Sport

Csodálatos magyar bravúr a Davis Kupában

Fucsovics Márton katartikus meccsen nyert Rubljov ellen a magyar-orosz tenisz Davis Kupa-találkozón, amelyen a Világcsoportba jutás a tét. Magyarország ezzel 1-0-ra vezetett, ám a második meccsen Balázs Attila több mint négyórás csatában kikapott Karen Hacsanovtól.

Rögtön a legnagyobb rangadóval kezdődött a magyar-orosz Davis Kupa-meccs, amelyen a Világcsoportba jutás a tét: a legjobb magyar játékos, Fucsovics Márton a legismertebb orosszal, Andrej Rubljovval találkozott. A magyar játékos remek játékkal 2-0-ra elhúzott, ekkor azonban fáradni látszott, és ellenfele kiegyenlített. Aztán jött a döntő szett, ahol 3:3-ig fej-fej mellett haladtak, aztán Fucsovics elvette ellenfele adogatását, és onnan már egy játékot sem engedett neki.

A magyar válogatott a nyitómeccs után 1-0-ra vezet tehát, következik a Balázs Attila-Karen Hacsanov találkozó, majd szombaton egy párost, vasárnap ismét két egyest játszanak a felek. 

Szívós Fucsovics, ideges Rubljov

A magyar csapat utoljára 22 éve jutott ilyen magasra, így óriási érdeklődés kísérte a Kopaszi Gáton rendezett meccset, amely előtt Krocskó József, az 1995-ös siker egyik kulcsfigurája bizakodva nyilatkozott a 24.hu-nak.

A nyitómeccsen Fucsovics kezdett jobban. A világranglistán 37. Rubljov, aki a múlt héten még Rafael Nadallal játszott negyeddöntőt a US Openen, most viszont brékhátrányba került 3:2 után.

Kicsit mintha el is engedte volna a szettet, csapkodott, duzzogott, majd miután egy általa irányított labdamenetet sem nyert meg, tényleg vége lett a játszmának. Ritkán látni ennyire fontos pontot, ami egyértelműen kihat az egész szett kimenetelére.

Onnantól kezdve ugyanis Fucsovics meg sem állt 6:2-ig.

A második szett is a közepénél dőlt el, 3:3 után Fucsovics elvette Rubljov adogatását. Az orosznak rossz napja volt:

minden pont után zsörtölődött, morgolódott, pörlekedett.

Meg is lett az eredménye, hullámzó játékkal csak tartani tudta magát, a brékhátrányból nem jött vissza, Fucsovics 2-0-ra elhúzott (6:2, 6:4).

Rubljov feltámad 0-2-ről

A harmadik játszmában Rubljov megvillantotta, miért áll ilyen előkelő helyen a ranglistán: elhúzott 3:0-ra, ahonnan még egyenlített a nyíregyházi ellenfele, ám 5:5-nél az orosz hozta a fontos pontokat, és 7:5-tel szépített.

Fucsovicson érződött, hogy kevésbé szokott a három nyert szettig tartó meccsekhez, Rubljov diktálta a lépést, de a játék képének megfordulását szimbolizálta az is, hogy ezúttal az oroszé lett egy fontos pont:

a mérkőzésvezető lement ellenőrizni egy nyomot, és az elsőre outnak tűnő ütést jónak minősítette. Rubljov kétszer is elvette Fucsovics adogatását, jöhetett a döntő szett.

A végére maradt a csattanó

Fucsovics brékkel kezdett a döntő játszmában, de Rubljov nyomban visszabrékelt (1:1). Fej-fej mellett mentek 3:3-ig, amikor a magyarok legjobbja két bréklabdához jutott, és a másodikat ki is használta, méghozzá a labdamenetet irányítva, egy szép nyerő röptével.

Elérhető közelségbe került a győzelem 3 óra 18 perc játék után.

Fucsovics a hátát fájlalta, a szünetekben nyújtott, de a pályán ebből semmi nem látszódott, mert semmire hozta az adogatását (5:3). A 25 éves magyar teniszező fogadóként is jól játszott, eljutott három meccslabdáig, és a másodikat ki is használta, némi szerencsével: Rubljov labdája megcsúszott a hálón, és kiesett.

A nyitónap második meccse, a Balázs AttilaKaren Hacsanov összecsapás maratoni volt. A ranglistán 164. magyar teniszező az első szettben meglepte a jelenlegi 32.-et, utána viszont kemény csata kezdődött, amiből Hacsanov jött ki jobban. Különösen fájó a harmadik szett rövidítése, amit 12-10-re nyert meg az orosz. A meccs végül 4 óra 22 percen át tartott.

Davis Kupa, Magyarország-Oroszország, világcsoportba jutásért, program:

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt. Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3-1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek a rájátszásba.

Helyszín:
Budapest, Kopaszi Gát

Állás az első nap után:
Magyarország-Oroszország 1-1

Péntek:
Fucsovics Márton (113.) – Andrej Rubljov (37.) 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3
Balázs Attila (164.) – Karen Hacsanov (32.) 6:3, 2:6, 6:7 (10-12), 1:6

Szombat, 14.00:
Páros: Fucsovics/Balázs – Konsztantyin Kravcsuk/Danyiil Medvegyev

Vasárnap, 14.30:
Fucsovics (113.) – Hacsanov (32.)
Balázs (164.) – Rubljov (37.)

Jegyek, jegyárak:
A jegyeket már vásárolhatóak a tex.hu oldalán. Kattints ide hogy átjuss az oldalra.

Szeptember 16., szombat: 3.500 és 5.500 Ft,
Nyugdíjasoknak 500 Ft, VIP: 35.000 Ft
Szeptember 17., vasárnap: 5.500 és 7.000 Ft,
Nyugdíjasoknak 500 Ft, VIP: 50.000 Ft
12 éven aluli gyerekek számára a belépés ingyenes, de a jegyet le kell foglalni a tex.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik