Foci

Ukrajna szerint biztonságos lesz a foci-Eb

Ukrajna készen áll arra, hogy garantálja a biztonságot a nyári labdarúgó Európa-bajnokság idején.

“Komolyan és alaposan készülünk erre az eseményre, szinte az összes részleg, illetve regionális biztonsági szerv bekapcsolódott az előkészületekbe” – idézte Igor Kalinyint, a biztonsági szolgálat vezetőjét az Interfax hírügynökség.

Az ukrán biztonsági főnök beszámolt arról is, hogy külön ügynökséget hoztak létre, melynek a nemzetközi erők koordinálása a feladata. Ukrajna más országok szakértőinek bevonásával igyekszik elejét venni terrortámadásoknak, illetve egyéb fenyegetések beváltásának. Kalinyin hozzátette, hogy az elmúlt évben a szolgálat 33 gyakorlatot tartott az Eb-létesítmények, a nemzetközi repülőterek, valamint a szállodák biztonsági személyzetének, s a képzés egészen a torna rajtjáig hasonló ütemben zajlik.

Törökország pályázik a 2020-as Eb-re
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök megerősítette, hogy országa pályázni kíván a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogára.
A kormányfő már korábban is jelezte ezt a szándékot, s az Európai Labdarúgó Szövetség isztambuli közgyűlésének csütörtöki napján tartott beszédében megismételte, hogy Törökország szeretne otthont adni a kontinensviadalnak.
A pályázási folyamat hivatalosan jövő héten kezdődik, amikor az UEFA kiküldi mind az 53 tagországának a jelentkezési feltételeket. A törökök a 2016-os, első alkalommal 24 csapat részvételével megrendezendő Eb-ért folytatott versenyben egyetlen szavazattal maradtak alul Franciaországgal szemben.
Annyiban érdekes a törökök újabb jelentkezése, hogy Isztambullal még versenyben vannak a 2020-as nyári olimpia rendezési jogáért is, s az nem valószínű, hogy mindkét eseményt megkapják.

Kalinyin bejelentésének napján, hajnalban tűzharc alakult ki a kelet-ukrajnai Harkivban – az Eb egyik helyszínén – egy radarbázisnál, ahol az őrség tetten ért két férfit fegyverlopás közben, a lövöldözésben ketten meghaltak.

A június 8-tól július 1-ig tartó kontinensviadalt Lengyelországgal közösen rendezi Ukrajna, ahol Harkiv mellett, Kijevben, Donyeckben, Lembergben (Lviv) lesznek mérkőzések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik