Foci

Városi derbi az Álmok Színházában

Negyvenhárom éve elosztották a trófeákat. Idén újra egyenlők az esélyek. Fókuszban a manchesteri rangadó.

1968 tavaszán pontosan ugyanígy ért véget az angol bajnokság, ahogy most állnak a csapatok a Premier League élén: két pont volt a Manchester City előnye a Manchester United előtt. A szinte kizárólag helyi futballistákból építkező City a legendás Joe Mercer irányításával fennállása második bajnoki címét szerezte – ma sem büszkélkedhet többel… -, hogy aztán alig két héttel később a Vörös Ördögök a Wembleyben a Benfica elleni 4-1-gyel történetük első BEK-diadalát ünnepelhessék.

Azokban a napokban Manchester volt a futballvilág fővárosa.

Malcolm Allison, Mercer diadalittas másodedzője – a menedzsment „agya”, aki évekkel a hollandok, Rinus Michels és Kovács István előtt kifejlesztette a Maine Roadon (aminek ma már Etihad Stadium a neve) a „totális futballt” – ki is jelentette: „Az európai futball gyávák gyülekezete. Lesöpörjük őket a pályáról. Bármibe lefogadom, hogy mi nyerjük a következő Európa Kupát!”

Stratégának jobb volt, mint jósnak: az első fordulóban simán kiverte őket a gyengécske Fenerbahce…

Ami viszont tény: abban a feledhetetlen idényben a City 3-1-re legyőzte a Unitedet az Old Traffordban. És most vasárnap, magyar idő szerint 14,30-kor ismét az Álmok Színházában csap össze a két városi rivális. Úgy, hogy a Kékek 1897 óta a legjobb bajnoki rajtjukat tudhatják a hátuk mögött.

A múlt a Vörös Ördögöké

A múlt egyértelműen Sir Alex Ferguson csapatát favorizálja.
Először is, a Unidet (1877-ben alapították) három évvel idősebb a Citynél. Aztán: a United legutóbbi 25 hazai meccséből 24-et megnyert, legutóbb 37 mérkőzéssel ezelőtt, 2010 áprilisában kapott ki hazai pályán a United, akkor a Chelsea-től. 
Amióta létezik a Premier League, a tizenöt, az Old Traffordban lejátszott bajnoki meccsből kilencet a United nyert, négy döntetlenül végződött, s csak egyszer – 2008 februárjában, 2-1-re – nyert a City. A két csapat összesített, egymás elleni bajnoki mérlege: 54 United-győzelem, 49 döntetlen, 41 City-siker.

Ez lesz a két csapat 161. találkozása – bajnokságot,kupát, minden hivatalos meccset beleszámítva -, s eddig 67 United-győzelem, 50 döntetlen, 43 City-diadal áll a lajstromban. Még többet mond az alábbi adat: a United 19, a City 2 bajnoki címmel dicsekedhet.

Legutóbb augusztus 7-én, az új Wembleyben találkozott a két csapat, a Community Shield, az angol szuperkupa volt a tét, és a United 0-2-ről fordítva 3-2-re győzött.

Előzőleg viszont az FA Kupa elődöntőjében a City 1-0-ra verte a Unitedet. Azt a meccset 85 ezer néző előtt játszották, Yaya Touré gólja döntött, s a visszavonulás előtt álló Paul Scholes-t kiállították.

Egyébként nem volt mindig érdes a két klub viszonya, akkor mérgesedett el a szituáció, amikor egy 1970-es bajnokin – amit egyébként Francis Lee mesterhármasával 4-1-re megnyert a City – George Best eltörte Glyn Pardoe lábát.

A Vörös Örögök és a Kékek fekete-fehérben, 1970-ben:

Négy évvel később az akkor már a Cityt erősítő Denis Law sarkazásos góljával ejtették ki az első osztályból a Kékek a Unitedet, majd huszonöt évvel később a United-legenda Roy Keane Alf-Inge Haaland pályafutásának vetett véget egy gyilkos belemenéssel.

A legfájóbb tüske a United-szurkolók oldalában az a tény, hogy az Old Trafford – a Matt Busby Way 1 szám alatt – közigazgatásilag nincs is Manchesterben, a város határain belül. S ezt nem is haboznak a Kékek fanatikusai az ellenfél drukkerei szemére vetni.  Nem csoda, hogy amikor Carlos Téves átigazolt a Unitedtől a Citybe, ezzel a transzparenssel fogadták a Maine Roadon: „Welcome to Manchester!”

“Best of Tévez” kékben:

Szóval, van itt pikáns előzmény bőven, de nem csak előzmény: a City játékoskeretének jelenleg két olyan tagja is van, aki nemrég még az Old Traffordot mondhatta otthonának: Carlos Tévez és Owen Hargreaves. Vasárnap kevéssé valószínű, hogy bármelyikük is pályára lépne – mindenesetre nem ők az egyetlenek, akik az idők során mindkét klubban megfordultak: Denis Law-tól Peter Schmeichelig, Andy Cole-tól Peter Beardsley-ig szinte végtelen a lista.

De a menedzseri fronton is tudunk renegátokról: Matt Busby, a legendás United-főnök, az 1968-as BEK-diadal kovácsa játékosként a Cityben töltötte egész pályafutását, ugyanakkor két United-ikon, Steve Coppell és Mark Hughes később a City menedzsereként kereste kenyerét.

Ha már a menedzsereknél tartunk: Sir Alex huszonöt éve dirigálja a Vörös Ördögöket, Roberto Mancini két éve a Kékeket. Az olasz a City tizennegyedik szakvezetője a negyedszázad alatt… Ugyanakkor a vasárnapi lesz Mancini századik mérkőzése a City kispadján.

A vasárnapi összecsapásnak másfélmilliárd nézője lesz világszerte, s hetvenhatezer az Old Traffordban.

A két csapat még veretlen a Premier League-ben – a Newcastle United a harmadik élvonalbeli angol együttes, amely még nem kapott ki ebben az idényben -, a City 27, a United 25 gólt szerzett eddig nyolc-nyolc találkozón, mindkettejüknek három feletti a gólátlaga, ami eseményekben gazdag összecsapást ígér. Ugyanakkor a két fiatal kapus – De Gea húsz, Hart, az angol válogatott megkérdőjelezhetetlen 1-ese, huszonnégy éves – csupán hat-hat gólt kapott.

A menedzserek optimisták, de milyenek is lennének?

„Nincs miért aggódnom. Van 25 jó játékosom, közülük bárkit pályára küldhetek. Két pont előnyünk van, ha győzünk, ez ötre növekszik. De akkor se leszek szomorú, ha ikszelünk” – jelentette ki Mancini.

„Amikor tavaly legyőztek bennünket az FA Kupa elődöntőjében, új korszak kezdődött a két klub történetében. A City akkor megnyerte a kupát, 35 éve az első trófeáját, és ez megnövelte a csapat önbizalmát.

Le a kalappal Roberto Mancini előtt, egyfelől ahogy a csapatát irányítja, másfelől a Carlos Tévez-ügy kezeléséért. Manapság nem könnyű kezelni a nagy sztárokat, amikor az ügynökök mozgatnak mindent. Még a bevásárlást is megcsinálják a játékosuk helyett, kényeztetik őket, kipucolják a cipőjüket. Manapság sokkal nehezebb munkája van a menedzsernek, mint akkor volt, amikor én kezdtem” – vélekedett Sir Alex, érintve a heti 250 000 fontot kereső, de felfüggesztett játékjogú argentin csatár ügyét.

A fogadóirodák összesített oddsainak átlaga alapján a MU-győzelem 2,1-szeres pénzt hoz, a City-diadal 3,75-szörös összeget, a döntetlen a feltett summa 3,1-szeresét, azaz még mindig a Vörös Ördögök az esélyesebbek. Egyébként már a City játékoskerete éri a legtöbbet a Premier League-ben, a www.transfermarkt.de adatai szerint: 380 millió fontot, a Chelsea-é 370 milliót, a Manchester Unitedé 355 milliót ér.  Bár, ha kivesszük a 35 millió taksált, de mellőzött Tévezt…

A várható összeállítások:

Manchester United: De Gea – Fabio, Ferdinand (Smalling), Vidics (Fletcher), Evra – Anderson (Valencia), Carrick, Nani, Giggs (Young) – Rooney, Hernández (Welbeck)

Manchester City: Hart – Richards (Zabaleta), Kompany, Lescott, Kolarov – Yaya Touré, De Jong – Nasri, Barry (Johnson), Silva – Agüero (Dzeko, Balotelli)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik