Sport

Ha Jágr van, NHL is van

Nehéz feladat előtt áll az elmúlt két kiírásban győztes Pittsburgh Penguins az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) következő idényében, amely magyar idő szerint csütörtökön hajnalban rajtol. Legutóbb az 1980-as években sikerült tripláznia egy csapatnak az NHL-ben, igaz, a New York Islanders 1980 és 1983 között négyszer is diadalmaskodott.

1998 után ismét címvédés az NHL-ben
A hajrában nyerte meg a Penguins a Predators elleni hatodik meccset.

A statisztikák mellett a játékosmozgások sem a Penguins sikerét vetítik előre, hiszen az együttestől távozott többek között a háromszoros Stanley Kupa-győztes Marc-André Fleury. A kapus az újonc Vegas Golden Knightshoz szerződött. A vegasiakról egyébként mindenki azt tartja, hogy messze a liga leggyengébb csapata lesz. A játékosait az ilyenkor bevett módszerrel, expanziós drafton szerezte a franchise, erről bővebben ITT írtunk.

Az idényt a St. Louis Blues ellen hazai pályán kezdő Pittsburgh-ben van napjaink legjobbjai közül két játékos is, Jevgenyij Malkin és Sidney Crosby, és statisztikák ide, játékosmozgások oda, a szakírók most is az esélyesek között emlegetik a csapatot. Viszont érdekes, de sokan az előző szezonban a rájátszásról lecsúszó Tampa Bay Lightningtól, vagy a végre megerősödő Edmonton Oilerstől várják, hogy megnyerik a Stanley Kupát. Surranópályán még ott lehet az Alekszandr Ovecskinnel felálló, de valamiért a rájátszásban mindig összeomló Washington Capitals is – bár ezt majdnem mindig leírták már az előző években is.

Az április 7-ig tartó alapszakaszt – amelyben minden csapatra 82 összecsapás vár – nem szakítja meg a februári téli olimpia, mivel a liga és a nemzetközi szövetség (IIHF) vezetői nem tudtak megegyezni arról, hogy NHL-es játékosok szerepelhessenek Phjongcshangban. Az NHL először az 1998-as, naganói játékok idejére függesztette fel bajnokságát, hogy hokisai jégre léphessenek az olimpián, azóta valamennyi ötkarikás esemény esetében így tett.

Már megint kivel tolnak ki? Velünk, szurkolókkal
Az NHL beintett az embereknek és nem engedi el a legjobbjait a 2018-as téli olimpiára. Cicaharc, amiből a játékosok és a szurkolók jönnek ki a legrosszabbul.

A liga ezúttal nem egyezett bele, hogy elengedje jégkorongozóit, áprilisban pedig bejelentette, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az esztendő elején, amikor az Egyesült Államokban az amerikaifutball (NFL) és a baseball csúcsbajnoksága (MLB) is szünetel, felfüggessze a jégkorongliga küzdelmeit.

A szezonban három szabadtéri mérkőzésre is sor kerül az NHL-ben, ezek közül december 16-án az Ottawa Senators a Montreal Canadienst fogadja azon a találkozón, amelyen a liga első két mérkőzésének századik évfordulóját ünnepli.

De a legfontosabb hír mind közül az, hogy Jaromir Jágr még mindig játszik.

A 45 éves cseh legenda a Calgary Flameshez szerződött, amely szintén a szezon egyik meglepetéscsapata lehet. Jágrnek ez lesz a 24. NHL-szezonja. Érdekesség, hogy 1990-ben draftolták le, abban az évben, amikor Keith Katchukot. Most pedig Keith fiával, Matthew Katchukkal fog egy csapatban játszani.

A Stanley Kupa-győztesek 2007 óta

2007: Anaheim Ducks
2008: Detroit Red Wings
2009: Pittsburgh Penguins
2010: Chicago Blackhawks
2011: Boston Bruins
2012: Los Angeles Kings
2013: Chicago Blackhawks
2014: Los Angeles Kings
2015: Chicago Blackhawks
2016: Pittsburgh Penguins
2017: Pittsburgh Penguins

Ajánlott videó

Olvasói sztorik