Sport

Salim Omar kvótát szerzett, 21 év után lesz újra magyar taekwondós az olimpián

wtftaekwondo.hu
wtftaekwondo.hu

Salim Omar döntőbe verekedte magát az 58 kilogrammosok küzdelmi kategóriájában a taekwondósok szófiai olimpiai kvalifikációs versenyén, így kvótát szerzett a tokiói ötkarikás játékokra.

Az MTK Budapest 18 éves sportolója – aki április elején, ugyancsak a bolgár fővárosban Európa-bajnoki címet szerzett – a pénteki nyitónapon két magabiztos győzelem után az elődöntőben is fölényesen nyert: a francia Cyrian Ravet felett 38-12-es pontozással diadalmaskodott.

Szófiai sikere azt jelenti, hogy a 2000-es játékok után lesz újra olimpián magyar taekwondós.

Érdekesség, hogy huszonegy éve, Sydneyben Omar nagybátyja, Salim József indult a piros-fehér-zöld színek képviseletében és végzett az ötödik helyen súlycsoportjában, hívta fel rá a figyelmet az MTI.

Kapcsolódó
Ibrahimovic a barátja az Európa-bajnok magyar taekwondósnak
Ha a 17 éves Salim Omar Magyarországra gondol, mindig a nagymamája jut az eszembe.

Az európai selejtező nyitónapján fellépő másik magyar, Füredi Rebeka viszont lemaradt a tokiói olimpiáról, bár kevésen múlott a kijutása. Az UTE 23 esztendős tekvondósa a 67 kilósok mezőnyében két remek győzelmet követően az elődöntőben egyetlen ponttal, 6-5-re maradt alul a francia Magda Wiet-vel szemben.

Omar egészen fantasztikusat produkált, csakis szuperlatívuszokban tudok a teljesítményéről, a hozzáállásáról beszélni!

Mindenkit leiskolázott, az pedig külön nagy szó, hogy az 54 kilogramm friss Európa-bajnokaként egy súlycsoporttal feljebb indulva verte 26 ponttal a múlt havi szófiai Eb-n az olimpiai kategóriában, 58 kilogrammban kontinensbajnok francia riválisát” – mondta Patakfaly Miklós, a hazai sportági szövetség elnöke az MTI-nek a helyszínről nyilatkozva.

A bulgáriai kvalifikációs versenyen a súlycsoportdöntőket nem rendezik meg a kvótaszerzők között, a bronzmeccseket viszont igen. Füredi Rebeka is tatamira lépett, és végül negyedikként végzett, mivel 9-3-ra kikapott ukrán ellenfelétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik