Foci

Katalán baszk csata zárja a spanyol szezont

Pénteken este a Copa del Rey döntőjét játssza Madridban a Guardiolától búcsúzó Barcelona és az Athletic Bilbao.

A 2009-es spanyol kupa-döntő megismétlődik: pénteken este az Atlético Madrid otthonában, a Vicente Calderón stadionban a Barcelona és az Athletic Bilbao mérkőzhet meg egymással. A két csapat akkor nem volt egyenlő ellenfél, a katalánok 4-1-re diadalmaskodtak.

A Barcelona mindent el fog követni a sikerért, hiszen egyrészt ez lesz Pep Guardiola utolsó mérkőzése a kispadon, másrészt az elmúlt években trófeák sokaságához szokott Barca-drukkerek mostanában átélhettek pár kudarcot is. Abajnokságban három év után a Real Madrid örülhetett, a Bajnokok Ligájának elődöntőjében a Chelsea ejtette ki őket.

Szeretnének tehát szépen búcsúzni a sikeredzőtől, és feledtetni valamelyest a bajnoki, illetve BL-bakikat.

Nem lesz könnyű dolguk, hiszen az Athletic Bilbao – bár a bajnokságban nem szerepel jól – remek csapattá vált, ezt bizonyítja, hogy idén bejutottak az Európa Liga döntőjébe, igaz, ott 3-0-ra simán kikaptak az Atlético Madridtól.

Viszont a 2009-es 4-1 már messze van, nem szabad lebecsülni a baszkokat. A két csapat között a bajnoki tabellán elég nagy lett a különbség a végére: a Barca 91 pontja ezüstöt ért, míg a Bilbao 49-cel a középmezőnybe került, a 10. helyre. .Ősszel Bilbaóban találkoztak, akkor 2-2-es döntetlennel zárult az összecsapás,míg tavasszal a katalánok otthon 2-0-ra behúzták a meccset.

A Copa del Rey történetében már hetedszerre találkoznak egymással, a Barca 4-2-re vezet az eddigi hat összecsapást figyelembe véve. A Barca 26., míg a Bilbao 24. kupagyőzelmére készül, érdekesség, hogy ebben a tekintetben még a rekordbajnok Real Madridot is felülmúlják, a Királyiak 18 kupa-elsőséggel büszkélkedhetnek.

Ma este tehát eldől, kié lesz a spanyol Király-kupa, és ezúttal Katalónia és Baszkföld is Madridra figyel.

A 2009-es Barcelona siker:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik