Foci

A Porto is fejet hajtott a Barca előtt

A BL-győztes Barcelona nyerte az Európai Szuperkupát, miután Messi góljának és gólpasszának is köszönhetően 2-0-ra legyőzte a Portót.

Az idei Bajnokok Ligája győztese Monacóban csapott össze az Európa Ligát elhódító Portóval: az Európai Szuperkupáért zajló párharc során a kérdés az volt, hogy a fiatal sikeredzőt, André Villas-Boast és a gólvágót, Falcaót elvesztő portugálok képesek lesznek-e felvenni a harcot a nyáron Alexis Sánchezt és Cesc Fabregast is megszerző Barcelonával.

Nos, a Porto egy ideig megnehezítette a katalánok dolgát, Messiék eleinte nem tudták szokásos játékukat hatékonyan érvényesíteni, a portugálok részéről is lett volna lehetőség a gólszerzésre. Azért így is inkább a Barcelona akarata érvényesült, ez pedig az első félidő vége előtt nem sokkal gólban is megmutatkozott. Igaz, ehhez Guarín nagy hibája is kellett, a Porto játékosa saját kapuja felé passzolt, csakhogy az irányt elvétette, így a labda Messihez került. Az argentin klasszis egy csellel elfektette Helton kapust, majd a hálóba lőtt (1-0).

A katalán sztárcsapat Puyol és Piqué hiányában is őrizte előnyét, a Porto persze nem adta fel, de a kapu előtt nem tudtak eredményesek lenni. Pep Guardiola csapata vezetése tudatában nyugodtan futballozhatott, az utolsó percekhez érve ráadásul Rolando felrúgta Messit, a védő a második sárga lapját is megkapta, így megfogyatkozott a Porto.

Ezt hamar kihasználta a Barca, Messi gyönyörűen ívelt a mélységben érkező Fabregas elé, a nem sokkal előtte csereként beállt új szerzemény mellre vette a labdát, majd kapásból a léc alá bombázott (2-0).

A végén még Guarín agya durrant el, csúnyán rácsúszott Masherano lábára, a kiállítás után kilenc emberrel fejezte be a meccset a Porto.

A mérkőzés összefoglalója:

A Barcelona mindenkinél többször, nyolcadik alkalommal szerepelt az Európai Szuperkupában, 2-0-ás győzelmének köszönhetően pedig a katalán klub negyedszer is elhódította a trófeát.

Eredmény – Európai Szuperkupa
FC Barcelona (spanyol)-FC Porto (portugál) 2-0 (1-0)
Monte-Carlo, II. Lajos Stadion, Vezette: Björn Kipers (holland)
Barcelona: Valdés – Daniel Alves, Abidal, Mascherano, Adriano (Busquets, 63.) – Iniesta, Xavi, Keita – Messi, Villa (Alexis Sánchez, 61.), Pedro (Fábregas, 80.). Vezetőedző: Pep Guardiola
Porto: Hélton – Sapunaru, Rolando, Otamendi, Fucile – Joao Moutinho, Souza (Fernando, 77.), Guarín – C. Rodríguez (Varela, 69.), Hulk, Kléber (Belluschi, 77.). Vezetőedző: Vítor Pereira
Gólszerzők: Messi (39.), Fábregas (88.)
Sárga lap:
Iniesta (51.), illetve C. Rodríguez (30.), Rolando (65., 86.), Guarín (82.)
Piros lap:
Rolando (86.), Guarín (90.)


Vége a találkozónak, a Barcelona 2-0-ra nyert, így negyedszer hódította el az Európai Szuperkupát!

92. PERC: Iniesta lövése Heltonról pattant fölé.

90. PERC: Guarín csúnyán rácsúszott Mascherano lábára, egyből pirosat kapott. Kilenc emberrel a Porto.

PIROS LAP 90’
Guarín, Porto

Fabregas gólja:




88. PERC: Messi löbbölt a mélységből érkező Fabregas elé, az Arsenaltól érkezett középpályás mellre vette a labdát, majd a léc alá bombázott. 2-0 a Barcának!

GÓÓÓL 88’
Fabregas, Barcelona


86. PERC: Messi
indulhatott volna, de Rolando felrúgta. A Porto védője megkapta második sárga lapját, mehetett zuhanyozni.

PIROS LAP 86’
Rolando (Porto) a második sárgája után kiáll.
SÁRGA LAP 82’
Guarín sárgát kap, Fabregassal szemben volt szabálytalan.
CSERE 80’
Cserél a Barcelona, jön Fabregas Pedro helyére.


79. PERC:
Büntetőt reklamálnak a portugálok, miután Guarín és Abidal ütközik a büntetőterületen belül. Kuipers játékvezető sípja néma maradt.

CSERE 77’
Kettős csere a Portónál: Souza és Kléber helyett Fernando és Belluschi jön.


70 PERC:
Egyre kevesebb ideje maradt a Portónak az egyenlítésre, és az nem mondható, hogy túlzottan veszélyes rohamokat vezetnének. A “sárkányokat” a Chelsea kedvéért a nyáron elhagyta André Villas-Boas vezetőedző, így 1987-hez és 2004-hez hasonlóan az Európai Szuperkupában most is más szakember ül a Porto kispadján, mint akivel az adott nemzetközi kupát előtte megnyerték.

CSERE 69’
A Porto első cseréje, Cristian Rodríguez le, Varela be.


67. PERC: Messi
lesről indulva lő gólt, a partjelző intett.

SÁRGA LAP 65’
Rolando sárgul be, miután hátulról tépte Messi mezét.
CSERE 63’
Ismét változtat Pep Guardiola, Adriano le, Busquets be.
CSERE 61’
Cserél a Barca, Villa helyett Alexis Sánchez a pályán.


60. PERC:
Akár 2-0 is lehetett volna! Pedróhoz jutott el egy kiugratás, a Barca támadója lekezelte a labdát, de Helton nagyszerű ütemben lépett ki a kapujából, és tisztázott.

59. PERC: Alves hibája után Cristian Rodríguez kerülhetett volna helyzetbe, Keita keresztezett.

56. PERC: Villa lapos lövésére leért Helton.

54. PERC: Guarín távoli lövésénél Valdés szépen védett. Jó próbálkozás volt.

53. PERC: Két Barca-támadó indulhatott volna egy védőre, de a játékvezető belefújt az akcióba, szabadrúgással jöhettek a katalánok.

52. PERC: Joao Moutinho lövése Abidalról pattant szögletre.

SÁRGA LAP 51’
Iniesta dühében elrúgta a labdát, sárga lap a jutalma.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Megkezdődött a második félidő.


Messi vezető találata:




Vége az első félidőnek, a Barca vonulhat előnnyel a szünetre.
A Porto jól tartotta magát, az ellenfél kapuja előtt is többször feltűntek, de összességében inkább a BL-győztes katalánok akarata érvényesült. A 39. percben aztán egy hatalmas védelmi hiba után Messi betalált, ezzel vezet a Barcelona.

SZÖGLET 45’
Iniestának készítették le, a portói védők blokkoltak.


39. PERC: Elképesztő védelmi hiba után vezet a Barcelona! Guarínt zavarták, aki így saját kapuja felé passzolt, és a visszafelé sétáló Messit indította. Az argentin világklasszis köszönte szépen, egy csellel leültette Heltont, majd az üres kapuba továbbított. 1-0!

GÓÓÓL 39’
Messi, Barcelona


37. PERC: Xavi
erőteljes lövését Helton tolja szögletre. Továbbra sincs gól.

34. PERC: Most inkább a Barca támadgat, hogy negyedszer is elhódítsák a serleget (1992-ben, 1997-ben és 2009-ben már sikerült nekik). A katalánok nyolcadik alkalommal küzdenek meg a trófeáért, ezzel csúcstartók.

SÁRGA LAP 30’
Cristain Rodríguez (Porto) sárgul be, a Barca szabadrúgásánál tisztáznak a védők.


29. PERC: Messi
villant! Két emberen is átfűzte magát, az indításába azonban sikerült beleérniük a védőknek, így Helton felszedhette a labdát.

25. PERC: Szinte beszorul a Barca: egy újabb szöglet után sikerült felszabadítaniuk a katalánoknak, de Hulk ismételt, a kapu előtt Mascheranonak kellett elcsúsztatnia a jáékszert.

SZÖGLET 24’
Valdés öklözte ki a Porto szögletét.


22. PERC:
A Barcelona tizenhatosának előterében zajlott most a játék, de nem alakult ki komoly portói lehetőség.

LES 19’
Villa, Barcelona


16. PERC:
Egyelőre a Porto méltó ellenfele a Barcának, kiegyenlített a találkozó. A portugál sztárcsapat korábban már háromszor, 1987-ben, 2003-ban és 2004-ben is szerepelt az Európai Szuperkupában, utóbbi két alkalommal vesztesen hagyta el a pályát.

SZABADRÚGÁS 15’
Hulk most a sorfalba bombázta a Porto szabadrúgását.


12. PERC: Messi
kerülhetett volna gólhelyzetbe, Rolando tiszázni tudott. A szögletből nem alakult ki helyzet.

10. PERC: Pedro meglehetősen lesgyanús helyzetben kapta a labdát, kapura emelt, azonban fölé szállt a próbálkozás.

SZÖGLET 8’
Portói szöglet, Hulk elég rosszul végezte el.
SZABADRÚGÁS 5’
Hulk, Porto
Abidal kezére pattant a labda, jó helyről lőhetett a Porto, fölé.


4. PERC:
Egyelőre a Barca birtokolja többet a labdát, bár ez nem meglepő.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Útjára indult a labda!


Előzmények:

Ismét Monacóban, a II. Lajos Stadionban rendezik meg a két rangos európai kupasorozat győztesének szezon eleji összecsapását az Európai Szuperkupáért.

Az esélyesnek természetesen a Barcelona számít, az eddig is bombaerős katalánokhoz a nyáron Alexis Sánchez és Cesc Fabregas is csatlakozott, míg a Portót elhagyta a sikeredző, André Villas-Boas, akinek az irányításával a “sárkányok” az EL mellett hazájuk bajnokságában és a kupában is csúcsra értek. Az új edző, Vítor Pereira már a gólvágó Falcaóval sem számolhat, ennek ellenére a portugálok természetesen nem feltartott kézzel fognak pályára lépni.

A Barca már nyolcadszor szerepel az Európai Szuperkupában, most a sérült Puyol és Piqué nélkül készülnek negyedszer is elhódítani a serleget. A Porto negyedszer küzdhet a serlegért, amit eddig csak egy alkalommal gyűjtöttek be.

A kezdőcsapatok
Barcelona: Victor Valdés – Daniel Alves, Mascherano, Abidal, Adriano – Xavi, Keita, Iniesta – Pedro, Messi, Villa
Porto: Helton – Sapunaru, Rolando, Otamendi, Fucile – Guarín, Souza, Joao Moutinho – Hulk, Kléber, Cristian Rodríguez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik