Sport

Botrányos jelenetek után van új elnöke az úszóknak

Wladár Sándor az úszók új elnöke. Moszkva olimpiai bajnok hátúszója háborús helyzetben veszi át a szövetséget.

Azért az valahol tragikomikus, hogy szaros hárommillió forint a kiváltó oka az úszók immár több mint két éve tartó háborújának. A jelző azért nem túlzó és tiszteletlen, mert mindez egy olyan sportágban történik, ahol mindennel együtt több mint évi kétmilliárd forint a költségvetés – a harc valójában arról szól, ki, kik és hogyan osztják azt tovább.

Egy év alatt három elnök – egy kis történelem

Pedig 2015 tavaszáig látszólag minden rendben volt. Gyárfás Tamás 1993-tól éppen 22. éve irányította a sportágat és bár a háttérben mindig akadt némi zsörtölődés, elégedetlenség, összességében kifelé még az ínséges időkben is tisztának látszott a kirakat. Ha meg valami bepiszkította – az elnök érája alatt a sportág érdekében elkövetett 1996-os jegyzőkönyv-hamisítás vagy a Kiss-László-ügy például -, úgy azt hamar letörölték.

No, ebbe a csendes állóvízbe dobott bele egy hatalmas követ Hosszú Katinka és Shane Tusup azzal, hogy miközben a magyar rendszer minden előnyét élvezik és kimaxolják, amerikai üzleti szemlélettel gondolkoznak és építik üzleti modelljüket.

Hosszú Katinka férje épp szétveri saját mesterművét
Bemutatunk egy főszereplőt, aki rendre a háttérben marad, figyel, irányít és közbeavatkozik, ha kell. Shane Tusup, Hosszú Katinka férje, edzője, menedzsere. Hosszú-MÚSZ háború kicsit másképp.

A zuhanyhíradó szerint a bő két éve zajló háború origója ez.

Konkrétan az, hogy Gyárfás Tamás a magyaros reflexek miatt nem volt hajlandó a Hosszúék által igényelt hárommillió forinttal honorálni a 2017-es vizes vb kampányfilmben való szereplést. Sőt, Budapest-Amerika távolságból rájuk csapta a telefont, mondván; szövetségi (állami) pénzen edzőtáboroztok, kapjátok a fizetést, utaztok versenyekre, ennyit igazán elvárhatnánk.

E 2015 tavaszi origó után másfél év alatt dőlt össze a Gyárfás-birodalom. A mai napig tartó háborút a szurkolók számára is nyiltan Hosszú Katinka 2015 végi első sajtótájékoztatója, majd a 2016 eleji  teátrális szerződésszéttépése indította el, majd mindez az elnök 2016 novemberi lemondásáig vezetett.

Gyárfás helyére 2017. januárjában jobb híján Bienerth Gusztávot választották az úszók. A gazdasági szakemberről az a hír járta, hogy ő “az az ember, aki mindenhez ért”, ehhez képest hét hónap alatt kiderült róla, hogy mély vízbe dobták, ő meg nem tud úszni.

Mély víz, csak úszóknak
Bienerth Gusztáv hibát hibára halmoz, amit nem tolerálnak a legsikeresebb magyar sportágban. Kiderült: az új elnök nem jó úszó, ezért most fulladozik.

Bienerthet a sikeres vizes vb sem mentette meg, rövid idő alatt megbukott, mi több, a távozása is gyalázatosra sikeredett. Azon túl, hogy a közgyűlés szénné égette, jelenleg még ügyészségi vizsgálat, rendőrségi nyomozás alatt áll néhány intézkedése.

Az elnökválasztás

Röviden így jutottunk el e borongós vasárnap délelőtti újabb elnökválasztó közgyűlésig, ahol furcsa módon pont

az Iron Corporation Kft.-t, azaz Hosszú Katinka és Shane Tusup klubját nem képviselte senki…

Helyette laza vasárnapot tartottak.

A tagok a négy jelölt – Czene Attila még pénteken visszalépett a jelöléstől, így maradt Wladár Sándor, Tóth István, Hornyák Viktor és Horváth Gergely Domonkos – közül a botrányos jelenetek után Wladár Sándort, az 1980-as moszkvai olimpia 200 méteres hátúszó olimpiai bajnokát választották meg.
Az új elnöknek azzal kell szembenéznie, amivel az elmúlt két évben mindenkinek.

Fotó: MÚSZ

Még el sem kezdődött a közgyűlés, amikor Tóth István és Hornyák Viktor elnökjelöltek máris támadásba lendültek. Utóbbi bilincset tett a levezető elnök asztalára. Még a kezdés előtt hangoztatta, többet is hozott magával. Mindketten jogszabály-, alapszabály-ellenesnek kiáltották ki a közgyűlést, annak felfüggesztését kérték, amit, mintegy egyórás botrányos közjáték után 137 igen, hét nem és öt tartózkodás mellett végül leszavazott a tagság.

Botrány az úszószövetség közgyűlésén
Az egyik jelölt a közgyűlés felfüggesztését kérte, ebből alakult ki a vita.

Eztán is folyton bekiabáltak, végül a levezető elnök biztonsági személyzetre és a zavart keltők kivezetésére kért felhatalmazást a közgyűléstől – de maradtak.

A tragikomikus jelenetek után Dr. Szabló Tünde szakállamtitkár kért szót és tette rendbe a dolgokat tekintélyével, összefogott beszédével.

A közgyűlés innen viszonylagos rendben zajlott le. Előbb bő egy órán át alapszabályt módosítottak többtucatnyi helyen, majd a Hornyák-Tóth kettős visszalépett Horváth Gergely Domonkos javára.

Az így maradt két elnök közül azonban a tagság Horváthot nem, csak Wladár Sándort szavazta be az elnökjelölt-listára, így már a tényleges szavazás előtt eldőlt:

Wladár Sándor, Moszkva olimpiai bajnoka a Magyar Úszó Szövetség új elnöke. A közgyűlés végül 143 igennel, egy tartózkodással és öt nemmel választotta meg.

Mindkét állítás igaz:

  • 1993 óta ő a harmadik.
  • Egy éven belül ő a harmadik.

Azonban biztosra vehető, hogy ezzel nincs vége. Ezt a közgyűlést, és annak minden határozatát megtámadja majd a Tóth-Hornyák kettős, ahogy teszik ezt 2015-óta szinte minden esetben. Így de facto Wladár Sándor a MÚSZ új elnöke, de jure még nem feltétlenül, mert a 24.hu kérdésére Hornyák Viktor megerősítette; ez a közgyűlés a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.

Az új elnök, elnökségi tagok, és a küzgyűlés hatáskörébe tartozó tisztségviselők megválasztásával a MÚSZ működőképessége helyreállt. A béke azonban nem.

Annak megteremtése Wladár Sándorra és a mögötte álló ’70-es, -’80-as -’90-es évek bajnokaira vár. Nem lesz egyszerű dolga, mert minden szakmai, még inkább pénzügyi döntése nagyító alá kerül.

Megalakult az elnökség is

A főtitkár Batházi Tamás, a szakmai alelnök Turi György, az általános alelnök pedig Becsky András lett.

Elnökségi tagnak Bodrogi Viktort, Gyepes Ádámot, Gyurta Dánielt, Kovács Ottót, Markovits Lászlót, Molnár Mihályt, Pass Ferencet, Rózsa Norbertet, Szentpáli Gábort, Török Enikőt, Verrasztó Zoltánt és Rákosfalvy Zoltánt választották meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik