Sport

Visszavonul Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó

Mónus Márton/MTI
Mónus Márton/MTI

Bejelentette visszavonulását Baji Balázs Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes gátfutó.

A 32 éves atléta kedden este Facebook-oldalán jelentette be a nagy hírt, amelyben kifejtette, hogy az atlétáknak azért segíti majd a felkészülését.

Elérkeztem az aktív versenyzői pályafutásom végéhez, amivel egy gyönyörű korszakot zárok le az életemben. Nehéz szavakba önteni mindazt, amit érzek, egy biztos, hálával tartozom az atlétikának és annak a rengeteg embernek, aki segítette végig az utamat

– írta Baji Balázs.

A magyar atléta a 2016-os amszterdami szabadtéri Eb-n nyert ezüstöt 110 méter gáton, egy évvel később pedig a londoni világbajnokságon lett harmadik. Még szintén 2017-ben háromszor javította meg az országos csúcsot, a Gyulai Memorialon elért 13.15 másodperces eredménye jelenleg is a táv rekordjának számít.

2017. augusztus 7-én a londoni világbajnokság 110 méteres gátfutás döntőjében Baji fantasztikusat hajrázva bronzérmet szerzett. Ezzel ő az első vb-érmes futónk, sőt 5000 méternél rövidebb távon ezt megelőzően 1987-ben volt legutóbb magyar finalista.

Karrierje során két olimpián szerepelt, 2012-ben Londonban az előfutamban kiesett, a 2016-os riói játékokon viszont az elődöntőig jutott.

Pályafutásában 2019 februárjában következett be törés, amikor súlyos sérülést szenvedett, a térdét és combját is műteni kellett, majd felépülését csonthártyagyulladás hátráltatta. Egy évvel később vissza tudott térni, de korábbi formáját később sem nyerte vissza, igaz, az idei toruni fedett pályás Eb-n elődöntős volt 60 méter gáton, de a tokiói olimpiára pedig nem tudta kvalifikálni magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik