Sport

Magyar világbajnoka van az öttusa konkurenciájának

Kiss Virág a tehetséges öttusázó aranyérmes lett a Laser-Run világbajnokságon – számolt be a Magyar Öttusa Szövetség honlapja. Örülünk, bár első olvasatra nyilván sokan nem tudják hova tenni az fehérváriak 18 éves versenyzőjének sportágát. Nem kell  csodálkozni.

A Laser-Run ugyanis relatív új találmány. Nem várt következménye az öttusa évtizedek óta tartó megújulás bőrbe varrt öngyilkossági folyamatának, az állandó szabályváltozásoknak.

A magyar sikersportágként számon tartott pentatlon egy ideje már összeboronálta a futást a lövészettel. Az úgynevezett kombinált versenyszámban a sportolók futás közben lőnek. Kezdetben légpisztollyal tették ezt, míg 2012 óta lézerpisztollyal.

A Laser-Run, így nem más, mint az öttusa kombinált versenyszáma, amely ellentétben a pentatlon összetettségével, a medencét, a vívás és a lovaglás eszközigényét sutba dobva annyira egyszerű, bárki számára elérhető, hogy pillanatok alatt népszerűvé vált. A sportág nemzetközi szövetsége (UIPM) ezt felismerve néhány éve immár önálló Laser-Run világbajnokságot is szervez – most tessék figyelni – 11 év alatti korosztálytól a Masters, a 70-79 év közöttiekig bezárólag, egyéni és váltószámokban.

Az öttusa nem tett mást, mint visszanyúlt a gyökerekhez. Korábban ugyanis a nemzetközi szövetséget UIPMB-nek hívták, ahol a PM a Modern Pentathlont, míg a B-betű, a biatlont jelentette. A sílövészet 1993. júliusáig egy szövetségbe tömörült az öttusázókkal. Ekkor, a londoni kongresszuson döntöttek úgy, hogy leválnak.

Míg az elmúlt 24 évben az öttusa szabálymódosítások tucatjával sikertelenül próbálta közönségbarátabbá, televízió által is rendszeresen közvetített sportággá fejleszteni magát, a biatlon rohamos fejlődésnek indult, az egyik leglátványosabb és legsikeresebb téli sportággá nőtte ki magát.

A Laser-Run pont olyan, mint a a nyári biatlon.

Az öttusa ezért lépett saját csapdájába. A Laser-Run elindításával a UIPM főleg Afrikából ugyan megduplázta tagországainak számát, de ha azt reméli, hogy találmánya népszerűségének növekedésével több öttusázója is lesz, alighanem tévúton jár. Inkább tűnik úgy, a sportág létrehozta saját konkurenciáját.

Alkotott valamit, amely láthatóan önálló útra lépett, pár év múlva túlnő rajta, elhagyja és megindul a világsiker felé. Pont, ahogy a sífutás tette 24 éve. Még az is előfordulhat pár év, és pont a Laser-Runra cserélik az amúgy is ingatag lábon álló öttusát az olimpiákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik