Sport

A nap, amikor Billie Jean King visszavágott az „anyák napi mészárlásért”

Ann Limongello / Disney General Entertainment Content via Getty Images
Ann Limongello / Disney General Entertainment Content via Getty Images

48 éve, 1973. szeptember 20-án, 30 ezer néző és 50 millió tévénéző előtt tenisztörténelem született: egy nő, Billie Jean King legyőzte Bobby Riggst a nemek harca néven emlegetett mérkőzésen. Egy csatában, amely több volt, mint egy teniszmeccs.

Kapcsolódó
Negyven éve tört ki a világ legnagyobb leszbikus teniszbotránya
1981 májusában Billie Jean King titkárnője robbantotta ki az ügyet, amely végül a bíróságig jutott.

King addigra már tízszer nyert Grand Slam-tornát, de felháborította, hogy amíg 1973-ban a férfiak 12 ezer dollárt kerestek a US Openen, a nők ennek csupán a nyolcadát, 1500 dollárt. Amíg az egyenjogúságért harcolt, addig az 55 éves amerikai Bobby Riggs úgy fogalmazott, a női tenisz nevetséges, nem érdemel több pénzt.

A verbális harc vége az lett, hogy Riggs kihívta Kinget egy mérkőzésre, de az amerikai klasszis visszautasította. Az ausztrál Margaret Court azonban nem, ő 30 évesen, 24 Grand Slam-trófeával a háta mögött bevállalta a mérkőzést.

Az 1973. május 13-i, anyák napi mérkőzésen (később csak anyák napi mészárlásként emlegették) aztán Riggs elégedett lehetett, ugyanis esélyt sem hagyott ellenfelének és könnyed 6:2, 6:1-es győzelmet aratott felette.

Ezek után nevetve válaszolhatta a Johnny Carson Tonight Show-ban feltett kérdésre, hogy szereti-e a nőket:

Nagyon. Mind az ágyban, mind a konyhában.

Ezt már Billie Jean King sem tűrhette, a következő kihívást már elfogadta, és napra pontosan 48 éve súlyos 6:4, 6:3, 6:3-as vereséget mért nagyszájú riválisára Houstonban.

Később olyan pletykák terjedtek, hogy Riggs szándékosan veszített, hogy a maffiával kötött fogadási adósságait törleszthesse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik