Foci

Az év arca: Mario Balotelli

Sokan beképzeltnek, mások bogarasnak, egyesek őrültnek tartják, de szerintünk egyszerűen csak zseni. Mario Balotellit két részben mutatjuk be.

Az év legnagyobb arcának gondoljuk (Fotó: dppi)

Legújabb performansza semmiképp sem volt önző: Mikulásnak öltözött Manchester központjában, és 20 fontos bankjegyeket osztogatott véletlenszerűen a világ minden tájáról érkező vásárlóknak.

„Marióval minden lehetséges” – mondta Roberto Mancini, a Manchester City menedzsere játékosa újabb hóbortos sztorija kapcsán. Merthogy nem erősítették meg hivatalosan, hogy Super Mario City-kalapban krőzust játszott az Arsenal elleni fontos bajnoki előtt.

Mi elhisszük, és vagyunk ezzel jó pár millióan, ugyanis Mario Balotellivel minden megeshet. Egyszerre flegma, egyszerre humorzsák, egyszerre profi.

Amikor egy rendőr igazoltatta gyorshajtás miatt, és megkérdezte tőle, miért tart több ezer fontot a pénztárcájában, csak ennyit mondott: „Mert gazdag vagyok!”. És jólelkű: merthogy amikor egy manchesteri kissrác épp autogramot kért tőle, elkezdett beszélgetni vele. A srácot arról faggatta, miért nincs iskolában, mire ő elárulta: azért, mert bántják. Balotelli fogta a srácot, elment annak iskolájába, megkereste a másik renitens fiút, mindkettőt bekísérte az igazgatói irodába, és végighallgatta, ahogy az ügy elsimul.

Tudta ugyanis, hogy a srác mit él át. Neki is hasonló volt ugyanis a gyerekkora. Palermóban született ghánai emigráns szülők gyermekeként, de nem sokkal később Lombardiába, Bresciába költöztek. Csecsemőként súlyos bélbetegségekkel küzdött, meg is kellett műteni, de 1992-re (ekkor volt kétéves) helyreállt a fizikuma.

A Barwuah család nagyon szegény volt, a hatóságokhoz fordult segítségért, akik azt javasolták, a gyereknek jobb körülményeket kell biztosítani. Éppen ezért a család beleegyezett abba, hogy nevelőszülőkhöz kerüljön főhősünk. Új szülei Francesco és Silvia Balotelli lettek. Mikor Mario rivadafénybe került páratlan játéktudása miatt, biológiai szülei maguknak követelték, ő azonban nem ment vissza hozzájuk. 18 éves korában kaphatott olasz állampolgárságot, és 2008. augusztus 13-án meg is szerezte azt. Három testvére van, Abigail, Enoch és Angel. Enoch épp idén decemberben járt próbajátékon a Stoke Citynél.

Nem tért vissza szüleihez, miután menő focista lett (Fotó: dppi)

Igyekeznie kell, mert bátyja nem akármilyen pályafutással bír, 21 éves kora ellenére. A karrierje számtalan balhéval tarkított, szinte nincs olyan meccs, amely kapcsán ne hallatná hangját a sokak szerint nehezen kezelhető támadó.
A mára megerősödött játékos a Lumezzane csapatában kezdett focizni (15 évesen az első csapatban), majd próbálkozott a Barcelonánál, végül 2007-ben az Internél kötött ki. Roberto Mancini az első csapathoz vitte, de miután az olasz edző távozott, Balotelli kegyvesztetté vált. Merthogy az új edzőt Jose Mourinhónak hívták, vele pedig feszült volt a kapcsolata, 2009-ben fel is függesztették a klubnál a szerepeltetését a folyamatos fegyelmi ügyek miatt.

Egy válogatás Balotelli furaságairól:

Balotellire akkor figyeltek fel először, amikor a Juventus elleni Olasz Kupa negyeddöntőben két gólt szerzett a 2007-08-as évadban. Az első Serie-A-s gólját 2008 áprilisában szerezte az Atalanta ellen, de később a Szuperkupa-döntőben is betalált. Az első BL-gólját 2008 novemberében szerezte az Anarthosis Famagusta ellen. Ő volt a legfiatalab Inter-játékos, aki a BL-ben betalált, ekkor 18 éves és 85 napos volt.

2009 áprilisában a Juventus elleni bajnokin a torinói drukkerek folyamatosan inzultálták verbálisan, „fekete olaszokat nem tűrünk el” mottóval. Massimo Moratti, az Inter elnök ekkor azt mondta, ha jelen lett volna a meccsen, lehívta volna az Intert a pályáról.

„Amíg én vagyok az edző, egyik fiatal játékosnak sem engedem meg, hogy kevesebbet eddzen, mint Figo, Cordoba vagy Zanetti” – mondta egy alkalommal a portugál.

Balotelli a Juventus ellen:

Újra kihúzta a gyufát, amikor 2009. december 5-én, a Juve ellen elvesztett meccsen Felipe Melo apró szabálytalansága után fetrengett a földön, az arcát fogta, mire a spori kiállította Melót.

Mourinho és közte (valamint több rutinos játékos, így Zanetti, Materazzi között) akkor romlott meg végleg a kapcsolat, amikor a Chelsea elleni BL-meccsen semmit nem akart a pályán csinálni.

Azért ezt is azon a meccsen követtel el:

Érdekesség, hogy Balotelli az eset után szenvedélyes hangú üzenetben kért bocsánatot az Inter drukkereitől a csapat weboldalán. „Én sajnálom a legjobban a dolgot, bocsánatot kérek mindenkitől. Imádom a focit, imádok játszani, most csendben várom, hogy újra lehetőséget kapjak, és hasznára legyek a csapatnak. Csak előre szeretnék nézni.” Ehhez képest a Barcelona elleni meccsen a földhöz vágta a mezét, amely után egy maroknyi szurkoló gyakorlatilag meg akarta verni.

2010 márciusában odáig vetemedett, hogy a Milan mezében jelent meg az egyik televíziós műsorban. Mondani sem kell, mit kapott a drukkerektől ezután…

Balotelli Milan-mezben:

2010 augusztusában Elefántcsontpart ellen bemutatkozott az olasz válogatottban. Éppen ebben a hónapban csábította el Roberto Mancini elvitte a ködös Albionba, a Manchester Cityhez.

A 2011-es év legkarizmatikusabb futballistájának bemutatását holnap folytatjuk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik