Sport

Most már tény: meg lehet kerülni a Földet 80 nap alatt biciklivel

Mark Beaumont, brit távolsági kerékpáros 79 nap alatt biciklizte körbe a Földet, ezzel új világrekordot állított föl – írja a BBC.

A 34 éves férfi először 2008-ban állított be új világrekordot: 194 nap alatt ért tekerte körbe a Földet. Egészen hétfőig ez volt a világcsúcs, ám Beaumont hitte, hogy a Verne regény igazat mond és 80 nap alatt körbe lehet érni a Földet biciklivel. Mint kiderült, igaza volt.

A fantasztikus teljesítményhez átlagosan napi 386 kilométert kellett tekernie, ez annyit tesz, hogy

naponta több mint 16 órán át ült a biciklijén és mindössze 5 órát aludt minden éjjel.

A világrekordnak számító út Párizsból indult július 2-án, ahonnan Európán, Oroszországon, Mongólián és Kínán biciklizett át Beaumont. Ezután Ausztrálián, Új-Zélandon, majd Észak-Amerikán is végigtekert, végül pedig Portugálián és Spanyolországon át vezette az útja egészen Franciaországig.

Kétség kívül ez volt a legnehezebb kihívás, aminek kitettem magamat fizikailag és szellemileg is. Napról napra ilyen terhelésnek kitenni magadat önmagában is kihívás, de fantasztikus támogatást kaptam a csapatomtól. A Föld 80 nap alatti megkerülése biciklive megmutatta, hogy amit lehetetlennek hiszünk, az kitartással elérhetővé válhat.

– idézi a BBC a rekordert, akire egy egész csapat felügyelt.

A brit kerékpárosnak nem volt zökkenőmentes az útja, kétszer is elesett, az egyik alkalommal fogászati beavatkozásra volt szükség Oroszországban. Észak-Amerikában erdőtüzekből származó füsttel kellett megküzdenie, míg a déli féltekén szélsőségesen hidegidőjárással kellett megbirkóznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik