Foci

Két magyar focista eljuthat Barcelonába

A csütörtökön induló foci tehetségkutató győztesei a világ elitklubjaiba nyernek átmeneti belépőt, Szalai Ádám sajnálja a bolgárok elleni meccset.

Rendhagyó sajtótájékoztatón jelentették be a Nike nagyszabású tehetségkutatóját. A program fő mentora a Barcelona vezetőedzője, Pep Guardiola.

16-21 éves játékosok jelentkezhetnek március 1-től, akik különleges tesztpályán, high tech-berendezések érzékelői előtt bizonyíthatják különböző teszteken, illetve játékszituáció közben tehetségüket, képzettségüket és fizikai alkalmasságukat, a legnívósabb gyakorlatokat világsztárokról nevezték el.


A C. Ronaldóról elnevezett kihívás gyorsaságot és jó technikát követel,
futás és irányváltások után jöhet a lövés


Labdaátvételek és passzok sorozata: az Iniesta-kihívás

A Chance 2012 döntősei, köztük két magyar fiatal nyár végén Barcelonában a világ legjobb edzői előtt bizonyíthatnak. 55 ország 100 tehetsége közül kerül ki a győztes, aki egy hónapon keresztül a szervező sportszergyártó által támogatott elitkluboknál, például a Manchester Untednél, a Juventusnál és a Barcelonánál edzhet, és persze találkozhat játékos- és edzőlegendákkal.

A Nike Chance 2012
A világ 55 országában, így nálunk is március 1-től indul a jelentkezés amatőr játékosok számára (Facebook.com/Nike Football Hungary, nso.hu). A versenyzők egyedi, külön tréningcélokra kifejlesztett komplex program segítségével mutassák képességeiket. Az Elite Training nevű tesztpálya mérhető és összehasonlítható eredményei alapján egyértelműen kiderül, kik a legjobbak, emellett persze életre szóló élményt is nyújt a srácoknak.
A magyar versenyre egyénileg és csapatokban is lehet jelentkezni. A három régiós elődöntő (FTC-, Videoton-, DVTK-pálya) után az országos döntő Budapesten lesz, onnan jut ki a két legjobb magyar a barcelonai világdöntőre.
2010-ben is volt egy hasonló programja a Nike-nak, akkor a világdöntőre Kovács Olivér és Dombai Viktor jutott ki, akik a tehetségkutatónak köszönhetően hatalmas élményekkel gazdagodtak, azóta pedig már a Kaposvár és az Újpest igazolt játékosai.


A Mainz magyar csatára góllal tért vissza a válogatottba

Szalai Ádám: ennél több kell majd a vb-selejtezőkön

A sajtótájékoztatójának vendége Magyarország legnépszerűbb léggitárosa, a szerdai, 1-1-re végződő magyar-bolgár barátságos meccs magyar gólszerzője, Szalai Ádám volt.

„Nagyon jó dolognak tartom ezt a tehetségkutatót, ha én mondjuk, ebben a korban lennék, és nem lenne megfelelő hátterem, biztos jelentkeznék. A 16-21 éves játékosok éppen kinövőben vannak az ún. „tehetség” korszakukból, egy ilyen lehetőség tényleg az utolsó esély lehet a számukra” – mondta a Mainz csatára.

Szalai örült, hogy másfél éves kihagyás után a teljesítménye alapján újra behívták a válogatottba, és góllal tért vissza. Másfelől viszont…

„A Bundesligában rendre 40-50-60 ezer ember előtt játszhatok, de a válogatottal tizenvalahány ezer néző előtt pályára lépni egészen más érzés. Ezért is sajnálom, hogy a győri stadionba kilátogatókat nem tudtuk megfelelően kiszolgálni. Nem is az eredményre gondolok, hanem a mutatott játékra, kár, hogy a bolgárok dominálni tudtak minket” – sajnálkozott  Szalai.

Ami az ősszel rajtoló vb-selejtezőket illeti, a válogatott támadó nem akarta elvenni Egervári Sándor kenyerét, de annyit megjegyzett, hogy az erős csoportban több kell majd a csapattól.

Ami a válogatott támadó fizikai állapotát illeti, örül, hogy januárban a Mainz visszadobta a mély vízbe, és bár a meccsterhelést még jobban érzi, nincs gondja a súlyos sérülése és a hosszú kihagyás után.

„A hét végén a Bundesliga-éllovas Dortmundhoz látogatunk, nem kell ecsetelnem, milyen nehéz ellenfél, jó lenne fontos gólt lőni nekik, bepattanhat akár a vállamról is. A Mainznak eredetileg a bennmaradás a fő célja, de ahogy megindult velünk a szekér, talán még a nemzetközi kupaporond is összejöhet” – mondta Szalai, aki a sárga-feketéket tartja a német bajnokság fő esélyesének, és a németeknek drukkol majd az Európa-bajnokságon.


Szalai Ádámnak nem csúcstechnikájú teszteken, hanem a Bundesligában kell hétről hétre bizonyítania

Ajánlott videó

Olvasói sztorik