette. Hatalmas védés volt Erdinc közeli pöckölése után.

69. PERC: Elesett egy török. Mármint a 16-oson belük. Sahinba hatalmasat rúgott Pátkai, járt volna a 11-es, és a kiállítás is, hiszen a győri játékosnak már volt egy lapja. Mák!

Hullámzik a Puskás Stadion népe.

65. PERC: Nagyon igyekeznek a törökök, de jól állunk a lábunkon eddig.

CSERE 64’
Törökország
Semerer jött be Ekici helyére.


Vége a román-hollandnak, a hollandok 4-1-re nyertek, ugyanúgy, mint Budapesten. Az észtek 1-0-ra verték Andorrát.

Tizennyolc éve nem rúgtunk gólt a törököknek. És most már hármat!

SÁRGA LAP 61’
Egemen
Szalaival szemben faultolt.


57. PERC: Már kettő a magyar csapat előnye! Megy előre a válogatott. Hajnal – aki a meccs embere – indította Komant belőtt labdájával, beakadt a lába az egyik török védő lábába, az olasz spori 11-est fújt. Gera állt oda, és belőtte a büntetőt. 3-1, ide!

GÓÓÓL 57’
Gera Zoltán
Értékesítette a 11-est!

57. PERC: Tizenegyest kaptunk! Gera belőtte!

TIZENEGYES 57’
Magyarország
Befújta!


Kis kitekintő: a félidőben 3-0-ra vezetnek a németek a svédek ellen, míg a lengyel-angol mérkőzést elképzelhető, hogy meg sem rendezik: szakad az eső Varsóban, tócsák állnak a pályán, később döntenek arról, hogy lesz-e meccs.

53. PERC: Nagy lelkesedéssel kezdte a második félidőt a magyar válogatott, ez eredményezte a gólt. Kellett az a szerencsés Koman-gól az első félidő 31. percében, bizony annak előtte nem hitte el a csapat, hogy van keresnivalója. Az meg meghozta a hitet. Anélkül ugyanis nem megy.

SÁRGA LAP 52’
Pátkai
Jogos lap buktatásért.


50. PERC: VEZETÜNK! Hajnal indította remekül a bal oldalon Kádárt, a Hollandiában légióskodó szélsővédő laposan a kapu elé passzolt, ott jött Szalai, aki bekotorta a labdát Volkan kapujába! 2-1, a magyar válogatott javára!

GÓÓÓL 50’
Magyarország
Szalai talált be!!

47. PERC: Vanczákkal szemben szabálytalankodtak, lent marad a maszkban focizó légiós.

Kevesen tudják, hogy Egervári Sándor a statisztikák alapján a 4. legeredményesebb szövetségi kapitányunk.

46. PERC: Egy-egy csere itt és ott.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Magyarország
Győzelemre fel!

Újoncot avat Egervári Sándor: Pátkai először válogatott.

CSERE a szünetben’
Magyarország
Elek helyén Pátkai Máté a pályán!
CSERE a szünetben’
Törökország
Tunay helyett Yilmaz.

A magyar válogatott az első fél órában szinte a pályán sem volt, nem tudta megtartani a labdát, a törökök megérdemelten vezettek. Aztán valaki ott fent megadta nekünk az esélyt arra, hogy megnyerjük ezt a találkozót. A második félidőben eldől, meglesz-e a két csapat történetének második döntetlenje, vagy valamelyik megkaparintja a három pontot.

Juhász Roland az M1-nek adott szünetbéli interjújában azt mondta, elégedett a védelemmel….

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

43. PERC: Nagy helyzet! Hajnal pöttyintette be a labdát Szalainak, aki lekezelte, de mielőtt lőtt volna, szögletre mentettek előle a védők. A szögletet lehúzta Volkan.

41. PERC: Koman harcolta ki a szögletet, mert lövéssdel próbálkozott. Jól játszik a Krasznodar középpályása. Hajnal végezte el a sarokrúgást ezúttal is, de Korcsmár nem tudta irányítani a fejest.

SZÖGLET 41’
Magyarország
Koman harcolta ki.

39. PERC: Szép magyar támadás: Koman szerezte meg az oldalvonal mellett a labdát, Szalai beadta, Gera elől mentettek szögletre. A kornert Hajnal végezte el, de Korcsmár fejese nem volt az igazi.

LES 38’
Tunay
Nehezen intették be.

35. PERC: Sahin lőtt az égbe 17-ről, tisztán tehette meg, a baj az, hogy a labdát is tisztán kapta, mert maradt egy lyuk a bal oldalo védelmünkben. Egy fekete lyuk.

31. PERC: Hát ilyet! Egyenlítettünk, a semmiből, de egyenlítettünk. Koman Vladimir szinte az oldalvonalról ívelt vagy inkább lőtt be egy labdát a kapu elé/kapura, és a labda úgy kötött ki a török kapuban, hogy senki nem ért hozzá a labdába. Potya, de bent van. 1-1!

GÓÓÓL 31’
Koman
Itt az egyenlítés!

30. PERC: Végre mi is a pályán vagyunk. Előbb Hajnal végzett el szabadrúgást 32 méterre a kaputól. A beívelést kifejelték, többszöri passz után Hajnal csapott le a labdára, egyedül bevitte a 16-oson belülre, majd 11 méterről balról léőtt, Volkan bravúrral védeni tudott. Kádár harcolt aztán ki szögletet.

SZÖGLET 30’
Magyarország
Hajnal végezte el.
VÉDÉS 30’
Volkan
Hajnal lövését hárította.

27. PERC: Magyar táma…, vagyis majdnem az. Ébresztőt fúj a közönség, és milyen igazuk van!

26. PERC: Az a helyzet, hogy SEHOL SEM VAGYUNK! A gól után is folytatódnak a török rohamok, nem tudjuk megtartani a labdát.

22. PERC: Megérdemelten szerzett vezetést a török válogatott. Három magyar védő között indították a bal oldalon a 16.-oson belül Tunayt, ő középre passzolt, Erdinc pedig azonnal kapura tűzte, Bogdán csak beleütni tudott a labdába. 0-1!

GÓÓÓL 22’
Erdinc, Törökország
Kijátszották, belőtték.

20. PERC: Eddig nem volt nagy helyzet, talán az utóbbi mozzanatot leszámítva.

SZÖGLET 20’
Törökország
Kádár “mentése” után jöhettek.

19. PERC: Majdnem öngólt vétett Kádár Tamás... Nagyon szép támadást vezetett Törökország, a bal oldalról érkező beadást nem érte el egyetlen török turbán sem, ellenben Kádár igen, alig fejelt a saját kapufánk mellé.

A hollandoknak nagyon megy, az első félidő hosszabbításában Rafael van der Vart góljával 3-1-re vezetnek Romániában. A félidőre tehát nyugodtan vonulhat Louis van Gaal.

17. PERC: A miénk az első sárga lap.

SÁRGA LAP 17’
Elek Ákos
Emrével szemben szabálytalankodott.


Ez az Egervári-éra 25. meccse, és meglehet az 50. gól is ilyen felállásban.

12. PERC: Egyelőre elég ideges a meccs, ha lehet ilyet mondani. Elek viszont Gerának adott tért ölelő passzával szép indítást kezdeményezett, ő Vargának adta, de a beadás már nem jött össze.

A 40. percben Marica szépített: Románia-Hollandia 1-2.

10. PERC: Most mi jöttünk szabadrúgással, ugyanakkor távolságról, de Hajnal próbálkozásaát ezúttal nem részleteznénk…

8. PERC: Korcsmár rálépett Sahin lábára, így 30 méterre Bogdán kapujától jöhetett a szabadrúgás. Hamit Altintop végezte el, alig ment fölé.

7. PERC: Sajnos méterekre pattan a labda néhány játékostól a saját térfelünk közepén, így a törökök könnyen próbálkozhatnak támadásokkal.

5. PERC: Elvesztettük a labdát a középpályán, azonnal indítottak a leshatáron, de Erdinc középreadására nem érkezett senki.

3. PERC: Máris egy helyzet: a szöglet után Emre szabadon lőhetett 17 méterről, a lövés megpattant, az újabb sarokrúgást semlegesítettük.

SZÖGLET 3’
Törökország
Az első szöglet az övéké.

3. PERC: Hajnal remek passzt adott volna, ha nem avatkozik közbe a török védő.

1. PERC: Vanczák Vilmos és Koman Vladimir a két új ember a csapatban az észt meccshez képest.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Törökország
Elkezdődött a vb-selejtező.


Már 2-0-ra vezetnek a hollandok Romániában, Bruno Martins Indi góljával, a 29. percben!

A miniszterelnök is ott van a VIP-páholyban.

Sok török szurkoló van a stadionban, körülbelül 1500-an drukkolnak a vendégeknek, alighanem sok Budapesten dolgozó vendéglátós is.

20:29.: Most jönnek ki a pályára a csapatok, és szólnak a himnuszok.

20:26.: Dzsudzsák Balázs azt nyilatkozta a meccset közvetítő M1 riporterének, hogy elkaphatjuk ezt a török válogatottat, mert elöl olyan focistáink vannak, akik képesek eldönteni egy mérkőzést. Igen, elöl valóban nem panaszkodhatunk. Már csak hátul kéne valahogy figyelni.

20:24.: A hollandok Lens 9. percben szerzett góljával vezetnek Romániában. Ott a 24. percben járnak.

20:19.: Már nem esik Budapesten, így az eső nem lehet akadály.

Amíg az olasz játékvezető nem fúj a sípjába, nézzünk meg egy összefoglalót. Legutóbb ugyanis 1990-ben győztük le a törököket, akkor 4-1-re, a Megyeri úton, egy barátságos mérkőzésen:

Videó – a legutóbbi sikerünk:

A török válogatott is azon csapatok közé tartozik, amelyekkel szemben még pozitív a mérlege a mieinknek.

Ezt az állapotot elődeinknek köszönhetjük, bár meglepő, hogy az Aranycsapat 1956 februárjában kikapott Isztambulban 3-1-re, Puskás Ferenc volt az egyetlen magyar gól szerzője. Ettől függetlenül 6 magyar siker, 1 döntetlen és 4 török győzelem született mindezidáig.

Hogy most 7-re változzon az a 6, ahhoz gólt kell rúgni. Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs nem fog betalálni, mindketten sárga lapok miatt távolmaradnak ezen az estén. Egervári Sándor szövetségi kapitány szerint egy ponttal is versenyben maradnánk, de három ponttal egyenesen előnyt szereznénk a törökökkel szemben. Az első félmondattal vitatkoznánk, a másodikkal nem.

A magyar válogatott pénteken 1-0 arányban győzött Észtországban, a törökök viszont odahaza kaptak ki a románoktól. A szomszédok ma Hollandiát fogadják, az a meccs is fontos számunkra az esetleges álom megvalósulása miatt.

Újra kinyitottak szektorokat a Puskás Ferenc Stadionban, így akár 27 ezren is drukkolhatnának a mieinknek, de azért annyian nem lesznek.

Egész nap esett az eső Budapesten, ez a pálya talajára lehet hatással, de erre, reméljük még csak egy félmondattal sem hivatkozik senki a meccs után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik