Foci

Bejárták az új nemzeti stadion tervezett helyszínét

Bő egy hónapja hirdette ki Vígh László kormánybiztos az új nemzeti futballstadion építészeti ötletpályázatának elindulását. A beruházás tervezett helyszínén tartottak bejárást azok a szakemberek, akik részt akarnak venni a tenderen.

Az építészeti ötletpályázat elindulásának bejelentésével hivatalosan is kezdetét vette a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukciója, amelyről egy tavaly őszi kormányhatározat rendelkezett. A terület rekonstrukciós munkái több ütemben, 2012-től 2020-ig valósulnak meg, az első ütemben az új nemzeti labdarúgó-stadion kialakítása a cél.

Az építészeti ötletpályázat lezárása és a beérkezett munkák elbírálása után derül majd ki, hogy milyen lesz a várhatóan 2016-ra felépülő új nemzeti futballstadion környezete.

„A mai bejáráson 31 olyan szakember vett részt, akiket az ötletpályázati felhívás alapján érdekel ez a nagyszabású tervezőmunka. Fontos hangsúlyozni, hogy ennek a pályázatnak nem célja a Budapesti Olimpiai Központon belül létesítendő épületek konkrét vázlattervének megalkotása, vagyis ezekből a pályamunkákból még nem fog kiderülni, milyen lesz az új stadion. A feladat most az, hogy meghatározzuk, a 2016-ra felépülő labdarúgó-stadion hogyan illeszkedik majd a környezetébe városépítészeti és közlekedési szempontból” – mondta Vígh László kormánybiztos, a pályázatokat elbíráló bizottság társelnöke, miután megtartotta a bejárás hivatalos megnyitóját.

A megnyitó után a Nemzeti Sportközpontok szakemberei bemutatták a résztvevőknek az ötletpályázat által érintett területet, valamint az azon található létesítményeket. A tervezők 2 és fél órán keresztül ismerkedtek a 38 hektáros telken található, több mint egy tucat létesítménnyel.

Őszre konkrét makettek, látványtervek születhetnek az új nemzeti labdarúgó-stadionról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik