Foci

De ki az a Tito Vilanova?

A Barcelona labdarúgócsapatának új vezetőedzője Josep Guardiola távozása után a sikeredző eddigi segítője lesz. Mit kell tudni róla?

A katalán sztáralakulat vezetősége – Sandro Rossell elnökkel és Andoni Zubizarreta klubigazgatóval az élen – bejelentette, távozik a klub vezetőedzői posztjáról Josep Guardiola.

A Barcával 13 trófeát nyerő tréner utódja Tito Vilanova, eddigi jobbkeze lesz. Maga Guardiola is jó választásnak gondolja közvetlen munkatársát, aki megtestesíti a csapat ideológiáját, és folytatni tudja az eddig megkezdett munkát.

A 42 esztendős Tito Vilanova 2007 óta Josep Guardiola másodedzője, segítője volt a Barcelonánál. Egy évig a Barca “B” csapatánál dolgoztak, majd 2008-tól a nagycsapatnál. A két jó barát ez idő alatt háromszor nyerte meg a spanyol bajnokságot, egy alkalommal a spanyol kupát, háromszor a spanyol Szuperkupát, kétszer a Bajnokok Ligáját, kétszer az európai Szuperkupát, kétszer a klubvilágbajnokságot.

Tito Vilanovát José Mourinho, a Real Madrid portugál szakvezetője ismertette meg a közvéleménnyel igazán, méghozzá a 2011-es spanyol Szuperkupa-döntőn. Miután Marcelo szabálytalankodott Fabregasszal szemben, a Special One odament a Barca kispadjához, és nemes egyszerűséggel Vilanova szemébe nyúlt.

Naná, hogy a mozdulat később önálló életre kelt (Fotó: AFP)

Nem tudta kinyomni a szemét, de azért egy flegma megjegyzést a sajtótájékoztató után elejtett Mourinho: “Nem tudom, ki az a Tito Vilanova.”

Tito Vilanova egyébként született katalán, játékosként nem vitte túl sokra, összesen 26 meccset játszott a spanyol élvonalban középpályásként, de a másodosztályban több csapatot is megjárt, például a Celta Vigót, a Cadizt, a Mallorcát, az Elchét.

Íme a sokat látott jelenetsor:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik