Sport

Teljesen átépülve várja az új szezont a legjobb magyar csapat

A Fehérvár AV19 a csalódást keltő előző szezon után teljes átalakuláson megy keresztül. Kérdés, ennek mi lesz az eredménye az évről-évre erősödő EBEL-ben.

Alig egy hete ért véget augusztus, de az osztrák bázisú jégkorong-bajnokságban, az EBEL-ben pénteken már be is dobják a korongot és elkezdődik a 44 fordulóból álló alapszakasz. 12 csapat szerepel ezúttal is a ligában, ebből nyolc osztrák, egy olasz (HC Bozen), egy cseh (Znojmo), egy horvát (a visszatérő Medvescak Zagreb) és természetesen a legjobb magyar együttes, a Fehérvár AV19. A fehérváriak rögtön a címvédő Vienna Capitalst fogadják 18.45-től (tv: M4).

Van hová fejlődni

Az előző szezon elég nagy csalódás volt Székesfehérváron. Az alapszakaszt az utolsó előtti helyen zárta a Volán, majd a középszakasz végén már a liga utolsó helyezettje volt a magyar klub. Ez messze alulmúlta a várakozásokat.

A nyáron nagy változások voltak, olyan játékosok távoztak, mint Sofron István, Hetényi Zoltán, Vas János, Andrew Sarauer, Bartalis István és Chris Bodo.

A fehérváriak lényegében teljesen új csapatot építenek.

A vezetőedző maradt, Benoit Laporte megkapja a bizalmat ismét, nem akarják az ő nyakába varrni azt, hogy leszerepelt a Fehérvár. A szakmai igazgató, Szélig Viktor irányításával a vezetőség úgy döntött, ezúttal nem a megszokott 8, hanem 10 idegenlégióssal vág neki az idénynek az együttes.

Több rutinos játékos is érkezett, elég csak a Ljubljanától érkező, 444 EBEL-meccsen pályára lépő támadót, Ales Musicot, az AHL-es és BL-es rutinnal is rendelkező Olivier Latendresse-t, vagy a 34 éves finnt, Arttu Luttinent említeni.

Mire lehet jó az új keret?

A bajnokság fekete lovának tűnik egyelőre a Fehérvár. Akkora mozgás volt, hogy elsőre nehéz belőni, hol végezhet a csapat.

  • A klub például szakított azzal a megoldással, hogy két magyar kapusa legyen. Rajna Miklóst tartották meg, mellé érkezett egy 25 éves, egy NHL-meccsen pályára lépő Mark Visentin. Az ajánlólevele nem rossz, az AHL-ben és az ECHL-ben is védett, viszont nincs túl sok mérkőzés a lábában az elmúlt években, úgyhogy mindenképpen van rizikó az ő leigazolásában.
  • A Volánnak elég nagy gondjai voltak az előző szezonban a gólszerzéssel, ez pedig látszik a védelem mostani összetételén, több támadó felfogású védőjátékos is érkezett. Szirányi Bence és Szabó Dániel maradtak, az érkezők közül Jonathan Harty és Jesse Jyrkkiö is remekeltek eddigi csapatuknál előre játékban. Jött még Luka Vidmar, Juha Uotila és Stipsicz Bence, mellettük Szabó Bence és Reiter Attila kaphat még lehetőséget.
  • Maradt két fontos láncszem, Kóger Dániel (ő a csapatkapitány) és Erdély Csanád, és ahogy korábban már említettük, melléjük rutinos játékosok érkeztek a támadósorba, de például a 26 éves kanadai David Gilbert megszerzése is érdekes húzásnak tűnik, ő a francia bajnokságból jön, ahol gólkirály volt 30 találattal. Visszatér a korábbi kedvenc Jeff LoVecchio, illetve merész lépés a brit bajnokságból érkező Geoff Walker szerződtetése.

Ausztriában nincsenek elájulva a fehérvári kerettől, középszerűnek tartják, sőt, a meccseket a határon túl közvetítő Laola TV szakkommentátora, Bernd Freimüller szerint a Volán jó eséllyel pályázik egy újabb utolsó helyre. Ezzel szemben áll Benoit Laporte nyilatkozata, aki azt mondta:

A tavalyihoz képest gyorsabb és képzettebb társaság jött össze. Ha a szurkolók a csapat mögött állnak, akkor jó dolgok várnak ránk. Összetartó a csapat, szerethető, a srácok kiállnak egymásért, úgyhogy minden adott a jó szerepléshez

mondta még a szezonnyitó sajtótájékoztatón és hozzátette:

cél a rájátszásba jutás.

Mi a helyzet a többiekkel?

Bécsben a győztes csapaton ne változtass elv mentén haladva két új hokis érkezett csak. És így is ők számítanak a legnagyobb esélyesnek, az előző idényben valósággal végigsöpörtek a rájátszáson, egyszerűen nem volt ellenfelük.

Ami a riválisokat illeti, a Red Bull Salzburg megkerülhetetlen csapata az EBEL-nek, a kiemelkedően jó anyagi lehetőségekkel rendelkező klub minden évben aranyeséllyel fut neki a szezonnak. Most is.

A legutóbbi nagydöntős Klagenfurt rúghat még labdába, ők is tudtak erősíteni a nyáron.

A Linz, az Innsbruck és a Bozen kavarhat még be az összképbe. De nagy meglepetés lenne, ha nem a Vienna Capitals, Red Bull Salzburg, Klagenfurt hármasból kerülne ki a végső győztes.

A Fehérvár AV19 kerete

Kapusok: Rajna Miklós, Mark Visentin

Védők: Jonathan Harty, Jeese Jyrkkiö, Reiter Attila, Stipsicz Bence, Szabó Bence, Szabó Dániel, Szirányi Bence, Juha Uotila, Luka Vidmar

Támadók: Erdély Csanád, David Gilbert, Kocsis Ferenc, Kóger Dániel, Olivier Latendresse, Jeff LoVecchio, Arttu Luttinen, Ales Music, Reisz Áron, Sárpátki Tamás, Szabó Krisztián, Vincze Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik