Foci

Újabb büntetések korrupcióért a FIFA-tól

A FIFA etikai bizottsága ezúttal karibi tisztségviselőket ítélt el korrupció miatt: négyen kaptak eltiltást, hárman megrovást, öten pedig figyelmeztetést.

A svájci székhelyű FIFA péntek esti közleménye szerint az idei elnökválasztás előtt pénzért szavazatukat áruló, s emiatt most eltiltással elmarasztaltak között van a jamaicai futballszövetség (JFF) elnöke, Horace Burrell is.

Az leghosszabb – 18 hónapra szóló – büntetést azonban nem rá, hanem Franka Pickeringre, a Brit Virgin-szigetek sportági szövetségének első emberére rótták ki, akinek 500 svájci frankot is be kell fizetnie a morális elhajlás nyomán.

Burrell, akit hat hónapig tiltottak el a sportági ügyek intézésétől, nem indulhat a karibi térség országait összefogó sportági szövetség elnöki tisztéért, a jelöléstől vissza kell lépnie, miután a választást a jövő hónapban tartják.

A FIFA korrupciós botránysorozatának fejleményei sorában legutóbb, e hónap elején a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy döntött: nem adja vissza ideiglenesen sem az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöki posztját a katari Mohamed Bin Hammamnak, akit a nemzetközi szövetség nem jogerősen örökös eltiltással sújtott.

Bin Hammam úgy véli, mivel az örökös eltiltása ügyében még nincs jogerős végzés, ezért az AFC-nek nem volt joga helyette új elnököt kinevezni a kínai Csang Csi-lung személyében.

A 62 éves katari sportvezetőt a FIFA etikai bizottsága vétkesnek találta vesztegetés vádjában, miután bizonyítottnak látta, hogy elnökjelöltként a FIFA májusi, tisztújító közgyűlése előtt voksokat próbált vásárolni győzelme érdekében. Később visszalépett, és Joseph Blattert újraválasztották, a FIFA fellebbviteli bizottsága szeptember 15-én helyben hagyta a korábbi ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik