Foci

Labda és ecset, avagy a négyszög ötszögesítése

Ritkán adatik meg, hogy a jó Isten az ember fiának kezét és lábát is tehetséggel áldja meg. Pölöskey Péter ügyesen bánik labdával, ecsettel egyaránt.


Pölöskey Péter a falát díszító képe előtt
Fotó: Berecz Valter

Pölöskey Péterről, a Fradi 23 éves lakli erőcsatáráról az ember ránézésre azt mondaná, mint a hasonszőrű fiatal sikeres profi labdarúgókról általában: az edzés, pihenés, haverok, bulik négyszögben éli mindennapjait. De szakítsunk a sztereotípiákkal, mert érdemes!

Az utóbbi fordulókban rendre eredményes és a sporttelevízió által a meccs emberének választott játékos sajátos módon kapcsolódik ki – fest. Nem is ügyetlenül. „Kiskoromban szerettem rajzolni. Állítólag ügyes voltam. 13-14-éves lehettem, amikor édesanyámtól bíztatásként kaptam egy vásznat. Azóta festek” – vall az első lépésekről NagyPölő. (öccse Pölöskey Zsolt az MTK játékosa, ő a KisPölő).

Hiába, az anyák szerepe meghatározó a gyerek fejlődésében. Alighanem Pölöskey családban is ő az egyensúly. A magyar válogatottban 15 mérkőzésen 4 gólt szerző atya – Gábor – mintája alapján az első járó mozdulat megtétele óta folyamatosan labdát kergető ifjú ugyanis a Szent László Gimnázium rajztagozatán kötött ki.  A gyermekkori rajztehetség okán nyilvánvalónak tűnő választást ő némiképp más megvilágításba helyezi.


Ez a kép éppen most készül
Fotó: Berecz Valter

„Nem szeretem a kötöttségeket, így nem voltam valami szorgalmas tanuló. Ide meg a rajz miatt könnyebben felvettek. De e téren sem bírtam sokáig a kötelező kereteket, ezért negyedikben le is adtam a tagozatot.”

Azóta szabadidejében magának fest, kötöttség nélkül persze. A képek stílusára, az ihletre, koncepcióra irányuló kérdésre némi gondolkodást követően a: „Nincs különösebb koncepcióm követendő, kialakult stílusirányzatom, ezért nevezzük modern nonfiguratívnak” – válasz érkezik. Modern nonfiguratívból ma már 40-50 akril kép áll a hova máshova, mint egykori csapata a BKV Előre pályájára néző legénylakás hálószobájának sarkában. A művész által kedveltebbek persze a fal ékei.

Péter többnyire egy-egy szezon között fest, akkor jön az ihlet, amikor több a szabadideje. „Eleinte saját szórakozásomra, magamnak festettem. Aztán a csapattársaim elkezdtek érdeklődni. Rósa Dénesnek és Balogh Zolinak nagyon jó szeme van a modern festészethez, ők már vettek tőlem képet” – vázolja a lehetséges jövőt vidám mosollyal a szemében NagyPölő, aki saját kiállításban ugyan még nem gondolkozik, de mint festő, honlappal már rendelkezik. A home menüpont tanúsága szerint – „Hello! Ezen az oldalon megtekintheted PP munkáit. Ha valamelyik kép (paintings menuben) felkeltette az érdeklődésedet írj az email címre (contact)” – a képek eladók. Apró adalék, a www.ppart.fw.hu oldalt csapattársa, a jelenleg a Fradi 2-ben pallérozódó Gárdos András készítette.


Az arc és mögötte az első képe sárgállik
Fotó: Berecz Valter

A PP szignó mögött rejtőzködő NagyPölő nem titkolja, jelenleg és még sokáig a labdarúgás, pihenés, haverok, olykor buli négyszög a hangsúlyos, de szabadidejében dolgozik e „négyszög ötszögesítésén”.

Annyit pedig meg kell jegyezni: újra kellene gondolni a labdarúgókat általánosságban sújtó negatív sztereotípiákat. Jelen példa szerint legalábbis érdemes…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik