Foci

Európa-bajnok ellen bizonyíthatnak a lengyelek

lengyel-valogatott(210x140)(1).jpg (lengyel válogatott, )
lengyel-valogatott(210x140)(1).jpg (lengyel válogatott, )

Pénteken elkezdődik a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság: a társrendező lengyelek a 2004-es bajnokkal, a görög válogatottal csapnak össze.

Franciszek Smuda, a lengyel nemzeti csapat szövetségi kapitánya két évnyi barátságos meccsdömping után megmutathatja, hogy csapata mire lesz képes a félig hazai Eb-n, az A-csoportban.

“A hangulat napról napra egyre jobb. Érezzük az emberek szeretetét amikor edzeni indulunk, és látjuk, hogyan szurkolnak és hullámoznak az utcákon – mondta Franciszek Smuda, a lengyelek szövetségi kapitánya. – Remélem, ez így folytatódik az Eb végéig, mert az azt jelentené, hogy továbblépnénk a csoportból.”

A lengyelek nem kimondottan az A-csoport favoritjai – az oroszok, a csehek és a görögök vannak még a kvartettben -, ráadásul eddig csak a 2008-as, svájci-osztrák Eb-re tudták magukat kvalifikálni, és ott három mérkőzés alatt csak egy pontot gyűjtöttek: kikaptak a németektől és a horvátoktól, míg Ausztriával 1-1-et játszottak.

“Jól fogok aludni, mivel csak a nagyon fontos meccsek előtt vannak gondjaim az elalvással. A csapatom biztosított arról, hogy mindent megtesznek a győzelemért, és nyugodjak meg. A görögök remekül védekeznek, így komoly kihívás lesz feltörni őket, és gólt szerezni” – fejezte be mondandóját Smuda.

A statisztikák a görögöknek kedveznek, ugyanis 1960 óta eddig háromszor tudta csak megnyerni a nyitómeccset a házigazda: 1964-ben a spanyolok pont Magyarország ellen, 1984-ben a franciák a dánok ellen, végül 2000-ben Belgium a svédeket verte meg.

Fernando Santos, a görögök kapitánya a 2004-es, Eb-győzelmet érő védekezésben látja a siker kulcsát: “Úgy hiszem, a biztos védekezés jelenthet számunkra győzelmet, de emelett támadni is fogunk. Ha csak védekezni tudnánk, akkor nem lennénk itt.”

A 2012-es kontinensviadal lesz Santos első tornája, mióta elfoglalta Otto Rehhagel székét, aki 2004-ben végső győzelemre vezette a hellászi alakulatot. A selejtezők alkalmával Görögország veretlen maradt, hét siker mellett háromszor játszottak döntetlent, így az F-csoport élén végeztek, megelőzve a horvátokat és Izraelt.

Hasonló teljesítményre lesz szükségük a lengyelek ellen is, ugyanis a varsói stadion biztosan piros-fehérbe öltözik majd a nyitómeccsen. Egyre-másra jelennek meg állati jóslatok az eredményről.

A találkozó előtt rendezik a megnyitót, melyen egy honfitársunkat is figyelemmel követhetjük: György Ádám zongoraművész is fellép egy Chopin-adaptációval.

Lengyelország-Görögország, 18:00, TV: m1
Varsó, National Stadium, vezeti: Carlos Velasco Carballo

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik