Sport

Dr. Sós Csaba: A Milák-bomba jövőre robban

Az úszók szövetségi kapitánya szerint a budapesti világbajnokság ezüstérmese idén csak a kanócot gyújtotta meg, még elképzelhetetlenül sok van benne.

Milák Kristóf, a 17 éves érdi úszó idén berobbant a nemzetközi úszóelitbe. Budapesten felnőtt világbajnoki ezüstérmet nyert 100 pillangón, míg saját korosztálya világ- és Európa-bajnokságáról aranyakkal tért haza.

Milák Kristófnak fekszik a pillangó mellett a gyors és a hátúszás is. Egyike azoknak, akik több nyerőlapot tudnak kihúzni a pakliból. Azon se csodálkoznék, ha ráfeküdne a mellúszás sulykolására, majd nem sokkal később a vegyes úszásban is megmérettetné magát. Amilyen kiváló a vízfekvése, amennyire céltudatos és szorgalmas, mindent kinézek belőle. Pontosabban minden jót. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy Kristóf idén csak a kanócot gyújtotta meg, a Milák-bomba tehát jövőre robbanhat. A helyzet ugyanis az, hogy az idei évet a 100 pillangón 50,62 másodperccel világranglista másodikként záró Milák Kristókban még elképzelhetetlenül sok van. Ha így folytatja, ő lehet az első magyar pillangózó, aki olimpiai aranyérmet vehet át

– vázolta a felettébb biztató jövőt Dr. Sós Csaba az SzPress Hírszolgáltnak.

A szövetségi kapitány arra is emlékeztet, hogy a magyar úszósport korábban sem szűkölködött Milákhoz hasonló korú, vagy a csúcsra még nála is fiatalabban feljutó talentumokban.

Gondoljunk csak arra, hogy Egerszegi Krisztina 14 éves volt, amikor először lett olimpiai bajnok Szöulban a 200 méteres hátúszásban, de nyolc évvel később is csak 22 volt, amikor ugyanebben a számban ötödik olimpiai aranyérmét is megszerezte. Az sem volt éppen szokványos esemény, amikor az alig 15 éves Gyurta Dánielt az athéni ötkarikás játékokon csak egyetlen ellenfele, a japán Kitadzsima tudta megelőzni a 200 méteres mellúszás döntőjében. És akkor következzenek a Kristófhoz hasonlóan 17 éves korukban bravúrral szolgáló nagyságaink. Elsőként Wladár Sándor, szövetségünk új elnöke, aki a moszkvai nyári játékok 200 méteres hátúszó döntője után állhatott fel a dobogó legfelső fokára, aztán Hargitay András és Szabó „Joe”, akik szintén 18. életévük betöltése előtt lettek világbajnokok. Az úszósport tehát erről is szól, amire azt mondhatnánk, hogy sok olyan versenyző akadt és akad ma is, aki papíron még kiskorú, a teljesítménye viszont parádésan felnőttes

– nyilatkozta Dr. Sós, aki Milák Kristófot azért nevezi egyszerűen ”csak” kivételes tehetségnek és nem csodagyereknek, mert nem akar túl nagy terhet helyezni a fiatal versenyző vállára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik