Foci

Valahol 100 ezerért rúghatunk labdába

Az NB I.-es labdarúgókluboknál elég tág keretek közt árazzák be a mérkőzések hivatalos kezdőrúgását. Van, aki annyiért adja, amennyit kínálnak, de a Ferencvárosnál és bizonyos esetekben az Újpestnél még a második félidő is 50 ezerért indul.

Van, amikor egy celeb végzi el a kezdőrúgást (a képen D. Tóth Kriszta) – Fotó: MTI

„Jó napot kívánok, kérek egy kezdőrúgást!” – akár így is bekopogtathatunk kedvenc magyar csapataink klubházának ajtaján. Vagy éppen rokonunk, barátunk kedvenc csapatainál, hiszen a labdarúgómeccsek előtti kezdőrúgások általában egy-egy születésnapi, évfordulós köszöntés eszközei.

De mennyibe kerül a jelképes rúgás, ami jobbára inkább egy harmatgyenge passznak minősülne játék közben? Megkérdeztük az OTP Bank Liga csapatait, „hogyé’ adják” a lehetőséget, amely aztán sokak számára jogosan jelent hatalmas, örök élményt.

„Ki mit ajánl érte” – felelte kérdésünkre Horváth Károly, a Siófok ügyvezető igazgatója, aki elmondta, a nyári időszakban van inkább érdeklődés a kezdőrúgásokra, főleg a nagyobb csapatok elleni összecsapásokon, a hideg hónapokban viszont szinte alig.

„Az első félidő bruttó 100 ezer forint, a második bruttó 50 ezer forint, és ehhez jár egy VIP-belépő és általában egy hivatalos mez is” – kaptuk a tájékoztatást a Ferencvárostól, és egyben le is szögezzük, ez a másik véglet az NB I.-ben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy fél évre előre sikerül eladni az összes időpontot, a Fradinak komoly bevételi forrást is jelentenek a mérkőzések ezen pillanatai.

Újpesten a kiemelt mérkőzések, így a Ferencváros, a Videoton és a Debrecen ellen ugyanennyit kell elutalni a klub számlájára, egyébként viszont az összeg megáll 75 ezer, illetve 35 ezer forintnál.

A bajnokság jelenlegi listavezetője, a Debrecen a televíziós közvetítésekhez köti az összeget, ha adja valamelyik csatorna a mérkőzést, akkor 50 ezer forint plusz áfa, ha nem, akkor 30 ezer forint plusz áfa a tarifa.

Nagyon komoly a Honvéd eljárása, amely szintén a televíziós közvetítésekhez igazodik (50 ezer és 30 ezer plusz áfa), ugyanakkor a második félidőt csak akkor értékesíti (25, illetve 15 ezer forintért), ha az első félidei kezdőrúgás is elkelt. A Bozsik-stadionban minden kezdőrúgó ingyenesen nézheti meg a meccset, és egy bekeretezett emléklapot kap ajándékba, melyen ő maga szerepel a kezdőrúgás pillanatában (az 1. félidei kezdőrúgó egy vendéget is hozhat magával).

Ez, mármint a plusz ajándékok, így egy mez vagy labda, szériatartozék a legtöbb együttesnél a kezdőrúgók esetében.
Több csapat is teljesen egyedi elbírálás alapján értékesíti a hivatalos kezdőrúgást. A Kecskemétnél előfordult, hogy egy vállalkozó több százezer forintot adott érte, de ezzel magát a klubot támogatta. Ha egy magánszemély a jelentkező, nagyjából 30 ezer forintot fizet a pillanatért.

Diósgyőrben két árkategóriával dolgoznak, a cégek 50 ezer forint, a magánszemélyek 25 ezer forintot kell, hogy fizessenek, ha a gyepre akarnak futni a játékvezetőkkel. Zalaegerszegen 20 és 50 ezer forint közötti összegért foghatunk kezet a két csapatkapitánnyal, és itt is kapunk egy mezt, egy fotót vagy egy sálat a meccset követően.

A Haladásnál 50 ezer forint plusz áfa a listaár, de ez jobbára a cégekre vonatkozik, ha magánszemély, rajongó akar a lehetőséggel élni, megbeszélés tárgya az összeg – tudtuk meg Tóth Miklós ügyvezetőtől, aki elmondta, van olyan meccs, amikor 4-5 személynek el tudná adni a lehetőséget, fájó azonban, hogy egy labdarúgó-mérkőzés két félidőből áll.

Pápán külön tárgyalás során határozzák meg a vállalkozások hozzájárulását, a civilek 20 ezer forintért végezhetik el a kezdőrúgást. Kaposváron 20-25, Pécsen és Pakson 20 ezerért (az atomvárosban a cégek 50 ezerért válthatnak jogot) lehetünk főszereplők, de előbbi helyen a magánszemélyeknél is egyedi az elbírálás.

Két élcsapat, a Győr és a Videoton is kedvező feltételeket biztosít. Előbbi 15 ezer forintért kínálja a kezdőrúgást, a bajnokcsapatnál pedig egy hivatalos mez megvásárlásához kötik a kezdőrúgás elvégzését (ez az ár jelenleg 11 990 forint), a szerencsés delikvens egy mezt vagy egy labdát is kap a mérkőzés végén. A Vidinél erre a szezonra már nem lehet lekötni kezdőrúgást.

A Vasasnál a kezdőrúgás licitje 50 ezer forintról indul.

Mennyibe kerül egy kezdőrúgás az NB I.-ben?
Debrecen – tévés meccsen 50 ezer, egyéb meccsen 30 ezer forint plusz áfa
Győr – 15 ezer forint
Videoton – a hivatalos mez megvásárlásához köti a klub (a mez ára 11 990 forint)
Honvéd – 50 ezer és 35 ezer az első, 25 és 15 ezer forint a második, a tévéközvetítéstől függően
Pécs – nagyjából 20 ezer forint, de egyedi az elbírálás
Kecskemét – megegyezés kérdése, nagyjából 30 ezer forint
Diósgyőr – 50 ezer forint, illetve 25 ezer forint
Paks – magánszemélyeknek: 20 ezer forint, cégeknek: 50 ezer forint 
Ferencváros – első rúgás: 100 ezer forint, a második félidő: 50 ezer forint
Haladás – a listaár 50 ezer plusz áfa, de minden esetben egyéni elbírálás dönt
Kaposvár – 20-25 ezer forint
Pápa – 20 ezer forint (cégeknek egyéni elbírálás)
Újpest – kiemelt meccsek: 100 ezer forint, egyéb meccsek: 70 ezer forint, a második félidő esetében: 50 és 35 ezer forint
Siófok – amennyit ajánlanak érte
Vasas – 50 ezer forint
Zalaegerszeg – 20 és 50 ezer forint között

Ajánlott videó

Olvasói sztorik