Foci

Majmok a lelátón az Eb-n

balotelli, ramos (balotelli, ramos, )
balotelli, ramos (balotelli, ramos, )

Az UEFA nyomozást indított az olasz-spanyol, és az orosz-cseh mérkőzés kapcsán az állítólagos rasszista bekiabálások miatt.

Egy spanyol szurkolói csoport rasszista bekiabálásokkal zavarta Mario Balotellit a vasárnapi Olaszország-Spanyolország rangadón, emellet a cseh válogatott játékosa, Theodor Gebre Selassie is mondta a riportereknek, rasszista jelzőket használtak rá orosz szurkolók.

Az UEFA nem indított fegyelmi eljárásokat eddig, közleményben tudatta jelenlegi álláspontját: “A független forrásokból szerzett információk összegyűjtését követően most újabb vizsgálatokat indít az UEFA a Spanyolország-Oroszország, és az Oroszország-Csehország mérkőzések kapcsán”.

Mint kiderült, hivatalos panasszal sem az olaszok, sem a csehek nem éltek. Az UEFA egy rasszizmusellenes csoporttól kapott videót, melyben hallható, ahogy spanyol szurkolók rasszista megjegyzésekel illetik mérkőzés közben az olaszok támadóját, Mario Balotellit.

Piara Powar, a Football Against Racism in Europe (Fare) hálózat vezérigazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a mérkőzésen jelen lévő fotósok vallomását is rögzítették, és ezeket a felvételeket is átadták az UEFA-nak.

Thomas Herzog, a Football Supporters Europe Fans szóvivője elmondta: “Kétszáz szurkoló kezdett majomhangot utánozni, amikor Balotellihez került a labda”.

“Egyértelmű, hogy csalódottak vagyunk a spanyol drukkerek egy kis csoportja miatt, ám hozzáteszem, a spanyolok nagy része fegyelmezetten szurkolt az egész meccs alatt, sőt próbálták jobb belátásra bírni azokat, akik rasszista megnyilvánulást tettek”.

Az UEFA még aznap írt a lengyel és ukrán városok polgármestereinek, hogy az edzések alatt biztosítsanak rendőri felügyeletet a csapatoknak, hogy elkerülhessék az esetleges fajgyűlölő megjegyzéseket.

Korábban a holland válogatott több tagja is panaszkodott, hogy Krakkóban az edzésre érkezve több szurkoló várt a csapatra majomhangot utánozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik