Sport

Lejáratták Papp László nevét

A hír röviden: „a Magyar Ökölvívó Szövetség keddi elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a hajdúszoboszlói Papp László Ökölvívó Akadémia mint utánpótlás-nevelő képzési központ működésének támogatását megalapozatlannak tartja, így a további finanszírozását megszünteti.”

Szögezzük le: év közben egyik pillanatról a másikra támogatást megvonni egyáltalán nem, vagy csak különleges okból, megfelelő indokkal szoktak a magyar sportban. Pláne egy kiemelt akadémia esetében.

Úgy látszik, Csötönyi Sándor elnök lemondásával és Erdei Zsolt kinevezésével új szelek fújnak az ökölvívóknál. Még az is lehet, hogy megtisztul a sportág.

Padlón a magyar boksz, de még nem számolták ki
2009 óta nem nyertünk érmet az amatőr világbajnokságon. Ez minden idők legrosszabb szériája. Erdei Zsolt és az új vezetés a tanulásban hisz és időt kér.

Erdei hivatalba lépése után minden területet érintő átvilágításba kezdett. Szakmai kérdések mellett első sorban arra volt kíváncsi, az állami támogatást milyen hatékonysággal használják fel a kedvezményezett klubok.

Az elnökség ezért egy független auditáló céget bízott meg, amely április 15-én megkezdte a szövetség által támogatott egyesületek, régiók, akadémiák különböző egzakt kritériumok alapján történő, a sportszakmai eredményességet is mérlegelő folyamatos ellenőrzését.

A helyszíni ellenőrzés kiterjedt az edzések, jelenléti ívek, edzésnaplók megtekintésére, a körülmények feltérképezésére, a központi sportágfejlesztési támogatásból (KSF) vásárolt eszközök, felszerelések meglétére, cél szerinti felhasználására, s az elvégzett beruházások áttekintésére

– számolt be a MÖSZ.

Tudni kell, a Csötönyi-érában a KSF jelentős részét négy kiemelt akadémia között osztotta fel a kézi vezérléssel dolgozó elnök. Az audit megállapítása szerint az adóforintokkal minden szempontból legjobban a Madárfészek Akadémia gazdálkodott, de a fejlesztéseknek nyoma van a kanizsai Botos András és a győri Gladiátor Akadémiánál is.

Hajdúszoboszlón, a Papp László Akadémiánál azonban lényegét tekintve alig találtak rendben valamit.

Az elmúlt négy évben 118 millió forint szövetségi támogatást kapott a Szántó József által vezetett klub.

A szövetség szerdai közleménye burkoltan azt fogalmazta meg: az elköltött forintoknak tárgyi eszközökben és szakmai téren is vajmi kevés a látszata,

a hajdúszoboszlói klub vezetése lényegét tekintve a háromszoros olimpiai bajnok mögé bújva, nevével visszaélve, azt lejáratva, kifejezetten rosszul sáfárkodott az adóforintokkal.Az audit végső következtetéseit október 31-én hozzák nyilvánosságra. Ekkor nyilván kiderül az is, lesz-e egyéb, akár büntetőjogi következménye a felelőtlen gazdálkodásnak.

Amit tudni kell a Papp László Akadémia vezetéséről

Az akadémia azért viseli a háromszoros olimpiai bajnok nevét, mert a család hozzájárulását adta. Mindezt azzal is nyomatékosította a napi ügymenetért felelős Szántó József elnök, hogy ifj. Papp László lett az egyesület tiszteletbeli elnöke.

Ifjabb Papp László (b) és Szántó József Forrás: papplaszloakademia.hu

 

Szántó Józsefről két dolgot érdemes tudni.

  • Világ életében az ökölvívásból élt. Első és egyben utolsó nemzetközi szinten is sikeres tanítványa az a Váradi János, aki a moszkvai olimpián szerzett bronzérmet. Ennek immár 37 éve.
  • A 75 éves edző 1960-ban állt először büntetőbíróság előtt, erőszakos nemi közösülés kísérletéért és súlyos testi sértésért kétszer is jogerősen elítélték. 2016-ban azért mondott le az akadémia elnöki posztjáról, mert az RTL Klub megszellőztette, brutális módszerekkel, testi fenyítéssel próbálta ösztökélni tanítványait.

A lemondása úgy látszik csak a látszat kedvéért és szóban történt meg, hiszen a klub honlapja szerint a mai napig ő a főnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik