Foci

Baseli MUlatság

A ciprusi APOEL után újabb meglepetéscsapat tette le névjegyét a labdarúgó Bajnokok Ligája idei szezonjában.

Kevés olyan futballszurkoló van, aki a BL-csoportkör sorsolása után a C jelű kvartett favoritjaként ne a Manchester United csapatát jelölte volna meg. Ennek ellenére az angol gigász szerdán ki-ki meccsre utazott Svájcba, hogy minimum a második helyre odaérjen a csoportjában.

Nem sikerült. A Basel 2-1-re legyőzte ellenfelét, ezzel óriási meglepetést okozva bejutott a legjobb 16 csapat közé, és várhatja a december 16-ai sorsolást, ahol akár a ciprusi APOEL Nicosiával is összeboronálhatja Fortuna.

Így győzte le a Basel a MU-t:

De nézzük meg közelebbről, kinek, kiknek köszönheti Heiko Vogel csapata, hogy a következő évben is focilázban éghet a város és egész Svájc. A 36 éves német származású edző ideiglenesen vette át a stafétabotot Thorsten Finktől, akivel még az Ingolstad stábjában dolgoztak együtt, majd amikor az egykori Bayern München játékost 2009-ben felkérték az FC Basel szakmai irányítására, Vogelt vitte magával másodedzőnek.

Fink egészen ez év októberéig irányította a gárdát, ezután Vogel ölébe hullott a lehetőség, aki élt is vele. Az azóta eltelt idő alatt tizenkét mérkőzésen vezette ki a pályára a bordó-kékeket, és mindösszesen egy vereséget szenvedtek el, a Benfica elleni hazai BL-meccsen.

A csapatban találunk ismerős neveket, akik közül Alexander Frei és Marco Streller emelkedik, ki hiszen mindketten rendelkeznek nemzetközi tapasztalattal. Amíg Frei főleg Dortmundban alakított maradandót, addig Streller – sokszor Szabics Imre kárára – a Stuttgartban bizonyította tehetségét.

Mindkét játékos korábban volt már a Basel játékosa, sőt, saját nevelésű csatárokról van szó. Ami nem is meglepő, hiszen a svájci utánpótlás egyre komolyabb eredményeket produkál, és ennek okán kígyózó sorokban állnak a fiatal tehetségekért a tömött pénztálcákkal rendelkező topcsapatok. Köztük az épp kieső Manchester United is…

A sors iróniája, hogy akire az elmúlt időszakban kivetette a hálóját Sir Alex Ferguson, kis túlzással a vesztét okozta az angoloknak: a 20 éves, baseli nevelésű Xherdan Shaqiri fiatal kora ellenére már tizenhétszer húzhatta magára a svájci válogatott mezét, csapata legértékesebb játékosaként 12,5 millió euróra van taksálva jelenlegi piaci értéke, miközben Frei és Streller összesen nem érik el az 5 millió eurót.

Jövőre talán már a Manchester United mezében brillírozik Shaqiri?

Shaqiri szerdán is megvillantotta tehetségét, hisz azon kívül, hogy állandó fejfájást okozott a manchesteri védelemnek, kétszer is kihagyhatatlan helyzetbe hozta társait. Nagy kérdés, hogy végül hol köt ki az albán felmenőkkel is rendelkező tehetség.

Egy biztos: Sir Alex korábban már vásárolt olyan játékost, aki megoldhatatlan problémát okozott aktuális keretének, gondoljunk csak Cristiano Ronaldóra, aki még a Sporting mezében tréfálta meg jelenlegi csapatát… Valószínűleg a baseli csoda folytatásában lesz még szerepe Shaqirinek, aki talán egy biztatóbb jövőt is jelenthet majd a Manchester Unitednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik