Foci

A szerbek elbuktak, a franciák majdnem ráfáztak

Franciaország is ott lesz a jövő évi labdarúgó Eb-n, Bosznia, Csehország és Észtország még küzdhet érte.

Kedden késő este az utolsó csoportokban is befejeződtek a küzdelmek a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

A C-csoportban Olaszország már korábban megszerezte az első helyet, de a pótselejtezőt érő második pozícióért még dúlt a harc. A forduló előtt Észtország (16 pont) állt a legjobban az olaszok mögött, de ők ma már nem voltak érdekeltek, így a 15 pontos Szerbia a győzelem reményében lépett pályára Szlovéniában, hiszen ebben az esetben Vidicék mehettek volna pótselejtezni.

A már különösebb tét nélkül játszó szlovén válogatott azonban megtréfálta a szerbeket, Vrsic az első félidő vége előtt betalált a vendégek kapujába, és mivel Vladimir Petrovic együttese képtelen volt válaszolni, 1-0 maradt a végeredmény. Mindez azt jelenti, hogy Észtország várhatja a pótselejtező sorsolását, Szerbia pedig biztosan lemarad a jövő évi kontinensbajnokságról.

A csoportgyőztes Olaszország Cassano duplájának is köszönhetően hazai pályán 3-0-ra verte Észak-Írország gárdáját.

A D-csoportban a két továbbjutó ütközete, a Franciaország-Bosznia-Hercegovina találkozó tartogatott izgalmakat, a vendégek sikere esetén ugyanis helycsere történt volna a hatos élén. A bosnyákok a Manchester City gólvágójának, Dzekónak a nagyszerű találatával 40 perc után előnybe kerültek, alaposan ráijesztve ezzel a párizsi közönségre.

Dzeko kilőtte a hosszút:

A hazaiaknak már a döntetlen is megfelelő lett volna, ez pedig végül össze is jött, Nasri büntetőből volt eredményes a 78. percben, megváltva ezzel a gallok jegyét az Eb-re. Bosznia maradt második, és várhatja a pótselejtezős párharcot.

Az Albánia-Románia mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult.

Az I-csoportban a spanyolok százszázalékos teljesítménnyel végeztek, ezúttal Skócia volt az áldozat. Vicente del Bosque gárdája David Silva duplájának köszönhetően már a szünet előtt magabiztosan vezetett, a fordulás után pedig Villa is betalált.

A vendég skótok még szépítettek, de ez valószínűleg nem vigasztalja őket, hiszen elbukták a második helyet. Ebből az ötösből Csehországnak maradt még esélye a kvalifikációra, miután 4-1-re nyertek Litvánia otthonában, ezzel visszaelőzték Skóciát a második helyen.

A ma korábban befejeződött Eb-selejtezőkről ITT és ITT olvashat!

Eredmények – Eb-selejtezők
C csoport:
Olaszország – Észak-Írország 3-0 (1-0)
Gólszerzők: Cassano (21., 53), McAuley (74., öngól)

Szlovénia-Szerbia 1-0 (1-0)
Gólszerző: Vrsic (45.)

A csoport végeredménye: 1. (és Eb-résztvevő) Olaszország 26 pont, 2. (és pótselejtezős) Észtország 16, 3. Szerbia 15, 4. Szlovénia 14, 5. Észak-Írország 9, 6. Feröer-szigetek 4

D csoport:

Franciaország – Bosznia-Hercegovina 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Nasri (78., 11-esből), illetve Dzeko (40.)
Albánia-Románia 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Salihi (24.), illetve Luchin (77.)
A csoport végeredménye: 1. (és Eb-résztvevő) Franciaország 21 pont, 2. (és pótselejtezős) Bosznia-Hercegovina 20, 3. Románia 14, 4. Fehéroroszország 13, 5. Albánia 9, 6. Luxemburg 4

I csoport:

Spanyolország-Skócia 3-1 (2-0)
Gólszerzők: Silva (6., 44.), Villa (54.), illetve Goodwillie (66., 11-esből)

Litvánia-Csehország 1-4 (0-3)
Gólszerzők: Sernas (68., 11-esből), illetve Kadlec (2., 85., utóbbit 11-esből), Rezek (15., 45.)
Piros lap: Hubnik (67., Csehország)

A csoport végeredménye: 1. (és Eb-résztvevő) Spanyolország 24 pont, 2. (és pótselejtezős) Csehország 13, 3. Skócia 11, 4. Litvánia 5, 5. Liechtenstein 4

Eddig tizenkét együttes kvalifikálta magát a 2012-es, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságra, nyolc együttes pedig még a pótselejtezőben reménykedhet, amelynek a sorsolását csütörtökön tartják, a mérkőzésekre pedig november 11-én és 15-én kerül sor.

Euro 2012 – a résztvevők és a pótselejtezős csapatok
A biztos résztvevők:
Lengyelország (rendező), Ukrajna (rendező), Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Anglia, Görögország, Oroszország, Svédország (legjobb csoportmásodikként), Dánia, Franciaország

A pótselejtezős csapatok:

Montenegró, Törökország, Horvátország, Írország, Portugália, Észtország, Bosznia-Hercegovina, Csehország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik