Sport

Nyomoz a WADA az államilag támogatott kínai doppingprogram-vádak miatt

dopping (dopping, )
dopping (dopping, )

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indít a Kínát ért vádak miatt, melyek szerint az országban a 80-as, 90-es években szisztematikus, központilag irányított doppingolás folyt.

Az ügy egy német dokumentumműsorban került nyilvánosságra, ahol egy 79 éves orvos, Hszüe Jin-hszian, arról beszélt, hogy szerinte tízezer sportoló volt érintett a doppingolásban. Hszüe a 80-as években több sportág válogatottja mellett is dolgozott. Állítása szerint azért rúgták ki, mert az 1988-as szöuli játékok előtt megtagadta, hogy tiltott szereket adjon a versenyzőknek.

A Németországba menekülő Hszüe Jin-hszian már 2012-ben is megfogalmazta vádjait, most pedig azt állította, szerinte valamennyit vissza kellene venni. A WADA a kijelentésekre reagálva eljárást kezdeményezett, ennek első lépéseként felkérte független nyomozati szervezetét, hogy minden információt gyűjtsön be az ügyről.

Az ARD csatornának nem ez az első tényfeltáró riportja doppingügyekben, a német televízió leplezte le az államilag támogatott orosz doppingolást is anno.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik