Foci

A magyar focira van pénz, nem is kevés

Mintegy 15 milliárd forint többletforráshoz jut a labdarúgás a sportágfejlesztési adókedvezmény eredményeként a kormány várakozása szerint.

Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Oláh Lajos független képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában közölte. Emlékeztetett arra, hogy a kormány a társasági adóból érvényesíthető adókedvezménnyel ösztönzi a látványcsapatsportokat támogató vállalkozásokat, amelyek a juttatáskor, majd a rákövetkező három adóévben a fizetendő társasági adó 70 százalékáig terjedő kedvezményt érvényesíthetnek.

Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az adóforintok nem célzottan és közvetlenül állami támogatásként kerülnek a sportszervezetekhez, hanem a vállalkozások döntésével. Ez azért fontos, mert a feltett kérdésre, hogy mekkora összeghez jut így a labdarúgás, csak a társaságiadó-bevallás után adható pontos válasz. A gazdasági tárca vezetője mindenesetre úgy kalkulál, hogy a kiállított támogatási igazolások összértékénél kevesebb, hozzávetőleg 15 milliárd forint lesz a többletforrás.

A sportszervezetek és a szakszövetség a pályázatokon összesen 25,1 milliárd forint támogatásra tartottak igényt, a támogatási igazolást 17,2 milliárd forintról állítottak ki. A miniszter szerint az eddigi tapasztalatok szerint a vállalkozások nagy része teljesíteni is fogja támogatási ígéretét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik