Foci

A derbi után: éljen, Döme!

Játékosa és segítője szerint is nyugalom, felszabadultság költözött az Üllői útra Détári Lajos érkezésével.

Ahogyan arról élő szöveges, helyszíni beszámolókkal tarkított írásunkban beszámoltunk, a Ferencváros magabiztos, 3-0-s győzelmet aratott az Újpest ellen az OTP Bank Liga 13. fordulójában.

A derbi után legalább fél óráig lehetetlen volt bemenni a klubházba a sajtóhelyekről, mert a csalódott újpesti fanatikusok felgyújtottak néhány műanyag széket a vendégszektorban, s amíg a tüzet el nem oltották – különös módon éppen a lila drukkereket kísérő újpesti biztonságiak -, addig a rendőrök lezárták az Albert-stadion szomszédos szektorait.

Nem bírtak magukkal az újpesti drukkerek:

A sajtóértekezleten először a két edző (pontosabban egy edző és egy szakmai igazgató) mondott vélemény a magyar „El Clasicóról”.

Zoran Spisljak (Újpest FC): „Nem sok játékos kap lehetőséget arra, hogy ilyen rangadón játsszon. Éppen ezért azt kértem a mieinktől, hogy mentálisan és fizikálisan készüljenek fel alaposan – nos, az első félidőben nem láttam viszont a pályán azt, amire szükségünk lett volna. A Fradi kihasználta a lehetőségeit, s még Balajcza Szabolcsnak még egy hatalmas bravúrja is volt a tizenegyes kivédésével.

S a kihagyott tizenegyes nem minket lendített előre, ahogy az általában lenni szokott, hanem a Fradit – szinte hihetetlen! A második félidőben kicsit javult a játékunk, a Fradi visszafogottabb volt, nem sietett annyira, de még ekkor sem tudtunk veszélyesek lenni.”


Détári Lajos (FTC):
„A rangadóhoz méltó volt a játék, a körítés, harcos, de sportszerű volt a küzdelem. Gratulálok a csapatnak, az első félidőben még több gólt rúghattunk volna. A másodikban az Újpest már többet birtokolta a labdát, de helyzetet akkor sem tudott kialakítani. Nehéz meccsek várnak még ránk a bajnokságban és a Magyar Kupában is, célunk a további felzárkózás.”

A továbbiakban kérdésre válaszolva az újpesti szakvezető elmondta, a csütörtökön bejelentett tulajdonosváltás nem befolyásolta a csapat játékát.

„Nekünk a játékkal kell foglalkozni, nem azzal, ami a pályán kívül történik. Nem hiszem, hogy a hét történései befolyásolták volna a játékunkat. Borzasztóan védekezett a csapat. Ne várjunk arra, hogy valaki más oldja meg a védekezést, nekünk kell megoldani. Lehet, hogy a fiatal játékosaink megijedtek a rangadó hangulatától, erre valóban nem lehet felkészülni, ezt csak a tapasztalat hozhatja meg. Egyébként szorosabb eredményre számítottam, de sajnos ez a realitás.”

A találkozó összefoglalója:

Détári futószalagon kapta a telefonhívásokat és az sms-eket.

„A legjobb barátom azt üzente sms-ben, nem értek a futballhoz, mert 4-0-s győzelmet jósoltam, és csak 3-0 lett belőle. Hát, soha nagyobb tévedésem ne legyen” – mondta mosolyogva Détári, aki szót ejtett az első gól szerzőjéről, Pölöskei Péterről is.

„Hogy Péter mitől javul meccsről meccsre? Jól edz, sokat dolgozik, és megkapja a bizalmat is. Idő kell ahhoz, hogy a fiatalok beérjenek, ez rá is vonatkozik, hiszen még csak 23 éves. Az egész csapatot dicsérem – senkit sem akarok kiemelni, nem szokásom. Lisztes góljáról annyit, hogy most mondhatnám azt, hogy tudtam, gólt fog fejelni, és ezért cseréltem be – de ez hülyeség lenne. Azt tudtam, hogy Krisztiánnak ez lett volna a századik bajnoki meccse a Ferencváros színeiben, és ezért fontosnak tartottam, hogy pályára lépjen. Természetesen nagyon örülök, hogy gólt fejelt.”

Détári beszélt a hátralévő fordulókról is.

„Most ezzel a győzelemmel kiléptünk a kiesőzónából, a további célunk a felzárkózás a középmezőnyhöz. Az őszi szezonból hátra lévő négy forduló valamennyi mérkőzésén pontot vagy pontokat akarunk szerezni, és akkor folytathatjuk az előretörést a tabellán.”

A Ferencváros szakmai igazgatója sportszerűen magára vállalta az elpuskázott büntető miatti felelősséget.

„A tizenegyes kihagyása az én felelősségem. Nem készültem fel erre az eshetőségre, a kezdő tizenegyet úgy állítottam össze, hogy valamennyi tizenegyes-rúgónk – Lisztes Krisztián, Liban Abdi, Tóth Bence – a kispadon ült. A pályán tartózkodók közül Józsi Gyuri lőhette volna, de éppen ő volt az, akit durván felvágtak a tizenegyes előtt. Így Juha Hakola vállalta el, ezért minden elismerésem az övé, de sajnos kihagyta.”

Megkérdeztük Nagy Tamást, Détári Lajos és korábban Prukner László segítőjét – aki Prukner távozása és Détári érkezése között két mérkőzésen a megbízott edzői szerepkört töltötte be -, hogy mi változott a korábbiakhoz képest az egykori világválogatott megérkezésével, miben jobb Détári, mind elődje, elődei.

„Egy valamiben feltétlenül: hihetetlenül nyugodt. Jelenléte, habitusa lecsillapította a kedélyeket, senki sem görcsölt már fölöslegesen, egyszóval nyugalom költözött az öltözőnkbe. És ez eredményekben is megnyilvánul” – mondta Nagy Tamás.

Balajcza háromszor is kapitulált:

A klubház előtt még jóval a lefújás után is gyülekeztek a Fradi-drukkerek, zúgott a „Gyertek ki, gyertek ki!”. Az örömmámorban egyikőjük, Levente nyilatkozott honlapunknak:

„Nekünk egy valami számít az egész bajnokság során, hiába nézzük a tabellát, mindegy, hogy hol állunk, csak az a fontos, hogy az Újpestet megverjük. És ez sikerült. Détáriról csak annyit, hogy remek edző, éljen Döme!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik